SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. aprīlī, 2019
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Tieslietas
5
5

Kriminālsoda izpilde – cēloņi, risku faktoru mazināšana un rezultāti

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kriminālās uzvedības psiholoģijas pētnieki no Kanādas Donalds Endrjūs (Donald Andrews) un Džeims Bonta (James Bonta) definējuši izplatītākos riska faktorus, kas ietekmē nozieguma izdarīšanu, kā arī nepieciešamos pasākumus šo risku mazināšanai soda izpildes procesā.

Kriminālās uzvedības risku noteikšanu un mazināšanu ar sociālās korekcijas jeb resocializācijas palīdzību Latvijā veic Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) un Valsts probācijas dienests (VPD). Resocializācija gan Latvijā, gan ārvalstīs ir atzīta par galveno instrumentu atkārtotu un jaunu noziegumu risku mazināšanā, jo ļauj novērst vai mazināt tos riskus, kuru dēļ noziegums ticis pastrādāts. Veiksmīga resocializācija soda izpildes laikā mazina jaunu noziegumu risku, un kopumā – palielina sabiedrības drošību.

Kopš 2017. gada IeVP īsteno divus Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētus projektus – "Bijušo ieslodzīto integrācijai sabiedrībā un darba tirgū" un "Resocializācijas sistēmas efektivitātes paaugstināšana", kuru mērķis ir stiprināt resocializācijas personāla zināšanas darbā ar klientiem un palīdzēt ieslodzītajiem soda izciešanas laikā sagatavoties dzīvei brīvībā.

Infografika sagatavota Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētajā projektā “Tehniskā palīdzība Tieslietu ministrijai kā atbildīgajai iestādei informācijas un publicitātes pasākumu īstenošanā”. Projektu 85 % apmērā finansē ESF, un 15% ir valsts budžeta finansējums.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI