SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. maijā, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
8
8

Starptautiskā sadarbība (5. kārta)

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

SATURA RĀDĪTĀJS

Attiecībā uz valsts starptautiskās sadarbības efektivitāti “Moneyval” vērtē, kā valsts izpilda ārvalstu starptautiskās sadarbības lūgumus, vai šie lūgumi tiek izpildīti laikā un kvalitatīvi. Kopumā ir atzīts, ka Latvijas iestādes proaktīvi sadarbojas ar ārvalstu partneriem, gan nodrošinot tiesisko palīdzību, gan to pieprasot, kā arī apmainoties ar finanšu izlūkdatiem un iesaistoties apvienotajās izmeklēšanas grupās.

Rekomendācijas

  • Jāpārskata Kriminālprocesa likuma regulējums attiecībā uz savstarpējo tiesisko palīdzību, personu izdošanu un citām sadarbības formām, lai tas atbilstu FATF standartiem.
  • Latvijas iestādēm, ieskaitot Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, jāpastiprina starptautiskā sadarbība ar partneriem.
  • Uzraudzības iestādēm jāstiprina starptautiskā sadarbība ar ārvalstu partneriem, ieskaitot zvērinātus advokātus un juridisko profesiju pārstāvjus, ievērojot Latvijas riska profilu.
  • Jānodrošina papildu resursi tiesu varas iestādēm starptautiskās sadarbības veikšanai.
  • Jānosaka starptautiskās sadarbības prioritizācijas kritēriji, tai skaitā, lai nodrošinātu visaptverošu un konsekventu statistiku.
  • Jāveido skaidrs un ātrs mehānisms attiecībā uz Eiropas Savienības pilsoņu izdošanu ne-Eiropas Savienības valstīm (Petruhina lieta).  

Uzdevumi

Lai novērstu trūkumus tiesiskajā regulējumā attiecībā uz starptautisko sadarbību noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanā un apkarošanā, tiks veikts izvērtējums par normatīvo regulējumu attiecībā uz uzraugu starptautisko sadarbību. Balstoties uz secinājumiem, tiks organizēta diskusija sadarbībā ar Finanšu izlūkošanas dienestu un Datu valsts inspekciju par datu apmaiņu ar trešajām valstīm.

Galvenie sasniedzamie mērķi

Iesaistītās institūcijas

Atbildīgā institūcija: Tieslietu ministrija

Līdzatbildīgās institūcijas: Iekšlietu ministrija; Valsts policija; Datu valsts inspekcija; Valsts ieņēmumu dienests; Valsts drošības dienests; Ģenerālprokuratūra; Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs; Finanšu un kapitāla tirgus komisija; Latvijas Banka; Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija; Latvijas Zvērinātu advokātu padome; Latvijas Zvērinātu notāru padome; Latvijas Zvērinātu revidentu asociācija; Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde; Patērētāju tiesību aizsardzības centrs; Finanšu ministrija

Tiesību akti

Noderīgas saites

Publikācijas

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI