DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. augustā, 2013
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Sirds busiņa reportāža: Tukuma un Līvānu iedzīvotājiem biežāk paaugstināts asinsspiediens, valmieriešiem pazemināts, kuldīdznieki un rēzeknieši veselīgākie

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Jūlijā un augustā Līvānu, Kuldīgas, Tukuma, Rēzeknes un Valmieras pilsētas svētku laikā kampaņas „Mīli savu sirdi” īpašo Sirds busiņu ir apmeklējuši gandrīz 550 iedzīvotāju. Sirds busiņā pilsētas svētku apmeklētāji saņēma uztura speciālista un ģimenes ārsta konsultācijas, noteica savu ķermeņa masas indeksu un mērīja asinsspiedienu.

Apskatot iegūtos veselības rādītājus, redzam, ka ideāls asinsspiediens (120/80) bija 19% no visiem Sirds busiņa apmeklētājiem, paaugstināts asinsspiediens 24%, pazemināts – 18%, bet normāls – 39%. Sirds busiņa mediķi noteica arī vidējo (visu apmeklētāju kopējo) ķermeņa masas indeksu (ĶMI), iegūtie dati norāda uz palielinātu ķermeņa masu. Normāls ĶMI ir 18,5 līdz 24,99 robežās.

 
 

Apkopojot atsevišķu pilsētu Sirds busiņa apmeklētāju rādītājus, noskaidrots, ka normai atbilstošākie asinsspiediena rādītāji tika reģistrēti Kuldīgā un Rēzeknē. Tomēr visās pilsētās, izņemot Kuldīgu, kurās viesojās Sirds busiņš, tā apmeklētājiem vidējais ĶMI bija virs normas.

Ilze Grauze, ģimenes ārste un viena no Sirds busiņa speciālistiem secina: "Priecē cilvēku ieinteresētība un vēlme uzzināt, kā labāk rūpēties par savu sirdi. Tomēr manāma ir mazkustīgā dzīvesveida ietekme, jo īpaši cilvēkiem pēc 40 gadu vecuma ir paaugstināts ķermeņa masas indekss. Svarīgi turpināt izglītot cilvēkus par sirds veselības profilaksi – veselīgu uzturu un fiziskām aktivitātēm, lai cilvēki par sirds veselību nesāktu domāt tikai tad, kad jau sākušās problēmas."

Līvānos 58% Sirds busiņa apmeklētājiem tika reģistrēts normai atbilstošs asinsspiediens, aptuveni trešdaļai – 33% - bija paaugstināts asinsspiediens, savukārt pazemināts asinsspiediens bija 9%. Vidējais ĶMI pārsniedza normu un bija – 25,26.

Kuldīgā normāls asinsspiediens Sirds busiņa apmeklētājiem tika reģistrēts 67%, savukārt paaugstināts – 26%, pazemināts – 7%, bet vidējais ĶMI – atbilst normālai ķermeņa masai un bija 24,97.

Tukumā mazāk par pusi no Sirds busiņa apmeklētājiem - 49% - tika reģistrēts normāls asinsspiediens, savukārt paaugstināts asinsspiediens – 36%, kamēr pazemināts asinsspiediens tika reģistrēts 15%. Tukumā reģistrēts augstākais vidējais ĶMI – 27,44 no visiem Sirds busiņa apmeklētājiem.

Patīkami pārsteidza Rēzeknes Sirds busiņa apmeklētāji – normāls asinsspiediens tika reģistrēts 64%, savukārt paaugstināts asinsspiediens bija 18%, pazemināts asinsspiediens tika reģistrēts procentuāli tikpat daudz cilvēkiem. Rēzeknē Sirds busiņa apmeklētājiem ĶMI norāda uz lieku ķermeņa masu, jo vidējais rādītāji bija 26,8.

Valmierā normāls asinsspiediens reģistrēts 47% Sirds busiņa apmeklētāju. Paaugstināts asinsspiediens tika reģistrēts 16%, savukārt pazemināts 37% apmeklētāju. Vidējais ĶMI, tāpat kā Rēzeknē, bija nedaudz virs normas – 26,3.

Sirds busiņa mediķi uzsver – lai sirds būtu vesela, nakts miegam jāatvēl vismaz septiņas stundas, katru dienu jāsporto vismaz 30 minūtes, jāēd vairāk vietējie dārzeņi un augļi, jāizvairās no pārmērīgas sāls lietošanas uzturā un dienā jādzer šķidrums pietiekamā daudzumā.

Atgādinām, ka jūlija mēnesī Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), sadarbībā ar Veselības ministriju, uzsāka informatīvo kampaņu "Mīli savu sirdi!". Kampaņas mērķis ir veicināt sabiedrības informētību par sirds un asinsvadu slimību riska faktoriem un to profilaksi. Neveselīgie ikdienas ieradumi – nepareizs uzturs, fizisko aktivitāšu trūkums, nepietiekams miegs, ir galvenie riska faktori, kas veicina sirds un asinsvadu slimību attīstību.

Veselības ministrija 2013.gadu ir pasludinājusi par Sirds veselības gadu, jo Latvijā sirds un asinsvadu slimības ierindojas pirmajā vietā starp slimību grupām. Eiropas Savienības ekspertu dati rāda, ka saslimstību ar sirds un asinsvadu slimībām būtu iespējams mazināt pat par pusi, ja vien iedzīvotāji paši veiktu profilaktiskus pasākumus, kas uzlabotu viņu sirds veselību - atmestu smēķēšanu, veiktu regulāras fiziskas aktivitātes, ievērotu veselīga uztura pamatnoteikumus, izvairītos no stresa utt.

Plašāku informāciju par projektu skatīt kampaņas mājas lapā www.draugiem.lv/milisavusirdi, SPKC mājas lapā www.spkc.gov.lv vai Veselības ministrijas mājas lapā www.vm.gov.lv.

Plašāka informācija:
Slimību profilakses un kontroles centrs
Sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Vilciņa (67387668, 27802228)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI