SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
27. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi
2
2

Pastiprina atjaunojamo energoresursu un koģenerācijas staciju uzraudzību

Stājas spēkā 27.04.2018.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Lūka, LETA

Šodien, 27. aprīlī, stājas spēkā grozījumi divos normatīvajos aktos, kas paredz pastiprinātu kontroli elektroenerģijas, kuru iepērk obligātā iepirkuma ietvaros, ražošanā no atjaunojamiem energoresursiem un koģenerācijas elektrostacijās.

Izmaiņas 10. aprīlī apstiprinātas Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 221  "Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā" un MK noteikumos Nr. 262 "Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, un cenu noteikšanas kārtību".

Elektroenerģijas ražošanas procesa uzraudzība pastiprināta, lai nodrošinātu valsts atbalsta, ko sedz visi elektroenerģijas gala patērētāji, efektīvu izlietojumu un izmaksu prognozējamību, kā arī lai novērstu negodprātīgu rīcību obligātā iepirkuma piemērošanā, uzsver Ekonomikas ministrija.

Grozījumi abos normatīvajos aktos paredz, ka, veicot plānotās pārbaudes, ministrija brīdinās komersantu vismaz trīs darba dienas iepriekš (līdz šim termiņš bija līdz 20 dienām). Kontroles grupa tās varēs veikt arī bez iepriekšēja brīdinājuma. Ja komersants divas reizes pēc kārtas nenodrošinās iespēju veikt elektrostacijas pārbaudi, lēmumu par tiesībām pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros atcels.

Abos normatīvo aktu grozījumos definēti citi pārkāpumi (elektroenerģijas pašpatēriņa nenodrošināšana, mērierīču neatbilstība, līgumam ar AS “Enerģijas publiskais tirgotājs” neatbilstoša uzstādītā jauda, pārkāpumi enerģētikas, vides un darba drošības jomās u. c.), par kuriem komersantam izsakāms brīdinājums, un noteikti īsāki termiņi elektrostacijās konstatēto neatbilstību novēršanai.

Gadījumos, ja noteiktajā periodā pārkāpums netiks novērsts, papildus obligātā iepirkuma tiesību atcelšanai komersantam būs jāatmaksā arī kopš brīdinājuma saņemšanas izmaksātais atbalsts. Savukārt gadījumos, kad tiks konstatēta apzināta krāpniecība, piemēram, pie būtiskiem tehnoloģiskiem pārkāpumiem un neatbilstošu kurināmo resursu izmantošanas, ministrija bez brīdinājuma var lemt par obligātā iepirkuma tiesību atcelšanu.

MK noteikumi Nr. 214 “Grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 10. marta noteikumos Nr. 221 “Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā”” arī paredz, ka trīs mēnešu laikā pēc elektroenerģijas ražošanas uzsākšanas koģenerācijā komersantam būs jānoslēdz līgums ar elektroenerģijas publisko tirgotāju.

Tāpat līdz ar grozījumiem noteikts uzstādāmās jaudas minimālais slieksnis – 50% no izsniegtajā lēmumā par elektroenerģijas obligātā iepirkuma tiesību piešķiršanu norādītās plānotās uzstādāmās jaudas.

MK noteikumi Nr. 215 “Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 16. marta noteikumos Nr. 262 “Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, un cenu noteikšanas kārtību”” paredz, ka komersantam no 2020. gada 1. janvāra jānodrošina siltumenerģijas efektīva izmantošana 70% apmērā un no 2021. gada 1. janvāra – 90% apmērā, bet elektroenerģijas pašpatēriņš jānodrošina no 2019. gada 1. jūlija.

Līdz ar grozījumu spēkā stāšanos AS “Enerģijas publiskais tirgotājs” pārbaudīs visas – aptuveni 400 – elektrostacijas, kuras pārdod saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI