DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. maijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Norit aktīvi infrastruktūras būvniecības darbi Toras upes ūdens kvalitātes uzlabošanai

Publicitātes foto

Noslēgumam tuvojas AS “Latvijas valsts meži” (LVM) veiktie zilās infrastruktūras elementu izbūves darbi Toras upes krastos Rietumvidzemes reģionā, kuru mērķis ir uzlabot ūdens kvalitāti Toras upē un Aģes upes baseinā. Dažāda veida nosēdbedres ir daļa no pasākumu kopuma, ko LVM šajā teritorijā īsteno “LIFE GoodWater IP” projekta ietvaros. Būvniecības darbus plānots pabeigt līdz vasaras beigām.

Trīs sedimentācijas dīķi jeb nosēdbedres tiek būvētas uz esošajiem meliorācijas grāvjiem, no kuriem ūdens ietek tieši Aģē, bet viena nosēdbedre ar pārgāznes dambi būvēta uz grāvja, kas ietek Toras upē, kas ir Aģes pieteka.

Pašlaik projekta teritorijā Vidrižu gāršas masīvā izveidoti trīs sedimentācijas dīķi jeb nosēdbedres. Viena no tām ir standarta risinājums ar gultnes padziļinājumu, bet divas ir netipiskas – viena ir pusmēness formā, bet otru paredzēts pildīt ar šķeldu, kas kalpos kā piesārņojuma ķērājs. Savukārt ceturtais sedimentācijas dīķis ar pārgāznes dambi izbūvēts uz grāvja, kas ietek Torā.

img 8685

Attēlā: viens no izbūvētajiem sedimentācijas dīķiem

Lai demonstrāciju teritorija būtu pieejama un šeit izveidotie dažādie risinājumi ērti aplūkojami, teritorijā tiek veidota pastaigu taka. Taka būs nepilnus 3 km gara un tā vedīs gar savulaik taisnoto Toras upi, ikvienam interesentam ļaujot tuvumā aplūkot ūdens kvalitātes uzlabošanai īstenotos zilās un arī zaļās infrastruktūras risinājumus. Aptuveni takas vidusposmā tiks izbūvēts tiltiņš upes šķērsošanai, kur vienā pusē tiks uzstādīts arī soliņš atpūtai iepretim takas plānošanas procesā upes malā atklātajam lielajam akmenim. Pastaigu takas ierīkošanas darbus plānots noslēgt vasaras izskaņā, lai jau rudenī tā būtu pieejama interesentiem un dabā gājējiem.

img 8690

Attēlā: kokmateriāli tiltiņa būvniecībai

Pavisam drīz teritorijā tiks turpināti arī tā dēvētās zaļās infrastruktūras īstenošanas pasākumi – tālākie mežaudzes dažādošanas darbi. Pērn septembrī atzīmētajos meža nogabalos upes tuvumā tika izvāktas egles, kuru nobiras negatīvi ietekmē ūdens kvalitāti. Pēcāk tika sagatavota augsne lapkoku stādīšanai, kā arī veikta lielo un veco ozolu atēnošana, lai tie saņemtu pietiekami daudz saules gaismas un varētu būt par dzīvotnēm retām un aizsargājamām sūnu, ķērpju un kukaiņu sugām. Sagatavotajā augsnē pavisam drīz tiks stādīti lapu koki, kuru nobiras upē pretēji skujkoku nobirām ir vēlamas. 

Tikai trešdaļa Latvijas upju un ezeru ir labā ekoloģiskā kvalitātē. Tāpēc 2020. gadā 19 organizācijas vienojās “LIFEGoodWater IP” projektā, lai izmantotu uzkrātās zināšanas un jaunākās iespējas un kopīgi meklētu un īstenotu risinājumus Latvijas virszemes saldūdeņu uzlabošanai, tā uzlabojot arī Baltijas jūras veselību.

Projekts “LIFE GoodWater IP” tiek īstenots ar Eiropas Savienības vides un klimata programmas LIFE un Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu. Projekta mērķis ir uzlabot riska ūdensobjektu stāvokli Latvijā, īstenojot pasākumus, kas noteikti Daugavas, Gaujas, Lielupes un Ventas upju baseinu apsaimniekošanas plānos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI