E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8647
Lasīšanai: 4 minūtes

Mainoties apstākļiem, var prasīt uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2016
Andris

Ar bijušo civilsievu noslēdzām vienošanos par to, ka: 1) mūsu kopīgās meitas (3 gadi un 9 mēneši) ikdienas dzīvesvieta ir pie mātes; 2) es saskarsmes tiesības ar meitu realizēju katru otro nedēļu no piektdienas pl.18:00 līdz svētdienas pl.19:00; 3) par ikmēneša uzturlīdzekļu summu 200 EUR apmērā. Bet reāli meita atrodas pie manis gandrīz visas brīvdienas, piemēram, novembrī: 6.; 7.; 8.; 20.; 21.; 22.; 27.; 28. un 29., decembrī: 4.; 5.; 6.; 11.; 12.; 13.; 25.; 26.; 27.; 30.; 31., janvārī: 1.; 2. un 3. Kad bijusī civilsieva pamatoja uzturlīdzekļu summas apmēru, lielākas izdevumu pozīcijas tika minētas tieši bērna uzturēšanai un garīgai attīstībai brīvdienās. Bet tagad iznāk, ka bērns faktiski visas brīvdienas, sākot ar piektdienu, atrodas pie manis un man papildus uzturlīdzekļiem (200 EUR), ko pārskaitu bērna mātei, jānodrošina bērna uzturēšana un attīstībai nepieciešamo pasākumu vai rotaļlietu iegāde. Bijušajai civilsievai ir vēl viens bērns (puika 5 gadi un 9 mēneši) no iepriekšējām attiecībām, kura uzturēšanai viņa uzturlīdzekļus no bērna tēva nepieprasa (un arī nesaņem). Man rodas iespaids, ka bijusī civilsieva izmanto manis meitai maksātos uzturlīdzekļus arī sava dēla uzturēšanai. Jo meitas vajadzībām viņa izlieto tikai tik daudz, lai samaksātu par bērnudārzu un dažiem pulciņiem (aptuveni - 60 EUR) un pabarotu ar vakariņām. Ar drēbēm meitu apgādāju es vai mana māte. Gandrīz visas brīvdienas meita atrodas pie manis. Vai, ņemot vērā minēto, būtu reāli prasīt tiesai samazināt uzturlīdzekļu summu, nosakot to katrai pusei adekvātu un taisnīgu?

A
atbild:
21. janvārī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja Jūs vaicātu pēc padoma, kā rīkoties šādā situācijā, atbilde būtu – ir jāsniedz prasība tiesā par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu. Vecāku noslēgta vienošanās par uzturlīdzekļu apmēru neliedz prasītājam celt prasību par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu vai samazināšanu, mainoties apstākļiem, kas ietekmē maksājuma apmēru. Tālākais ir atkarīgs no prasības pieteikumā izmantotās argumentācijas, nodrošinātajiem pierādījumiem, kā arī atbildētājas paskaidrojumiem.

Civilprocesa likuma 93.panta pirmā daļa nosaka - katrai pusei jāpierāda tie fakti, uz kuriem tā pamato savus prasījumus vai iebildumus. Prasītājam jāpierāda savu prasījumu pamatotība. Atbildētājam jāpierāda savu iebildumu pamatotība. Savukārt atbilstoši Civilprocesa likuma 128.panta otrās daļas 5.punktam apstākļi, ar kuriem prasītājs pamato savu prasījumu, un pierādījumi, kas tos apstiprina, ir norādāmi jau prasības pieteikumā. Civilprocesa likuma 10.pantā noteikts, ka puses (prasītājs un atbildētājs) realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā, proti, katra puse pierāda tiesai savu prasījumu pamatotību. Ņemot vērā visu iepriekšminēto, lēmumu par uzturlīdzekļu apmēru, pieņem tiesa un iepriekš prognozēt, kāds tas būs, nevar.

Iespējams, prasības pieteikumu vērts lūgt sagatavot ģimenes tiesību jomā kompetentam juristam. Labi sagatavots pieteikums var izšķirt lietas izskatīšanas gaitu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas