SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
22. novembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Noziedzība
2
2

Izstrādāts veidlapas paraugs, kā ziņot par naudas “atmazgāšanu”

Stājas spēkā 22.11.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Lai fiziskām un juridiskām personām atvieglotu ziņošanu par pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) jomā, valdība apstiprinājusi ziņojuma veidlapas paraugu un noteikusi tajā norādāmo informāciju.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 530 “Noteikumi par ziņojuma veidlapu par pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā”, kas stājas spēkā 22. novembrī, izdoti saskaņā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas  novēršanas likuma 83. panta ceturto daļu.

Likums noteic, ka ikviena persona (fiziska vai juridiska) par pārkāpumiem var ziņot uzraudzības un kontroles institūcijai, kas veic prasību izpildes uzraudzības un kontroles pasākumus NILLTPFN jomā, piemēram, Finanšu un kapitāla tirgus komisijai, Latvijas Zvērinātu advokātu padomei, Latvijas Zvērinātu notāru padomei, Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijai, Latvijas Bankai u. c.

Uzraudzības un kontroles institūcijas izveido un uztur efektīvu un uzticamu ziņošanas sistēmu, kas ietver vismaz šādus elementus:

  • kārtību, kādā tiek saņemti ziņojumi par likuma pārkāpumiem un kādā veicama ziņojumu apstrāde;
  • tādas fiziskās personas identitātes aizsardzību, kura ziņo par šā likuma pārkāpumu vai kura, iespējams, ir atbildīga par pārkāpumu.

Fiziskās personas identitātes aizsardzībai, uzraudzības un kontroles institūcijas nodrošina vismaz šādus personas datu aizsardzības pasākumus:

  • saņemot ziņojumu par pārkāpumiem NILLTPFN jomā, iesniedzēja personas dati tiek pseidonimizēti;
  • ziņotāja personas datiem, ziņojumam un tam pievienotajiem rakstveida vai lietiskajiem pierādījumiem, kā arī ziņojuma izskatīšanas materiāliem ir ierobežotas pieejamības informācijas statuss;
  • ikvienai personai (institūcijai), kas saņēmusi ziņojumu par pārkāpumiem NILLTPFN jomā vai veic jebkādas darbības ar to, ir pienākums nodrošināt pienācīgu ziņotāja personas datu aizsardzību.
  • nodrošina tādas informācijas neizpaušanu, kas atklāj tās fiziskās vai juridiskās personas identitāti, par kuru tiek ziņots.

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka iesniegums uztverams kā ziņojums par pārkāpumiem NILLTPFN jomā gadījumos, kad tas pirmšķietami satur ziņas par iespējamiem pārkāpumiem. Uzraudzības un kontroles institūcija sniedz atbildi uz ziņojumu tikai tādēļ, lai informētu, vai tas tiek vai netiek atzīts par pārkāpuma ziņojumu NILLTPFN jomā. Netiek sniegta informācija par iespējamā pārkāpuma lietā pieņemtajiem lēmumiem.

Lai novērstu gadījumus, kad personas, kuras ir ziņojušas par iespējamiem pārkāpumiem NILLTPFN jomā, tiktu pakļautas draudiem vai kaitnieciskām darbībām, kā arī lai NILLTPFN sistēma darbotos efektīvi, likums aizliedz sodīt personu vai citādi tieši vai netieši radīt tai nelabvēlīgas sekas sakarā ar to, ka šī persona ir ziņojusi par pārkāpumu uzraudzības un kontroles institūcijai.

Veidlapas paraugs: ziņojums par pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI