SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 21 minūte
10
80
10
80

Kādi noteikumi jāievēro, atgriežoties no ārvalstīm

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aicinām aktuālo informāciju meklēt:

Ārlietu ministrijas mājaslapas sadaļā – Informācija par došanos uz ārvalstīm un ieceļošanu Latvijā Covid-19 ierobežojumu laikā.

Freepik

Šobrīd, kad daudzās pasaules valstīs joprojām izplatās Covid-19 infekcija un tās jaunie paveidi, ceļošana saistās ar paaugstinātu risku tos “atvest” arī uz Latviju. Tāpēc iebraucējiem ir jāievēro virkne epidemioloģiskās drošības prasību, kas apkopotas šajā publikācijā ar atsaucēm uz normatīvo aktu punktiem.

No 11. oktobra nosacījumi ieceļošanai Latvijā apkopoti Ministru kabineta noteikumos Nr. 662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, kā arī Ministru kabineta rīkojumā Nr. 720 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu".

Covidpass un divi papildu nosacījumi

Visām personām, kuras ieceļo Latvijā, tīmekļvietnē Covidpass.lv ir jāaizpilda elektroniska apliecinājuma anketa ne ātrāk kā 48 stundas pirms ieceļošanas Latvijā. Aizpildot anketu, jānorāda sistēmas laukos pieprasītā informācija un jāapliecina, ka, ierodoties Latvijas Republikā, persona ievēros valstī noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības, kā arī – šajos noteikumos noteiktajos gadījumos – pašizolācijas prasības. Pēc aizpildītas anketas iesniegšanas informācijas sistēma izveido attiecīgu apstiprinājumu ar tajā norādītu QR kodu lietošanai mobilajā ierīcē (MK noteikumu 150. punkts). 

Lai saprastu, kādi vēl noteikumi attiecas katrā konkrētā gadījumā, jāņem vērā divi galveniepapildu nosacījumi:

  • kāda ir epidemioloģiskā situācijā valstī, kurā ir pabūts pēdējo divu nedēļu laikā pirms iebraukšanas Latvijā (zema, augsta, īpaši augsta riska valsts);
  • kāds ir pašas personas “epidemioloģiskais statuss”, proti, vai tā ir vakcinēta, izslimojusi Covid-19 vai veikusi Covid-19 testu.

Jāņem vērā, ka, pieaugot Covid-19 jaunā paveida Omikrona izplatībai, arvien vairāk situāciju Covid-19 testi būs jāveic arī personām, kuras ir vakcinētas pret Covid-19 vai izslimojušas šo slimību. Tāpēc, dodoties uz ārvalstīm, ir svarīgi pārbaudīt pēdējo aktuālo informāciju par noteikumiem gan ceļojuma galamērķa valstī, gan valstī, kuru plānots šķērsot tranzītā. 

1. nosacījums – valstis tiek iedalītas trīs riska kategorijās

Aktuālie nosacījumi ieceļošanai Latvijā ir apkopoti šo noteikumu 4. apakšnodaļā, kur valstis iedalītas trīs riska kategorijās (144. punkts):

  • zema riska valstis (zaļās), uz kurām NAV attiecināmi īpašie piesardzības un ierobežojošie pasākumi;
  • augsta riska valstis (dzeltenās), uz kurām IR attiecināmi īpašie piesardzības un ierobežojošie pasākumi;
  • īpaši augsta riska valstis (sarkanās), kurās ir konstatēta tāda epidemioloģiskā situācija (tostarp īpaši augsta saslimstība ar Covid-19 vai strauja sabiedrības veselībai bīstamo vīrusa celmu izplatīšanās), kas var radīt nopietnu sabiedrības veselības apdraudējumu.

Lai kādu valsti atzītu par epidemioloģiski drošu (zema riska), tās pēdējo 14 dienu saslimšanas kumulatīvais rādītājs nedrīkst pārsniegt 75 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem.

Valstu saraksts – SPKC tīmekļvietnē

Valstu sarakstu atbilstoši riska kategorijām Slimību profilakses un kontroles centrs aktualizē un publicē savas mājaslapas sadaļā – “Valstu saslimstības rādītāji ar Covid-19” (MK noteikumu 143. punkts).

2. nosacījums – Latvijā var ieceļot tikai vakcinētas, izslimojušas vai testētas personas

Otrs nosacījums, vērtējot, kādi kritēriji jāizpilda personai, iebraucot Latvijā no ārvalstīm, ir tās “epidemioloģiskais statuss”.

Līdz  ar to noteikumu 147. punkts paredz, ka, iebraucot Latvijā, personai ir jāuzrāda viens no šādiem dokumentiem:

  • derīgs sadarbspējīgs sertifikāts;
  • Amerikas Savienotajās Valstīs, Apvienotajā Karalistē, Austrālijas Savienībā, Jaunzēlandē vai Kanādā izsniegts vakcinācijas vai pārslimošanas apliecinājums (skat. arī 149. punktu);
  • negatīva Covid-19 testa rezultāta apliecinājums.

Ja persona nevar uzrādīt kādu no šiem apliecinājumiem, pārvadātājs ir tiesīgs tai atteikt iekāpšanu transportlīdzeklī (155. punkts).

Kāda veida tests nepieciešams

Iebraucot Latvijā, testēšanas sertifikātu uzskatāms pr derīgu, ja tas apliecina, ka persona pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī:

  • pēdējo 72 stundu laikā ir veikusi RNS testu un veiktā testa rezultāts ir negatīvs;
  • pēdējo 48 stundu laikā ir veikusi antigēna testu un veiktā testa rezultāts ir negatīvs.

Ja persona ieceļo Latvijā ar privātu transportlīdzekli (kas neveic komercpārvadājumu) laika atskaiti, no kura brīža tiek noteikts testēšanas sertifikāta derīguma termiņš, sāk no ieceļošanas brīža valstī (148. punkts).

Ja izceļošanas valsts nenodrošina sadarbspējīga testēšanas sertifikāta izsniegšanu, testēšanas faktu persona apliecina ar testa rezultātu izceļošanas valsts valodā vai angļu valodā papīra vai elektroniskā veidā (viedierīcē). 

Izņēmumi – bērni, kuri nav sasnieguši 12 gadu vecumu, un citi

MK noteikumi paredz izņēmumus, kad personām, kuras ieceļo Latvijā, nav obligāta prasība apliecināt vakcināciju, izslimošanas faktu vai negatīvu testa esamību.

Personu kategorijas, uz kurām šī prasība neattiecas, uzskaitītas MK noteikumu  167. punktā un tās ir:

  • bērni, kuri nav sasnieguši 12 gadu vecumu (var lūgt apliecināt vecumu);
  • transporta un pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzēja darbinieki un pasažieru, kravas vai tehnisko reisu apkalpes locekļi arī tad, ja tie dodas uz darba pienākumu veikšanas vietu vai atgriežas no tās (papildu nepieciešamie dokumenti profesionāliem kravas auto un autobusu vadītājiem uzskaitīti MK noteikumu 167.2. apakšpunktā);
  • jūrnieki, kuriem jānokļūst savā darbavietā uz kuģa vai nepieciešams atgriezties no tā;
  • lidmašīnu pasažieri, kuri šķērso Latvijas Republikas teritoriju tranzītā, nepametot lidostas termināļus, un var uzrādīt apstiprinājumu turpmākam lidojumam, kas ir nākamo 24 stundu laikā;
  • ārvalstu diplomāti, Latvijas diplomātiskās pases turētāji un personas, kuras ierodas Latvijā pēc Valsts prezidenta, Saeimas, Ministru kabineta vai tā locekļa, Satversmes tiesas, Augstākās tiesas, Valsts kontroles vai ministrijas ielūguma u. c. (6. punkts);
  • Valkas novadā un Valgas pagasta iedzīvotāji, kā arī personas, kuras ikdienā šķērso Lietuvas un Igaunijas robežu darba vai citu attaisnojošu iemeslu dēļ (151. punkts un 168.10. apakšpunkts).

Kādos gadījumos negatīvs tests pirms iebraukšanas jāveic visiem

Ieceļojot no

  • īpaši augsta "sarkanā" riska valsts vai
  • augsta "dzeltenā" riska valsts, kas nav Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valsts, Šveices Konfederācija un Apvienotā Karaliste, 

Persona pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī uzrāda negatīvu RNS testa rezultātu, ja tests veikts pēdējo 72 stundu laikā, vai negatīvu antigēna testa rezultātu, ja tests veikts pēdējo 48 stundu laikā.

Šis nosacījums attiecas arī uz personām, kurām ir vakcinācijas sertifikāts vai pārslimošanas sertifikāts (152. punkts).

Kādos gadījumos ir jāveic papildu Covid-19 tests pirms un pēc ieceļošanas Latvijā

Neatkarīgi no tā, vai persona ir vakcinēta, pārslimojusi Covid-19 vai nav, ieceļojot Latvijā no īpaši augsta riska (sarkanā saraksta) valsts, uz VISIEM iebraucējiem attiecas prasība veikt Covid-19 testus:

  • pēdējo 72 stundu laikā pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī (piemēram, lidmašīnā) veikt Covid-19 testu, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS, vai pēdējo 48 stundu laikā pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī veikt Covid-19 ātro antigēna testu. Testa rezultātam ir jābūt ir negatīvam (152. punkts);
  • ieceļojot Latvijas Republikā, par saviem līdzekļiem nekavējoties, bet ne vēlāk kā 24 stundu laikā veikt RNS vai Covid-19 antigēna testu tuvākajā pieejamajā testēšanas punktā, informējot laboratorijas pārstāvi par testa veikšanas mērķi (159.3. apakšpunkts).

Pienākums nekavējoties veikt papildu testu pēc iebraukšanas Latvijā neattiecas uz MK noteikumu 167. punktā minētajām personām, tai skaitā bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem.

Savukārt personām, kurām nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, papildu tests pēc iebraukšanas Latvijā 24 stundu laikā ir jāveic tādā gadījumā, ja tās atgriezušās no augsta riska (dzeltenā saraksta) valsts, kas nav Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valsts, Šveices Konfederācija un Apvienotā Karaliste.

Covid-19 tests Rīgas lidostā izlases kārtībā

Rīkojuma "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" 5.59. apakšpunkts paredz, ka, ieceļojot starptautiskajā lidostā "Rīga", personai (tai skaitā arī personām, kurām ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts) tiek nodrošināta iespēja bez maksas veikt RNS testu starptautiskās lidostas "Rīga" teritorijā. 

Savukārt personām, kuras ielido Rīgas lidostā, pēc lidostas darbinieka, Valsts robežsardzes vai Valsts policijas pārstāvja pieprasījuma ir pienākums starptautiskās lidostas "Rīga" teritorijā veikt RNS testu. 

Jebkurā gadījumā, pirms ierašanās Latvijā, nepieciešams pārbaudīt visu aktuālo informāciju par tā brīža ieceļošanas noteikumiem, kas var strauji mainīties. 

Rīcība līdz testa rezultātu saņemšanai

MK noteikumu 160. punkts paredz, ka personas, kurām ir obligāti jāveic Covid-19 tests pēc iebraukšanas Latvijā, līdz brīdim, kamēr saņemts Covid-19 testa rezultāts, uzturas un ievēro pašizolāciju:

  • savā dzīvesvietā vai uzturēšanas vietā;
  • tūristu mītnē.

Ja tests ir pozitīvs – nekavējoties uzsāk obligāto izolāciju.

Noteikumu 189. punkts paredz, ka izolācijas laikā Covid-19 pacients:

  • nepamet ārstniecības iestādi, uzturēšanās vietu vai dzīvesvietu un ir pieejams saziņai un sadarbībai ar ģimenes ārstu un citām ārstniecības personām, izņemot gadījumu, ja personai nepieciešama medicīniskā palīdzība saskaņā ar ārsta norīkojumu. Šādā gadījumā persona lieto medicīnisko sejas masku un ievēro citus ārsta norādījumus par piesardzības pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai;
  • nepakļauj citas personas inficēšanās riskam, neveido tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem (neuzņem viesus, nedodas privātās vizītēs, uz darbu, sabiedriskām un publiskām vietām un telpām);
  • ievēro SPKC epidemiologa un ārsta norādījumus;
  • nav tiesīga saņemt un izmantot testēšanas sertifikātu līdz izolācijas pārtraukšanai.

Ar Covid-19 inficējies cilvēks NEDRĪKST iet ārā pastaigāties vai doties uz veikalu.

Izolāciju var pārtraukt tikai ar ārstējošā ārsta atļauju!

Kādos gadījumos, iebraucot Latvijā, jāievēro arī pašizolācija

Papildus minētajiem ieceļošanas nosacījumiem noteiktos gadījumos iebraucējiem ir jāievēro arī 10 dienu pašizolācija uzturēšanās vai dzīvesvietā.

Noteikumu 195. punkts paredz – ja persona pēdējo 10 dienu laikā uzturējusies augsta (dzeltenā saraksta) un īpaši augsta riska (sarkanā saraksta) valstī (izņemot personas, kas šķērso Latvijas Republiku tranzītā), tā 10 dienas pēc izbraukšanas no minētās valsts ievēro pašizolāciju. 

Pašizolācijas nosacījumi, ja personai nav novērojamas akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes, netiek attiecināti uz: 

  • pilnībā vakcinētām vai pārslimojušām personām (atgriežoties no īpaši augsta riska valstīm, arī šīm personām ir jāveic Covid-19 tests un līdz testa rezultāta saņemšanai ir jāievēro pašizolācija);
  • personām, kas Latvijas Republikā ieradušās, lai nodrošinātu bēru organizēšanu, tai skaitā piedalītos bērēs;
  • personām, kas šķērso Latvijas Republikas teritoriju saistībā ar nodarbinātību, darba vai dienesta pamatpienākumu veikšanai atbilstoši šo noteikumu nosacījumiem u. c. 199. punktā uzskaitītajām personām.

Pašizolācijas laikā persona:

  • uzturas savā dzīvesvietā, uzturēšanās vietā vai brīvi izvēlētā Latvijas tūristu mītnē, kurai izstrādāti drošības protokoli (195.1.  apakšpunkts);
  • nav tiesīga saņemt un izmantot testēšanas sertifikātu līdz pašizolācijas pārtraukšanai (195.2. apakšpunkts);
  • ievēro rekomendācijas attiecībā uz izolācijas nosacījumiem, veselības stāvokļa novērtēšanu u. tml. (195.3. apakšpunkts).

Noteikumu 196. punkts paredz, ka pašizolācijas laikā persona drīkst atstāt uzturēšanās vietu, lietojot sejas masku, lai:

  • nokļūtu citā uzturēšanās vietā;
  • apmeklētu tirdzniecības vietu; 
  • dotos uz savu mītnes zemi.  

Pirms pašizolācijas vietas atstāšanas, lai dotos uz savu mītnes zemi, vai pirms pašizolācijas vietas maiņas personai ir pienākums par to informēt Valsts policiju (197. punkts).

Kādos gadījumos pašizolāciju var pārtraukt ātrāk

Pašizolāciju drīkst pārtraukt, ja septītajā pašizolācijas dienā pēc izbraukšanas no minētās valsts veic Covid-19 testu, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS, un testa rezultāts ir negatīvs. Persona šo faktu fiksē testēšanas sertifikātā (198. punkts).

Kādos gadījumos pašizolācija jāievēro bērniem

Tā kā bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem, ieceļojot Latvijā, nav jāuzrāda digitālais Covid-19 sertifikāts vai jāveic tests, rodas jautājums, kādos gadījumos prasība ievērot pašizolāciju, tiek attiecināta arī uz mazajiem ceļotājiem?

MK noteikumi paredz, ka uz bērniem līdz 12 gadu vecumam attiecas tādi paši pašizolācijas nosacījumi kā viņu pavadoņiem: ja bērna pavadošajai personai nav jāatrodas pašizolācijā, tad tā nav jāievēro arī bērnam, un otrādi.

Gadījumos, kad bērni atgriežas no augsta riska (dzeltenajā sarakstā iekļautajām) valstīm un uz viņu pavadoņiem neattiecas pašizolācijas pienākums, jo viņi ir vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19, bērniem tomēr  ir jāievēro prasība 10 dienas kopš izbraukšanas no augsta riska valsts neveidot ciešus kontaktus ar personām ārpus savas mājsaimniecības, neapmeklēt publiskus pasākumus, bērnu kolektīvus un izglītības iestādes, neizmantot sabiedrisko transportu (202. punkts).

Kāpēc pašizolācija jāievēro arī tad, ja Covid-19 tests ir negatīvs

Negatīvs tests negarantē, ka persona neatrodas agrīnā slimības inkubācijas stadijā vai neinficējas brauciena laikā.

Cilvēki tiek aicināti atbildīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un rūpīgi iepazīties ar to valstu epidemioloģiskās drošības prasībām, uz kurām ceļotājam ir jādodas vai kuras viņš grasās šķērsot. Ieteicams arī noskaidrot, vai un cik ātri valstī, kurā plānots uzturēties, būs iespējams veikt Covid-19 testu un kādas būs vietējās prasības, ja tas izrādīsies pozitīvs.

Ja persona valstī iebrauc privātā transportlīdzeklī

Iebraukšanas prasības un ierobežojumi attiecas arīdzan uz personām, kuras šķērso Latvijas robežu privātā transportlīdzeklī. Vienīgā atšķirība – gadījumā, ja iebraucējs nav saņēmis vakcināciju vai izslimojis Covid-19, bet ir veicis Covid-19 testu, laika periods, cik ilgi negatīvā testa rezultāts ir derīgs, rēķina no iebraukšanas Latvijā brīža.

Arī šajā gadījumā ne agrāk kā 48 stundas pirms robežas šķērsošanas persona apliecina atbilstību augstāk minētajām epidemioloģiskās drošības prasībām (ir vakcinēta, izslimojusi vai testēta), aizpildot elektroniski apliecinājuma anketu informācijas sistēmas tīmekļvietnē (covidpass.lv). Ja nepieciešams, uzrāda derīgu digitālo Covid-19 sertifikātu un aizpildītu apliecinājuma anketu Covidpass Valsts robežsardzei vai Valsts policijai.

Ja persona ir Covid-19 pozitīva

Covid-19 pozitīviem Latvijas valstspiederīgajiem un ES pastāvīgajiem iedzīvotājiem ar uzturēšanās atļauju Latvijā netiek liegta iespēja atgriezties mājās ar privātu auto (158. punkts).

Tādā gadījumā, aizpildot anketu vietnē covidpass.lv, personai ir jānorāda, ka tā ir Covid-19 pozitīva.

Šīm personām, ierodoties Latvijā, ir pienākums ievērot stingras izolācijas prasības.

Prasības, šķērsojot robežu ar Krieviju vai Baltkrieviju

Četros sauszemes robežšķērsošanas punktos – “Grebņeva”, “Terehova”, “Pāternieki” un “Silene” cilvēkiem, kuri ierodas Latvijā un nevar uzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, nekavējoties jāveic RNS vai antigēna Covid-19 tests minētajā robežšķērsošanas vietā. Tests jāveic par saviem līdzekļiem (ja testa rezultāts ir pozitīvs, SARS CoV-2 inficēšanās gadījums tiek apstiprināts laboratorijā par valsts budžeta līdzekļiem).

Ja Covid-19 testa rezultāts ir negatīvs, persona atstāj robežšķērsošanas teritoriju tikai pēc Valsts robežsardzes pārstāvja atļaujas.

Ja Covid-19 testa rezultāts ir POZITĪVS, persona un tās kontaktpersonas ievēro šādus nosacījumus:

  • Latvijas Republikas pilsoni, nepilsoni vai ārvalstnieku, kuram Latvijas Republikā ir izsniegta pastāvīgā uzturēšanās atļauja, un viņa klātesošos ģimenes locekļus Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests obligātās izolācijas ievērošanai četru stundu laikā pēc Valsts robežsardzes telefoniska pieteikuma saņemšanas nogādā dzīvesvietā, uzturēšanās vietā, kādā no tuvākajām tūrisma mītnēm vai ārstniecības iestādē, ja personai nav iespējas izolāciju nodrošināt dzīvesvietā vai uzturēšanās vietā, nepakļaujot inficēšanās riskam citas personas.
  • Pārējās personas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests obligātās izolācijas ievērošanai četru stundu laikā pēc Valsts robežsardzes telefoniska pieteikuma saņemšanas nogādā kādā no tuvākajām tūrisma mītnēm vai ārstniecības iestādē.
  • Personas, kas ieceļo ar personīgo transportlīdzekli, dodas uz dzīvesvietu vai uzturēšanās vietu,

    vai savu mītnes zemi obligātās izolācijas ievērošanai, lieto medicīnisko sejas masku, neveido tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem, neapmeklē sabiedriskas vietas, kur uzturas daudz cilvēku, tai skaitā neizmanto sabiedrisko transportu.  

Testus nevajadzēs veikt personām, kas var uzrādīt derīgu Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai veikta Covid-19 testa apliecinājumu, kā arī bērniem, kuri nav sasnieguši 12 gadu vecumu.

Kādos gadījumos ir aizliegts ieceļot valstī

Latvijā tiek aizliegta ieceļošana “nebūtisku iemeslu dēļ” no:

  • augsta riska trešajām valstīm (kas nav Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomiskās zonas dalībvalsts, Šveice vai Apvienotā Karaliste), ja personai nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta (146.1. apakšpunkts);.
  • īpaši augsta riska valstīm (146.2. apakšpunkts).

Taču ir noteikti izņēmumi (168. punkts). Ieceļošanas aizliegums no augsta riska (dzeltenajām) un īpaši augsta riska (sarkanajām) valstīm, kas nav Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valsts, Šveices Konfederācija un Apvienotā Karaliste, neattiecas uz:

  • Latvijas valstspiederīgie, viņu ģimenes locekļi un Latvijas Republikas uzturēšanās atļauju turētāji (168.1. apakšpunkts);
  • ES, EEZ, Šveices, Apvienotās Karalistes pilsoņi un viņu ģimenes locekļi, kuri, šķērsojot Latvijas teritoriju tranzītā, atgriežas savas pastāvīgās dzīvesvietas valstī, tai skaitā Latvijā (168.3. apakšpunkts);
  • virkne citu 168. un 169. punktā minēto personu, kuras ierodas Latvijā profesionālu iemeslu dēļ, piemēram, jūrnieki; ārzemnieki, kuru iebraukšanu komersantu saistību izpildei apliecinājusi Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra; diplomāti; pilna laika un apmaiņas programmu studenti; sportisti, kuru ierašanās saistīta ar dalību oficiālās sacensībās; kultūras darbinieki, kuru ierašanās saskaņota ar Kultūras ministriju u. c. 
  • izņēmumu vidū iekļauti arī iebraucēji, kuri ierodas Latvijā, lai saņemtu veselības aprūpes pakalpojumus un viņu pavadošās personas.

Gadījumā, ja īpaši augsta riska valstu sarakstā tiek iekļauta ES, EEZ dalībvalsts, Šveice vai Apvienotā Karaliste, aizliegums iebraukt neattiecas uz gadījumiem, kad ieceļošana neatliekami nepieciešama darba, mācību, studiju, ģimenes apvienošanas, medicīnas pakalpojumu saņemšanas, tranzīta vai nepilngadīgo pavadīšanas nolūkā, kā arī lai atgrieztos pastāvīgajā dzīvesvietā vai dotos uz bērēm (170. punkts).

Ieceļošana var netikt liegta arī citām personu kategorijām, ja Valsts robežsardze konstatē, ka tās atbilst starptautiskajām tiesību normām, Latvijas valsts interesēm vai ir saistītas ar neatliekamiem apstākļiem, nepārvaramu varu vai humāniem apsvērumiem (168.11. apakšpunkts).

Aicinām aktuālo informāciju meklēt arī:

Labs saturs
80
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI