SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
22. decembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
1
1

Stājas spēkā kārtība, kā mediķus vakcinēs pret Covid-19

Stājas spēkā 22.12.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 22. decembrī, spēkā stājās kārtība, kā tiks organizēta ārstniecības personu vakcinācija pret Covid-19 ar “BioNTech” un “Pfizer” vakcīnām, kas valstī tiks piegādātas pirmās.

Vakcinācija būs brīvprātīga.

Vakcinācijas kārtība noteikta ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”.

Atbilstoši tiem ar vakcīnu pret Covid-19 infekciju vakcinēs veselības ministra rīkojumā noteiktajās ārstniecības iestādēs nodarbinātās ārstniecības personas un ārstniecības atbalsta personas, kuras sniedz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, kā arī darbiniekus, kuri, pildot darba pienākumus, ir tuvā kontaktā ar Covid-19 pacientiem.

Veselības ministrija 18. decembrī uzsvēra, ka vakcinēšanās pret Covid-19 būs brīvprātīga, nevis obligāta, tostarp veselības aprūpes darbiniekiem. Ņemot vērā vakcīnu pakāpenisko ienākšanu tirgū, sākumā tiks vakcinētas visneaizsargātākās Latvijas sabiedrības grupas. Mērķis ir nodrošināt nepārtrauktu veselības aprūpes sistēmas darbu, kā arī samazināt mirstības un saslimstības radīto slogu uz veselības aprūpes sistēmu.

Noteikts, ka vakcīnas uzglabās zāļu lieltirgotava, ar kuru Nacionālais veselības dienests ir noslēdzis līgumu, vai Valsts asinsdonoru centrs.

Saskaņā ar noteikumiem vakcināciju nodrošinās pašas ārstniecības iestādes saviem darbiniekiem atbilstoši veselības ministra rīkojumā noteiktajam apjomam un ārstniecības iestādes izstrādātajam vakcinējamo personu sarakstam.

Ārstniecības iestādes vadītājam vai tā pilnvarotajai personai būs jāpārliecinās par vakcīnas transportēšanu atbilstoši normatīvajiem aktiem par zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtību. Ja vadītājam būs objektīvi pamatotas aizdomas par vakcīnas transportēšanas prasību neievērošanu, tad vakcīnas varēs arī nepieņemt. Ja vakcīnai konstatēs blakusparādības, tad par to būs jāinformē Zāļu valsts aģentūra.

Tāpat ir paredzēts apkopot statistiku par vakcinācijas efektivitāti, lai varētu plānot vakcinējamo personu grupu paplašināšanu.

“BioNTech” un “Pfizer” vakcīnai ir īpaši sarežģīta vakcīnas loģistika, jo vakcīnas uzglabāšanai nepieciešama īpaši zema temperatūra (no –60 0C līdz –90 0C), tādēļ vakcinācijas kārtība tiek pielāgota tieši šīs vakcīnas loģistikas nosacījumiem, teikts grozījumu anotācijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI