SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. decembrī, 2020
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
6
6

Aizdomas par Covid-19. Ko darīt svētku laikā?

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Papildināts 30. decembrī.

FOTO: Freepik

Ja ir radušās aizdomas, ka esat saslimis ar Covid-19, svētku laikā tiek nodrošināta iespēja nodot analīzes bez ārsta nosūtījuma. Pacientiem, kuri ārstējas mājās, Veselības ministrija ir sagatavojusi ceļvedi un vienkāršus padomus, kā par sevi parūpēties. Svētku laikā var piemeklēt arī citas slimības un traumas, tāpēc der zināt, kur meklēt palīdzību, kas šogad būs pieejama daudz plašāk. 

īsumā
  • No 19. decembra līdz 10. janvārim Covid-19 analīzes var nodot arī bez ģimenes ārsta nosūtījuma. 
  • Ja ir novērojama strauja slimības simptomu pasliktināšanās, jāsauc neatliekamā palīdzība, zvanot uz 113.
  • Šajās brīvdienās medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējas ir plašākas nekā citus gadus, jo darbu turpinās arī vairākas ģimenes ārstu prakses visā valsts teritorijā.

Līdz 10. janvārim iedzīvotāji Covid-19 analīzes var nodot arī bez ārsta nosūtījuma.

To var darīt, ja ir parādījušies slimības simptomi:

  • akūtas elpceļu infekcijas pazīmes;
  • paaugstināta temperatūra;
  • ožas traucējumi;
  • garšas izjūtas zudums u. c.

Savukārt cilvēki, kuri atgriezušies Latvijā no Apvienotās karalistes vai Dienvidāfrikas Republikas, testu var veikt arī tad, ja nav saslimšanas simptomu. Šāds lēmums pieņemts ņemot vērā jauno koronavīrusa variantu, kas strauji izplatās šajās valstīs.

Iespēja brīvi nodot analīzes tiek sniegta, jo saņemt ģimenes ārsta, ārsta speciālista vai dežūrārsta nosūtījumu analīžu veikšanai svētku laikā varētu būt apgrūtināti. 

Kur var pieteikties Covid-19 analīžu nodošanai

Analīžu nodošanas vietas un informāciju par katru no tām iespējams atrast interaktīvajā kartē: “Covid-19 analīžu nodošanas vietas Latvijā”.

Covid-19 analīžu nodošanai var pieteikties, zvanot uz:

  • tālruni centralizētam pierakstam Covid-19 analīžu veikšanai – 8303;
  • Centrālo laboratoriju – 8330;
  • E. Gulbja laboratoriju – 67801112;
  • MFD laboratoriju – 66164606;
  • NMS laboratoriju – 67144015;
  • Valsts zinātnisko institūtu “Bior” – 28369560.

Covid-19 analīžu nodošanai var pieteikties arī elektroniski:

Analīžu nodošanas punktu darba laiks svētku laikā ir pieejams Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.

Savukārt Covid-19 analīžu rezultāti pieejami e-veselības portālā, kā arī analīžu pakalpojumu sniedzēju mājaslapās.

E-veselības portālā eveseliba.gov.lv rezultātus var aplūkot, uzspiežot labajā augšējā stūrī uz pogas “Pieslēgties” un izvēloties turpināt kā “Iedzīvotājs”. Pēc autorizēšanās sistēmā analīžu rezultāti būs apskatāmi sadaļā “Mani rezultāti”.

Covid-19 slimības gaita

Ja esi saslimis ar Covid-19 un ārstējies mājās, savi simptomi ir jāvēro uzmanīgi. Aicinām rūpīgi iepazīties ar Veselības ministrijas sagatavoto ceļvedi Covid-19 pacientiem, ja ārsts ir noteicis atveseļošanos mājas apstākļos.

Kad Covid-19 pacientam jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība

Nekavējoties zvaniet neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (113), ja piedzīvojat vienu vai vairākus šādus simptomus:

  • sirdslēkmes pazīmes un simptomi, tostarp pēkšņas spiedošas, žņaudzošas, plēsošas vai dedzinošas sāpes aiz krūšu kaula, kuras pavada elpas trūkums un sirds ritma traucējumi, sāpes vienā vai abās rokās, kuņģī, mugurā vai žoklī, elpas trūkums;
  • insulta pazīmes un simptomi, piemēram, noslīdējusi seja, roku vājums vai neskaidra runa. Citas pazīmes un simptomi var būt pēkšņs nejutīgums, apjukums, redzes grūtības, grūtības staigāt vai pēkšņas galvassāpes;
  • pneimonijas pazīmes un simptomi, piemēram, drudzis ar ķermeņa temperatūru virs 38 °C, apgrūtināta elpošana, elpas trūkums un stipras sāpēm krūšukurvī, kas saistītas ar elpošanu;
  • vispārēja stāvokļa pasliktināšanās, kas izpaužas kā nespēja runāt vai kustēties, galvas reiboņi, ķermeņa temperatūras pārsniedz 41 °C, stipras galvassāpes vai ķermeņa sāpes, kuras nav iespējams novērst ar pieejamām zālēm.

Medicīniskā palīdzība svētku laikā

Neviens neplāno saslimt, taču ir jābūt gatavam dažādām situācijām. Pandēmija valstī neizslēdz iespējamību saslimt ar citām slimībām vai gūt kādu traumu. Šajās brīvdienās medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējas ir plašākas nekā citus gadus, jo darbu turpinās arī vairākas ģimenes ārstu prakses visā valsts teritorijā, informē Nacionālais veselības dienests.

  • Vairāk nekā 200 ģimenes ārstu prakses

Svētku laikā saviem pacientiem ārstniecības pakalpojumus gan klātienē, gan attālināti nodrošinās vairāk nekā 200 ģimenes ārstu prakses visā valsts teritorijā – prakses būs atvērtas Kurzemē, Latgalē, Vidzemē un Zemgalē. NVD aicina iedzīvotājus noskaidrot informāciju par sava ģimenes ārsta darba laiku svētkos NVD mājaslapas sadaļā “Kur saņemt medicīnisko palīdzību?”.

  • Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis 66016001

Ja savs ģimenes ārsts nav pieejams, iedzīvotāji palīdzību var meklēt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Tā ir iespēja saņemt medicīniskus padomus, kā rīkoties pēkšņu saslimšanu, nelielu traumu, hronisku slimību saasinājuma brīžos vai citās vienkāršākās veselības situācijās (tālruņa darba laiks: darba dienās no pulksten 17.00 līdz 8.00; brīvdienās un svētku dienās visu diennakti).

  • Dežūrārsti

Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību iespējams saņemt pie dežūrārstiem vai feldšerpunktos. Iedzīvotājiem joprojām būs pieejamas arī attālinātās konsultācijas, un nepieciešamības gadījumā ikviens Latvijas iedzīvotājs tādas varēs saņemt pie dežūrārsta pa tālruni 67131313 un 67255830.

Pie dežūrārsta var vērsties, ja vajadzīga medicīniska konsultācija ģimenes ārsta kompetences ietvaros. Dežūrārsts var izrakstīt receptes medikamentiem, nosūtījumus, kā arī izsniegt darbnespējas lapu.

  • Aprūpe mājās

Akūtu un hronisku slimību paasinājumu gadījumos tiks nodrošināta nepieciešamā terapija mājās, pacientu aprūpē iesaistot mājas aprūpes pakalpojumu sniedzējus. Par šī pakalpojuma piesaisti lems ārstējošais ārsts (tostarp ģimenes ārsts, dežūrārsts), rūpīgi izvērtējot pacienta veselības stāvokli.

  • Steidzamās medicīniskās palīdzības punkti

Traumu (piemēram, apdegumu, lūzumu, mežģījumu) vai pēkšņu saslimšanu, hroniskas slimības saasināšanās gadījumos, kad nepieciešama steidzama ārstniecības personas iejaukšanās, medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem sniegs steidzamās medicīniskās palīdzības punktos.

  • Slimnīcu uzņemšanas nodaļas

Ja iedzīvotājam nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība, viņš var patstāvīgi vai ar tuvinieku palīdzību vērsties slimnīcas uzņemšanas nodaļā.

  • Neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot uz 113

Dzīvībai kritiskā situācijā zvaniet uz ārkārtas tālruni 113, piemēram, ja cilvēks ir bezsamaņā, ja ir dzīvībai bīstama asiņošana, gūta smaga trauma (ceļu satiksmes negadījums, elektrotrauma, ugunsgrēks u. c.), ir pēkšņas sāpes krūtīs, kas var liecināt par infarktu, vienas puses pēkšņs vājums, kas var liecināt par insultu, vai jebkurā citā situācijā, kad palīdzības saņemšanā izšķirīgas ir minūtes.

 

Medicīniskās palīdzības sniegšanas vietas un darba laiks interaktīvā kartē

 

Visa informācija par pieejamo veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju darba laiku svētku nedēļu laikā pieejama Nacionālā veselības dienesta (NVD) mājaslapas sadaļā “Kur saņemt medicīnisko palīdzību?”.

 

Tāpat informācija par dežūrārstu, steidzamās medicīniskās palīdzības punktu un slimnīcu uzņemšanas nodaļu atrašanās vietu, darba laiku apkopota interaktīvā kartē, kas pieejama NVD mājaslapā.

Vienlaikus jāņem vērā, ka valstī ir izsludināta ārkārtas situācija medicīnā un ārsti var būt ļoti noslogoti, tāpēc vēlams ņemt vērā visus ieteikumus, lai pavadītu drošus svētkus un neradītu papildu darbu jau tā pārslogotajai medicīnas sistēmai.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI