DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

‘’Aizsardzības industrijas gada balvu izglītībā un pētniecībā 2021’’ pirmo vietu dala Latvijas Lauksaimniecības universitātes un Rīgas Tehniskā universitātes pētnieki

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija jeb DAIF Latvija trešo gadu pēc Latvijas Drošības un aizsardzības klastera iniciatīvas sveic labākos pētniekus no Latvijas izglītības un pētniecības iestādēm un pasniedz ‘’Aizsardzības industrijas gada balvu izglītībā un pētniecībā’’.

‘’Aizsardzības industrijas gada balva izglītībā un pētniecībā’’ mērķis ir katru gadu izvērtēt un ar naudas prēmijām rosināt uz sadarbību ar studentiem un pētniekiem, kuru darbam ir potenciāls duālā pielietojuma produktu un pakalpojumu inovācijā.   

Šogad nominētajiem pētījumiem nopietnu konkurenci sastādīja ilggadēji pētījumi ar augstu gatavību un pielietojamību drošības un aizsardzības struktūrās. Pirmo vietu dala divi pētījumi un katrs iegūst 1500 eiro prēmijas - Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētnieki Sandra Muižniece-Brasava, Ēvalds Raits un Iveta Rutka par sausās uzturdevas izstrādi Nacionālajiem Bruņotajiem spēkiem, sniedzot atbalstu to attīstībā un Rīgas Tehniskā universitātes, Mehānikas un mašīnbūves institūta vadošā pētniece, Mehānikas un biotekstilmateriālu zinātniskās laboratorijas vadītāja Dr.sc.ing. Inga Ļašenko ar termiskā spektra diapazonā infrasarkanā un ultravioletā starojuma līmenī samazinošo tekstilmateriālu.

Aizsardzības ministrs Dr. Artis Pabriks attālināti sveicot Latvijas Lauksaimniecības universitātes pētniekus uzsver, ka ‘’Latvijas Aizsardzības ministrijai un bruņotajiem spēkiem ir izcila sadarbība ar mūsu aizsardzības industriju. Katru gadu mēs plānojam piešķirt jaunas balvas tiem, kas, mūsuprāt, ir nākuši ar visinteresantāko un vajadzīgāko piedāvājumu. Šogad šī balva iet trīs censoņiem no Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes, kuri mūs nākotnē ir gatavi apgādāt ar izcili kvalitatīvu Latvijas pārtiku, kuru mēs varam ilgi uzglabāt un tādējādi mēs gan krīzes apstākļos, gan arī ikdienā varam garantēt gan mūsu karavīriem, gan, cerams, arī citu valstu karavīriem, labu, kvalitatīvu pārtiku.’’

LR Saeimas deputāts Rimonds Bergmanis sveicot Rīgas Tehniskās universitātes pētnieci saka: ‘’Man ir patiess prieks, ka arī es esmu absolvējis RTU un ka RTU ir viena no vadošajām zinātnes jomā, un ir uzsākusi ļoti vērtīgu un rezultatīvu sadarbību ar Aizsardzības ministriju un citām institūcijām, kā rezultātā mūsu valsts drošība kļūst spēcīgāka un labāka. Milzīgs paldies viņiem par to, ko viņi dara valsts labā, un es ticu, ka šī balva dos viņiem iespēju un atspērienu arī turpmākiem lieliem, ambicioziem mērķiem.’’

Otro vietu un naudas prēmiju 1000 eiro apmērā šogad iegūst Rīgas Stradiņa universitātes pētnieku grupa, Dr.med. Reinis Balmaks, MSc.med.phys Marta Lanģe un dr. Ardis Bērziņš par Trauma Simulator lietojamības novērtējumu.

Trešo labāko vērtējumu un 500 eiro naudas prēmiju par 2020.gadā veikto pētījumu saņem   Ventspils augstskolas Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centru, zinātniskā darba vadītāju elektronikas inženieri Mg.Sc.ing Mārci Donerblicu un viņa komandu par pētījumu ‘’RT-16 S-joslas augšup un lejupsaites radio komunikāciju bloku izveide satelītu telemetrijas, sekošanas un vadības pakalpojumu nodrošināšanai’’.

Līdz š.g. 30.aprīlim DAIF Latvija aicināja izglītības un pētniecības iestādes izvērtēt savu studentu un pētnieku sniegumu un nominēt labākos pētījumus DAIF Latvija. DAIF Latvija savukārt veido ‘’Aizsardzības industrijas gada balva izglītībā un zinātnē’’ žūriju, kurā ir pārstāvēti DAIF Latvija sadarbības partneri.

DAIF Latvija valdes priekšsēdētāja Elīna Egle pateicas žūrijas locekļiem par ieguldīto darbu pētījumu izvērtēšanā - Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputātam Raimondam Bergmanim, Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidentam, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta direktoram Andrim Šternbergam, Aizsardzības ministrijas Valsts sekretāra vietniekam nodrošinājuma jautājumos Mārtiņam Paškēvičam, Iekšlietu ministrijas Nozares politikas departamenta direktoram Gatim Švikam, Ārlietu ministrijas Drošības politikas departamenta direktora vietniecei Ingai Jansonei un NATO un Eiropas drošības politikas nodaļas 2. sekretārei Katrīnei Ozoliņai-Žukovskai, Ekonomikas ministriju Inovācijas politikas nodaļas vadītāja vietniekam Mārtiņam Jansonam, Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta nozares ekspertam Aleksandram Mārtiņam Blūmam, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Koordinācijas departamenta Stratēģijas un ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītājam ValdimPuriņam.

Pētniecisko darbu aktualitāti un atbilstību aizsardzības un drošības nozarēm žūrija ik gadu vērtē pēc septiņiem kritērijiem: Ietekme uz aizsardzības nozares attīstību un vadības pilnveidi; Atbilstība noteiktu aizsardzības spēju attīstības nodrošināšanai; Aktualitāte un pausto ideju pielietojums praksē; Oriģinalitāte un radoša pieeja problēmas izpētē; Kvalitāte darbā paustajiem secinājumiem un rekomendācijām; Sasaiste ar aizsardzības nozares definētajām vajadzībām un katram žūrijas loceklim/loceklei ir iespēja vērtēt pēc kāda individuāli nozīmīga papildus kritērija.

Žūrijas vērtējumam par 2020.gadā veiktiem pētījumiem kopā iesniegti septiņi pētījumi. Atzinīgi novērtēts fundamentāls Rīgas Tehniskās universitātes Tehniskās fizikas institūta Pusvadītāju fizikas laboratorijas Prof., Dr.habil.phys. Artūra Medvida, vadošo pētnieku Dr.phys. Pāvela Onufrijeva, Dr.sc.ing. Līgas Grases un pētnieka Dr.phys. Jevgēnija Kaupuža darbs pie inovatīvas lāzertehnoloģijas epitaksiālajiem cietajiem šķīdumiem.

Uzmanību piesaistījuši pētnieki, kas koncentrējušies uz cilvēkfaktora izaicinājumiem. Latvijas Sporta akadēmijas doktorants un Nacionālās aizsardzības akadēmijas, Fiziskās sagatavotības un sporta studiju kursa priekšnieka, maj. Oskara Blaus NBS fiziskās sagatavotības kontrolvingrinājumu kopums ieguva uzņēmuma ‘’SRC Brasa’’ speciālo balvu - individuālā ekipējuma sistēmu. Maj. Blaus pētījums sniedz ieguldījumu karavīru vispusīgā sagatavošanā, savukārt SRC Brasa strādā, lai atvieglotu karavīra kaujas uzdevumu veikšanu ražojot individuālo ekipējumu.

Valsts Robežsardzes koledžas, Vispārizglītojošo priekšmetu katedras lektors Mārtiņš Spridzāns ar pētījumu par E-studiju attīstību militarizētā izglītības iestādē, sniedzis atbalstu kolēģiem Latvijā un starptautiski, lai pilnveidotu mācību procesu un iedrošinātu sadarboties digitālo pārmaiņu laikā.

Vēršam uzmanību, ka šogad, līdzās Aizsardzības ministrijas grantu programmai, kas galvenokārt orientēta uz inovāciju attīstību uzņēmumos, plānota padziļināta sadarbība ar pētniekiem jaunās Valsts aizsardzības pētījumu programmas ietvaros. Jau gada nogalē pētniecības un inovāciju projektu partnerībām finansējuma pieteikumus varēs iesniegt Eiropas Aizsardzības fondā. Tāpat DAIF Latvija koordinē pastāvīgu industrijas un pētnieku iesaisti NATO Zinātnes un pētniecības organizācijā un Industriju padomnieku grupā. DAIF Latvija aicina jauniešus un pētniekus veltīt savas zināšanas un prasmes Latvijas un starptautiskajai drošībai sadarbībā ar publisko un privāto sektoru.

‘’Aizsardzības industrijas gada balvas izglītībā un pētniecībā’’ apbalvošana norisinājās atbilstoši valstī noteiktajiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem. Aicinām ar apbalvošanas norisi iepazīties FOTO Facebook un VIDEO YouTube materiālos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI