E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11438
Lasīšanai: 7 minūtes
2
2

Skolotājai ir tiesības uz pilnu atvaļinājumu pirms dzemdību atvaļinājuma

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. februārī, 2017
Inese

Labdien! Man ir daži būtiski jautājumi, kas skar dekrētu, bērna kopšanas atvaļinājumu un ikgadējo atvaļinājumu. Esmu skolotāja, dekrētā man jādodas 1. jūnijā. Direktore man neatļauj ņemt ikgadējo atvaļinājumu pirms dekrēta. Vai viņai vispār ir tiesības neatļaut? Tātad man paliek iespēja ņemt ikgadējo atvaļinājumu uzreiz pēc bērna piedzimšanas t.i., apmēram 10. augustā. Bet tad man rodas būtisks jautājums, kā ir ar bērna kopšanas atvaļinājumu, ja es uzreiz paņemu ikgadējo atvaļinājumu. Man atvaļinājums ir apmēram divi mēneši. Vai tad es zaudēšu naudu par diviem pirmajiem bērna kopšanas atvaļinājuma mēnešiem? Es īsti nesaprotu, kas notiek gadījumā, ja uzreiz pēc bērna dzimšanas tiek paņemts ikgadējais atvaļinājums... Lūdzu, izskaidrojiet šos jautājumus, lai beidzot tieku ar to visu skaidrībā.

A
atbild:
20. februārī, 2017
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Darba likuma 150. panta ceturtā daļa paredz, ka sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja.

Darba likuma 149. pants nosaka, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto četru kalendāro nedēļu atvaļinājumu. Tas ir minimālais atvaļinājums. Pedagogam, pamatojoties uz Izglītības likuma 52. panta 2.punktu, ir tiesības saņemt valsts garantētu apmaksātu ikgadējo astoņu nedēļu atvaļinājumu, norāda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības juriskonsulte Brigita Fricsone, uzsverot, ka Darba likumā ir noteikts, ka sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir (nevis var piešķirt) pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā. Pamats atvaļinājumam ir darbinieka iesniegums.

Tātad Jums ir tiesības uz pilna apmēra darba devēja apmaksātu atvaļinājumu vai nu pirms grūtniecības atvaļinājuma (tas sākas ar darbnespējas lapu B), vai uzreiz pēc dzemdību atvaļinājuma (kad beidzas darbnespējas lapa B).

Saskaņā ar Darba likuma 154. pantu darba devējs piešķir grūtniecības atvaļinājumu un dzemdību atvaļinājumu (pamatojoties uz ārsta izsniegtajām darbnespējas lapām B). Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) bērna mātei šajā laikā – pirms un pēc dzemdībām (56 vai 70 dienas katrā no periodiem) – maksā maternitātes pabalstu.

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa saistībā ar grūtniecību.

Pēc tam, kad beidzies dzemdību atvaļinājums (darbnespējas lapa B) un maternitātes pabalsta izmaksas periods, vienam no vecākiem ir tiesības uz vecāku pabalstu (līdz bērna viena gada vai 1,5 gadu vecumam ir izvēles iespēja) un bērna kopšanas pabalstu (171 eiro mēnesī) līdz bērna 1,5 gadu vecumam. Vecāku pabalstu pilnā apmērā maksā tikai tad, kad viens no vecākiem atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Darba likums (156. pants) ikvienam darbiniekam nosaka tiesības uz pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu, kuru var izņemt visu uzreiz vai pa daļām līdz bērna astoņu gadu vecumam. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Ja bērna kopšanas atvaļinājumu pieprasa pēc dzemdību atvaļinājuma un vēlas to izmantot pilnībā (1,5 gadus), tad tas būs par apmēram diviem mēnešiem ilgāk, nekā tiek maksāts vecāku pabalsts un bērna kopšanas pabalsts, jo, kā jau teikts, šos pabalstus maksā līdz bērna 1,5 gadu vecumam.

Savukārt, ja ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu izmantosiet pēc dzemdību atvaļinājuma, vecāku pabalsts (plus bērna kopšanas pabalsts) arī pienāksies (uzreiz pēc maternitātes pabalsta izmaksas perioda), tikai samazinātā apmērā.

VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Aiva Zīrāka skaidro: Ja pēc dzemdību atvaļinājuma sieviete savam darba devējam pieprasīs piešķirt ikgadējo atvaļinājumu un, tam beidzoties, bērna kopšanas atvaļinājumu (jo vienlaikus divos atvaļinājumos darba ņēmējs atrasties nevar), tad par laika periodu, kad sieviete izmantos apmaksātu ikgadējo atvaļinājumu, vecāku pabalsts tiks izmaksāts 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Saskaņā ar likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.4 panta otro daļu vecāku pabalstu nepiešķir par bērnu, saistībā ar kura piedzimšanu vai kopšanu ir piešķirts maternitātes pabalsts par to pašu laikposmu.

Tas nozīmē, ka tiesības uz vecāku pabalstu rodas ar nākamo dienu pēc maternitātes pabalsta izmaksas beigu datuma.

Savukārt likuma 10.6 panta trešā daļa paredz, ka vecāku pabalstu pabalsta saņēmējam, kurš ir nodarbināts bērna kopšanas laikā, bet neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai bērna kopšanas laikā gūst ienākumus kā pašnodarbinātais, izmaksā 30 procentu apmērā no saskaņā ar šā panta otrās daļas nosacījumiem piešķirtā pabalsta apmēra.

Tas nozīmē, ka līdz laikam, kad tiks piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums, vecāku pabalsts tiks izmaksāts 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. Tātad, atrodoties ikgadējā atvaļinājumā, piešķirtais vecāku pabalsts tiks izmaksāts 30% apmērā.

Tātad Jums pašai jāpadomā un jāparēķina, kā racionālāk izmantot tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu.

Svarīgi zināt, ka Darba likumā paredzētais ikgadējais apmaksātais atvaļinājums (pedagogam – 8 nedēļas gadā saskaņā ar Izglītības likumu), ja to neizmanto, nepazūd. Arī juriskonsulte Brigita Fricsone norāda: To var izmantot arī pēc atgriešanās no bērna kopšanas atvaļinājuma. Jālūdz darba devējam piešķirt ikgadējo atvaļinājumu par periodu, par kuru tas nav izmantots.

Par atvaļinājumiem un pabalstiem varat izlasīt LV portāla skaidrojumā “Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti un darba devēju atvaļinājumi mazuļu vecākiem”.

Par visiem pabalstiem vecākiem un to piešķiršanas kārtību varat izlasīt VSAA informācijā.

Savukārt, ja ir kādas neskaidrības par pabalstiem, ieteicams lūgt konsultāciju Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, tostarp rakstot e-pasta vēstuli “konsultacijas@vsaa.lv”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas