DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Izsludināta pieteikšanās III Aizsardzības industrijas gada balvai izglītībā un pētniecībā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija (turpmāk - DAIF Latvija) aicina Latvijas universitātes, augstskolas, koledžas un pētniecības institūtus nominēt labākos pētniecības darbus aizsardzības un drošības nozarēs Aizsardzības industrijas gada balvai izglītībā un pētniecībā līdz š.g. 30.aprīlim.   

DAIF Latvija aicina izvirzīt atbilstošākos pētniecības darbus III Aizsardzības industrijas gada balvai izglītībā un pētniecībā. Balva ļaus izcelt studentu un pētnieku potenciālu turpmākai izaugsmei duālā pielietojuma produktu inovācijā un pētniecībā, mudinās jaunas partnerības ar industriju. Tradicionāli balvas tiek pasniegtas Aizsardzības ministrijas un DAIF Latvija organizētajā ‘’Industrijas dienā NBS’’, kas šogad varētu norisināties maijā, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju.  

Vēršam uzmanību, ka pētniecisko darbu aktualitāti un atbilstību aizsardzības nozarei šī konkursa izpratnē žūrija izvērtēs ar septiņiem kritērijiem: Ietekme uz aizsardzības nozares attīstību un vadības pilnveidi; Atbilstība noteiktu aizsardzības spēju attīstības nodrošināšanai; Aktualitāte un pausto ideju pielietojums praksē; Oriģinalitāte un radoša pieeja problēmas izpētē; Kvalitāte darbā paustajiem secinājumiem un rekomendācijām; Sasaiste ar aizsardzības nozares definētajām vajadzībām; Žūrijas loceklim/loceklei nozīmīgs papildus kritērijs.

Pagājušajā gada oktobrī, starpnozaru žūrija, DAIF Latvija sadarbības partneri - Latvijas Zinātņu akadēmija, Aizsardzības ministrija, Iekšlietu ministrija, Ārlietu ministrija, Ekonomikas ministrija un Izglītības un zinātnes ministrija ar pirmo vietu un 1500 eiro sveica Rīgas Stradiņa universitātes Militārās medicīnas pētījumu un studiju centra vadošo pētnieku prof. Māris Taube par pētījumu ‘’Līderisma rīki pašnāvību novēršanai’’.  Otro vietu un 1000 eiro prēmiju ieguva Rīgas Stradiņa universitātes Militārās medicīnas pētījumu un studiju centra pētniece, doktorante Darja Ņesteroviča par pētījumu ‘’Militāro apavu valkāšanas biomehāniskie aspekti un to saistība ar apakšējo ekstremitāšu pārslodzes traumām’’. Trešo vietu un 500 eiro prēmiju ieguva Elektronikas un datorzinātņu institūta pētnieki Mg. sc. ing. Gatis Šūpols un Mg. sc. comp. Gatis Gaigals par pētījumu ‘’Radio frekvenču skeneris (ANTE)’’, kas veikts sadarbībā ar SIA ‘’DATI Group’’.

Neraugoties uz pandēmijas ierobežojumiem, 2020.gadā drošības un aizsardzības industrija turpināja izaugsmi, piemērojoties ārkārtas situācijai, kas drošības jautājumus izvirzīja par visas sabiedrības prioritāti. Uzņēmumi, pārvarot attālinātā darba, starptautiskās sadarbības un izejvielu piegāžu ierobežojumus, ne tika nodrošināja pasūtījumu savlaicīgu izpildi, bet arī attīstīja jaunus produktus, lai veicinātu Covid 19 vīrusa izplatības prevenciju.

Esam gandarīti, ka Industrijas spēju demonstrācijā NBS savas izstrādnes demonstrēja vairākas universitātes, aktīvi veidojām starptautiskus konsorcijus projektu pieteikumam Eiropas Aizsardzības industriālās attīstības programmai un turpinām projektu attīstību dalībai Eiropas Aizsardzības fonda uzsaukumiem nākotnē. Savukārt Latvijas Industrijas dienas NATO un ES ietvaros sākām dialogu ar Eiropas Komisijas jauno Eiropas Komisijas Aizsardzības industrijas un kosmosa direktorātu (DEFIS).

Šogad, līdzās Aizsardzības ministrijas grantu programmai, kas galvenokārt orientēta uz inovāciju attīstību uzņēmumos, plānota padziļināta sadarbība ar pētniekiem jaunās Valsts aizsardzības pētījumu programmas ietvaros. Tādēļ aicinām iesniegt labāko darbu anotācijas elektroniski e-pastā: id@federacija.lv līdz š.g. 30.aprīlim.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI