DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Veselības ministrija un ministrs Hosams Abu Meri piesaka onkoloģisko aprūpi kā nacionālo prioritāti 

Veselības ministrija (VM) un veselības ministrs Hosams Abu Meri, uzsākot darbs pie jauna veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanas plāna onkoloģijas jomā 2025.-2027.gadam, piesaka onkoloģisko aprūpi kā nacionālo prioritāti. 

Kaut arī daudzās jomās onkoloģiskajā aprūpē piedzīvojam progresu – tomēr šobrīd valstī saskaramies ar virkni problēmu, kuras, risinot tikai vienā sektorā, zaudējam iespēju panākt sabiedrībā jūtamu attīstību. Tādēļ VM uzsāk jaunu politiskas plānošanas iniciatīvu īstenojot trīs līmeņu aktivitātes, kas apvieno politisko, ierēdniecisko un sabiedrisko darbību, kuru rezultāti ietverami onkoloģiskās aprūpes plānā 2025.-2027.gadam: 

  1. Augsta politiskā līmeņa atbalstā onkoloģijai kā nacionālai prioritātei veselības aprūpē. Starpnozaru sadarbībā risinājumu atrašanai sabiedrības un pacientu interesēs (plānoti starpnozaru pasākumi skrīninga jautājumu risināšanai, sadarbība ar Latvijas Darba devēju konfederāciju, Saeimu un citu nozaru ministrijām).
  2. Labākās ekspertīzes iesaistē civildienesta līmenī, plānojot jaunu un ambiciozu onkoloģiskās aprūpes plānu (paredzēti ekspertu darbsemināri pacientu apmierinātības, bērnu onkoloģijas, skrīninga, specifiskās profilakses, diagnostikas, ārstniecības kvalitātes, pakalpojumu un medikamentu pieejamības, veselības datu un onkoloģisko saslimšanu reģistra tēmās. Plānotas ārvalstu ekspertu vizītes labākās ekspertīzes nodrošināšanai specifiskos jautājumos). 
  3. Sabiedrības informēšanu, mainot stereotipu par vēzi kā nāvējošu slimību – kā sadarbības partnerus iesaistot Latvijas augstākās izglītības iestādes un mediju pārstāvjus (paredzētas mediju informēšanas aktivitātes – žurnālistu izglītības programma mūsdienīgās onkoloģiskās aprūpes un pacientu tiesību jautājumos, ka arī pacientu organizāciju stiprināšanas iniciatīvas).

Mirstība no onkoloģiskām saslimšanās ir otrais nāves iemesls Latvijā. Pēc PVO datiem saslimst aizvien vairāk jaunu cilvēku, kā arī vēzis tiek atklāts aizvien vairāk cilvēkiem. Pārāk vēla slimības atklāšana ievērojami sadārdzina ārstēšanu un samazina izdzīvošanas iespējas.  Laicīgi diagnosticēts vēzis ir ārstējams. Mūsdienīga un pieejama terapija ļauj cilvēku pilnvērtīgi atgriezt dzīvē un darba tirgū. Jo vēlāk atklāts vēzis – jo dārgāk tas izmaksā valstij, taču atklāts jebkurā brīdī – tas ir ārstējams aizvien labāk, ja vien ir pieejama mūsdienīga aprūpe. 

Eiropas Savienības līmenī onkoloģija ir pirmā joma (vēl pirms Covid infekcijas), ko Eiropas Komisija ir pasludināja par Eiropas līmeņa problēmu, atkāpjoties no tēzes, ka veselības aprūpe ir nacionālā kompetence.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI