DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. maijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Eksaktajās un dabaszinībās erudītākie – Siguldas Valsts ģimnāzijas skolēni 

FOTO: Armands Kaņepe, RTU

Baltijas Biomateriālu ekselences centra (BBCE) erudīcijas konkursā «BIO-GO-Higher» uzvar Siguldas Valsts ģimnāzijas skolnieču komanda, balvā iegūstot iespēju mentora vadībā doties ceļojumā uz Vāciju un izmēģināt spēkus biomateriālu izstrādē Fridriha-Aleksandra Erlangenas-Nirnbergas universitātes Biomateriālu centrā. Septembrī konkurss tiks izsludināts piekto reizi, aicinot skolēnus mēroties zināšanām un cīnīties par ceļojumu uz Šveici.  

Otro vietu konkursā izcīna Rīgas 64. vidusskolas, bet trešo – Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierzinātņu vidusskolas skolēnu komanda.  

Konkursa finālā izvirzījās 12 komandas no Ogres Valsts ģimnāzijas, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, Rīgas Purvciema vidusskolas, Aizkraukles novada vidusskolas, Valmieras Valsts ģimnāzijas un Jelgavas Valsts ģimnāzijas. Vairākas skolas konkursa finālā pārstāvēja divas komandas. Vairāki skolēni konkursā piedalījās jau otro reizi. 

Kopumā dalībai konkursā pieteicās 56 komandas, no kurām 20 spēcīgākās sāka cīņu četrās attālinātās kārtās, mācību gada laikā risinot fizikas, ķīmijas, bioloģijas un medicīnas uzdevumus. Konkursā uzvarēja komanda, kas izpildot visu kārtu uzdevumus, saņēma lielāko punktu skaitu.  

Šā gada konkursā visās kārtās līderos izvirzījās četras skolas. Pirmajā kārtā, kas bija veltīta fizikai, visaugstākos rezultātus uzrādīja Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, Siguldas Valsts ģimnāzijas un Rīgas 64. vidusskolas skolēnu komandas. Otrajā kārtā, kur skolēni meklēja atbildes uz ķīmijas uzdevumiem, uzvarēja Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, Siguldas Valsts ģimnāzijas un RTU Inženierzinātņu vidusskolas komandas. Trešajā – bioloģijas – kārtā līderos bija RTU Inženierzinātņu vidusskolas, Siguldas Valsts ģimnāzijas un Rīgas 64. vidusskolas skolēni. Pēdējā kārta bija veltīta medicīnai, arī tajā uzvarēja Siguldas Valsts ģimnāzijas, Rīgas 64. vidusskolas un RTU Inženierzinātņu vidusskolas komandas. 

«BIO-GO-Higher» mērķis ir stiprināt skolēnu zināšanas inženierzinātnēs un dabaszinībās, kā arī vairot viņu interesi par implantmateriālu izmantošanu medicīnā. Konkursā piedalās 10. un 11. klases skolēni. Uzdevumus izstrādā un vērtē BBCE partnerorganizāciju – RTU, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU), Latvijas Organiskās sintēzes institūta (OSI) un RSU Stomatoloģijas institūta – zinātnieki, bet tā norisi atbalsta uzņēmumi un organizācijas, kas ir ieinteresētas STEM izglītības veicināšanā.  

BBCE (GA Nr. 857287) ir vērienīgs zinātniskās kapacitātes paaugstināšanas projekts, kas sekmē ekselences veidošanos jaunu biomateriālu izpētē un izstrādē kaulaudu atjaunošanai, sejas, mutes un žokļa ķirurģijai, ortopēdijai un citām jomām. Projektu īsteno RTU, RSU, RSU Stomatoloģijas institūts, OSI, AO Pētniecības institūts Davosā, Šveicē, un Fridriha-Aleksandra Erlangenas-Nirnbergas universitātes Biomateriālu centrs Vācijā. Tā īstenošanai 15 milj. eiro piešķirti no ES programmas «Apvārsnis 2020» un 15 milj. eiro nodrošina valsts, ERAF un projekta partneri.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI