DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Baltijas valstu parlamentārieši apmeklē Somijas-Krievijas pierobežu

Eiropas Savienības austrumu robeža ir kopīga atbildība, kas prasa paaugstinātu informētību, stingrāku fokusu, kā arī labāku un ciešāku visu demokrātisko Baltijas jūras reģiona valstu, kā arī citu Eiropas Savienības valstu sadarbību. Tas ir jo īpaši aktuāli, ņemot vērā Krievijas agresiju un pieaugošos drošības draudus. Steidzami nepieciešama kopīga pieeja robežu aizsardzības koordinācijai, norāda Baltijas Asamblejas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns. 

Baltijas jūras parlamentārās konferences (BJPK) deputāti no Igaunijas, Somijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas un Zviedrijas šajās dienās apmeklēja robežšķēršošanas punktu Vartiusā, Somijas-Krievijas pierobežā. Tas ir vistālāk uz austrumiem esošais robežšķērsošanas punkts Eiropas Savienībā.

Kopā ar J.Vucānu Somiju apmeklē arī Baltijas jūras parlamentārās konferences Energoapgādes drošības, pašpietiekamības, noturības un savienojamības darba grupas vadītājs Andris Kulbergs. Šī darba grupa jau iepriekš kopā ar Somijas drošības ekspertiem sprieda par kritiskās infrastruktūras aizsardzību Baltijas jūrā, īpaši enerģētikas nozarē.

Baltijas valstu parlamentārieši, viesojoties pierobežā, uzsver nepieciešamību pēc visaptverošākas pieejas drošībai, gatavībai, sadarbībai un hibrīddraudu novēršanai vietējā, nacionālā un reģionālā līmenī Baltijas jūras reģionā.

Uzskatām, ka valdībām par prioritāti jānosaka saskaņotas stratēģijas izstrāde, lai efektīvāk aizstāvētu mūsu kopīgo robežu, sabiedrības un to infrastruktūru. Eiropas Savienībai būtu jāapsver robežu drošība austrumos un jāpiešķir nepieciešamie resursi sadarbības un gatavības stiprināšanai Baltijas jūras reģionā, informē J.Vucāns.

J.Vucāns arī akcentē, ka Somijas robežsardze uzskatāmi demonstrē proaktīvu pieeju valsts robežu sargāšanā, uzsverot reģionālās sadarbības nozīmi starpvalstu izaicinājumu apkarošanā. Guvām arī ieskatu par to, kāda loma Kainu militārajai brigādei ir gatavībā apmācīt personālu veidot vienības Somijas ziemeļu daļu aizsardzībai.

BJPK dibināta 1991.gadā pēc Somijas iniciatīvas ar mērķi veicināt kopīgu identitāti Baltijas jūras reģionā, ciešāk sadarbojoties reģiona valstīm un pašvaldībām. Šajā organizācijā ir pārstāvēti ap Baltijas jūru esošo valstu nacionālie un reģionālie parlamenti (izņemot Krieviju un tās reģionālos parlamentus), kā arī Baltijas Asambleja, Eiropas Parlaments un Ziemeļu Padome.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI