DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. oktobrī, 2013
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Bijušais premjers Juraševskis – arī Latvijas tiesu sistēmas pamatlicējs

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
"Mums jāceļ vairāk gaismā un jāpiemin mūsu valsts un sabiedriskie darbinieki," atklājot lekciju par bijušo Ministru prezidentu Pēteri Juraševski, uzsvēra Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) prorektors Arnis Mugurēvičs. Piektā lekcija ciklā par Latvijas brīvvalsts premjeriem šoreiz notika Jelgavā 2.oktobrī.

A.Mugurēvičs norādīja, ka "mums īpaši jāpiemin tie, kuri Latviju veidojuši kā demokrātisku valsti un arī savos ideālos tā to ir uzturējuši vēlāk".

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane uzsvēra: "Šis ir jau piektais mūsu tautas svētbrīdis, piektā lekcija par mūsu brīvvalsts Ministru prezidentiem. Valsts kancelejas īstenotais lekciju cikls dod iespēju iepazīt šos cilvēkus, viņu stipro mīlestību pret savu zemi un tautu, ļaujot mums izvērtēt arī savu attieksmi pret valsti."

Publiskās lekcijas dalībnieki teica, ka Pēteris Juraševskis bija ne tikai premjers, bet arī viens no Latvijas tiesu sistēmas pamatlicējiem. Viņam tika uzticēta liela atbildība un bija jāveic milzīgs darba apjoms. Izcilo premjeru raksturo arī viņa cīņa pret ar Padomju Savienības organizēto pagrīdes darbību Latvijā, kā arī viņš bija vīrs, kurš ieviesa apriņķa sistēmu Latvijā.

Lekciju par vienu no izcilākajiem Latvijas valsts un sabiedriskajiem darbiniekiem P.Juraševski lasīja Latvijas Universitātes asoc. prof. Dr. hist. Ēriks Jēkabsons. Pasākumā piedalījās arī Latvijas politiķa mazdēls Rolands Juraševskis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns, kā arī Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš un LLU rektors Juris Skujāns.

Lekcijas videoieraksts ir pieejams ikvienam interesantam, tāpēc aicinām to noskatīties: http://www.veritweet.com/event/7618/Ministru.Kabinets.Prezidentu.Lekcija.5.

Īpaši lekcijai veidota arī izstāde par P.Juraševski, kas atklāj tā laika vēsturiskos notikumus, stāsta par bijušo premjeru kā par spēcīgu personību un ļauj ieskatīties dažādos dokumentos. Izstāde apskatāma Ministru kabinetā līdz 1.novembrim. Ekspozīcijas veidošanā izmantoti materiāli no Juraševska dzimtas kolekcijas, Latvijas Valsts vēstures arhīva un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma.

Tuvojoties Latvijas 95 gadu dzimšanas dienai, valstiskuma mēnesī novembrī Valsts kanceleja organizēs jau sesto lekciju par bijušajiem Latvijas valsts Ministru prezidentiem. Tā notiks 6.novembrī un būs veltīta Hugo Celmiņam.

Lekciju cikls aizsākās pagājušā gada septembrī, un pirmā lekcija bija veltīta Valsts prezidentam un premjerministram Kārlim Ulmanim. Pasākums tiek finansēts no saliedētības programmai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Programmas mērķis ir sekmēt iekļaujošas un saliedētas sabiedrības veidošanos, kā arī stiprināt valstiskuma apziņu un nacionālo identitāti Latvijā

Fotogrāfijas no lekcijas: http://www.flickr.com/photos/valstskanceleja/sets/72157636112007355/.

Šarlote Abiļēviča
Komunikācijas departamenta vecākā referente
Tālrunis: 67082827
E-pasts: sarlote.abilevica@mk.gov.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI