DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. maijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

No psiholoģijas spēles līdz raķetei – izstādē “Origo” varēs iepazīt RTU studentu radītos produktus

FOTO: Vitālijs Vinogradovs, RTU.

Studentu būvēta raķete, energoefektīvs elektriskais tricikls, mēbeles, kas veicina sadarbību un ideju radīšanu, spēle psiholoģiskās noturības trenēšanai un citi Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentu radītu produktu prototipi līdz jūlijam apskatāmi izstādē inovāciju un zinātnes sasniegumu ekspozīciju telpā RTU un Origo nākotnes pietura, tirdzniecības centra Origo jaunās ēkas 2. stāvā, Stacijas laukumā 4.

«Tas ir mīts, ka ir cilvēki, kuri spēj radīt jaunas idejas, produktus, pakalpojumus vai tehnoloģijas, un tādi, kuriem šādu spēju nav. Katrā cilvēkā mīt novators, un RTU Zinātnes un inovāciju centra Dizaina fabrikā mēs studentiem sniedzam zināšanas, mentoringu, ekspertīzi, infrastruktūru un cita veida atbalstu, lai iedrošinātu viņus radīt idejas un tās pārvērst reālos produktos, sadarboties savstarpēji, ar uzņēmumiem un zinātniekiem,» uzsver RTU Zinātnes un inovāciju centra Dizaina fabrikas vadītāja Elīna Miķelsone.

«Inovāciju risinājumi virza pasaules attīstību. Multifunkcionālais tirdzniecības centrs «Origo» ir viens no modernākajiem tirdzniecības centriem Rīgā, kas savā ikdienas darbā ieviesis tehnoloģiju inovācijas centra apmeklētāju ērtībām un labbūtībai, veicinot gan ērtu piekļuvi, gan ilgtspējīgu vidi. Esam gandarīti, ka caur sadarbību ar RTU varam ar šiem studentu radītajiem inovāciju risinājumiem iepazīstināt centra apmeklētājus, aicinot viņus domāt par tehnoloģiju mijiedarbību un ilgtspējīgu nākotni,» norāda tirdzniecības centra «Origo» mārketinga vadītāja Viktorija Bižāne.

Izstādē vienuviet ir skatāma gan 3D drukāta betona kāpšanas siena, kas projektēta tā, lai to varētu pielāgot dažādu līmeņu kāpējiem un integrēt pilsētvidē, gan universāla SUP dēļu spura, kas piemērota airēšanai visu veidu ūdenstilpēs. Savukārt īpaša dizaina piecstūru galdi, kas pielāgojami darbam individuāli, grupās, konferencēs utt., veicinās sadarbību un jaunu ideju ģenerēšanu. Dažādām vajadzībām transformējama arī konstrukcija, ko veido stiklšķiedras caurules un 3D drukāti savienotājelementi. No tiem iespējams izveidot dekoratīvus skatuves elementus, reklāmu stendus, fotostūrus utt.

Izstādē piedalās arī RTU studentu un zinātnieku izveidots jaunuzņēmums «Humico», kas piedāvā humusvielu šķīdumu no kūdras augsnes kvalitātes uzlabošanai. Apskatāma arī studentu būvēta lieljaudas raķete, kas jau veiksmīgi startējusi, sasniedzot 1,9 km augstumu, un elektriskais tricikls, ar ko RTU studenti startējuši vairākās energoefektivitātes sacensībās. Izstāde iepazīstina arī ar vairākām spēlēm. Spēle «Glābjot saprātu» palīdz uzveikt nemieru un cīnīties ar negatīvām un pašiznīcinošām domām. To testējuši gan psihologi un psihoterapeiti, gan jaunieši. Savukārt «Kosmonauts LabLab pret RTU rektoru Tāli Juhnu» ir aizraujoša līdzsvara un stratēģijas spēle, kurā atklājas zinātnes un akadēmiskās pasaules saspēle. Izstādīti arī paša LabLaba – RTU Zinātnes un inovāciju centra Dizaina fabrikas talismana – prototipi, kas tapa, studentiem veidojot lielizmēra 3D betona skulptūru Ķīpsalā.

RTU un tirdzniecības centra «Origo» sadarbībā izveidotā ekspozīciju telpa iepazīstina plašu sabiedrību ar jaunākajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem, zinātnes atklājumiem, RTU studentu, inženieru un zinātnieku sasniegumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI