DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Atbalstīts VARAM priekšlikums pašvaldību augstas gatavības investīciju projektu pabeigšanai līdz 2024. gada 31. augustam

Valdībā apstiprināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais noteikumu projekts "Grozījums Ministru kabineta 2022. gada 8. februāra noteikumos Nr. 112 "Kārtība, kādā piešķiramas un izlietojamas mērķdotācijas investīcijām pašvaldībām"".  Noteikumu projekts sagatavots ar mērķi, lai varētu noslēgt 2022. gada pašvaldību augstas gatavības investīciju projektu atbalsta programmu.

Saskaroties ar sekām, kas radās pēc Covid-19 radītās krīzes, Krievijas agresijas kara pret Ukrainu dēļ un tālāko straujo inflāciju, pašvaldībām radās grūtības ar iesākto augstas gatavības investīciju projektu īstenošanas pabeigšanu, ņemot vērā radītos satricinājumus arī būvniecības nozarē. Līdz ar to atsevišķi 2022. gadā Ministru kabinetā atbalstītie projekti saskārās ar grūtībām to pabeigšanai vai iepriekš plānotā apjoma īstenošanai līdz 2023.gada beigām no pašvaldībām neatkarīgu iemeslu dēļ.

Lai nodrošinātu pašvaldību investīciju projektu pabeigšanu un piešķirtā valsts līdzfinansējuma izlietošanu, ko lūdz pašvaldības, noteikumu projekts paredz iespēju pašvaldībām pagarināt attiecīgā investīciju projekta īstenošanas termiņu līdz 2024. gada 31. augustam1, līdz šim termiņam nodrošinot ar šī projekta mērķa sasniegšanu saistīto objektu nodošanu ekspluatācijā (ja attiecināms) un piešķirtā valsts budžeta finansējuma izlietošanu

Investīciju projektu problēmas galvenokārt ir saistītas ar būvdarbu pabeigšanu un objektu nodošanu ekspluatācijā. Šāda situācija ir Jelgavas valspilsētas pašvaldībai (projekts "Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skolas infrastruktūras attīstība”), Talsu novada pašvaldībai (projekts  “Valdemārpils vidusskolas sporta laukuma pārbūve”), Ogres novada pašvaldībai (projekts “Ēkas "Viļņi" Ķeipenē, Ķeipenes pagastā, Ogres novadā, pārbūve par daudzfunkcionālo centru” un projekts “Ēkas Skolas ielā 4, Ikšķilē, energoefektivitātes uzlabošana un pārbūve par pašvaldības daudzfunkcionālu pakalpojumu centru”), Valmieras novada pašvaldībai (projekts “Valmieras Gaujas krasta vidusskolas – sporta zāles būvniecība Leona Paegles ielā 5, Valmierā”), Rēzeknes novada pašvaldībai (projekts “Modernas, energoefektīvas sporta halles būvniecība Viļānos”), Aizkraukles novada pašvaldībai (projekts “Daudzfunkcionālā sporta laukuma izbūve Aizkraukles novada stadiona teritorijā”)

1 14.4 Pašvaldības, kuru investīciju projekti ir atbalstīti ar Ministru kabineta 2022. gada 31. maija rīkojumu Nr. 403 "Par atbalstītajiem pašvaldību augstas gatavības mērķdotāciju investīciju projektiem 2022. gadā"  un kuras šo noteikumu 13.2. apakšpunkta, 14. vai 14.1  punkta noteiktajā kārtībā ir noslēgušas projekta īstenošanai nepieciešamos iepirkuma līgumus, bet nav pabeigušas investīciju projektu 4.5. apakšpunktā un 14.1 punktā minētajā termiņā, var lūgt VRAA, pamatojot nepārvaramas varas vai objektīvu apstākļu ietekmi, pagarināt attiecīga investīciju projekta īstenošanas termiņu līdz 2024. gada 31. augustam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI