SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. decembrī, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Brūnkakli turpmāk medīt aizliegts

Stājas spēkā 21.12.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Pīļu dzimtas nirējpīli – brūnkakli –, kas sastopama arī Latvijā, turpmāk medīt ir aizliegts. To paredz grozījumi Medību noteikumos, kas stājas spēkā šodien, 21. decembrī.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 421 “Medību noteikumi” paredz, ka brūnkaklis (Aythya ferina) ir svītrojams no medījamo dzīvnieku saraksta un turpmāk vairs nebūs medījams putns.

Zemkopības ministrija skaidro, ka izmaiņas veiktas, ievērojot Latvijas un Eiropas Savienības starptautiskās saistības un pašreizējo starptautisko sugas aizsardzības statusu.

Medību likuma 6. pants noteic, ka medību resursi izmantojami tā, lai nodrošinātu medījamo dzīvnieku sugu populāciju, genofonda un medījamo dzīvnieku apdzīvotās vides aizsardzību un saglabāšanu. Savukārt medījamo putnu sugu resursus izmanto tā, lai putnu medības neapdraudētu dabas aizsardzības pasākumu īstenošanu šo sugu izplatības teritorijā. Medību praksē ievēro medījamo dzīvnieku saprātīgas izmantošanas un ekoloģiski līdzsvarotas kontroles principus un medījamo dzīvnieku, arī migrējošo putnu, populācijas lielumu.

Noteikumu projekta anotācijā skaidrots, ka brūnkakļa statusa maiņa ir starptautiski saistoša un tā izriet no starpvalstu līguma “Par Āfrikas–Eirāzijas migrējošo ūdensputnu aizsardzību (AEWA līgums) pielikuma, kas tika grozīts dalībpušu sanāksmē 2018. gada 4.–8. decembrī Durbanā, Dienvidāfrikā.

Brūnkakļa populācija ir iekļauta A kolonnas 1. b kategorijā, kas nozīmē striktu aizsardzību, jebkuras izmantošanas, arī medību, aizliegumu. 

“Latvijā brūnkaklis ir parasts caurceļotājs un parasts ligzdotājs seklos ezeros un zivju dīķos. Atsevišķi īpatņi Latvijā regulāri pārziemo. Mednieku guvumā brūnkaklis nokļuva salīdzinoši reti,” liecina Latvijas Mednieku savienības mājaslapā publicētā informācija.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI