SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
16. augustā, 2017
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Nodokļi
2
2

Preču pārvietošanas ierobežojumi Eiropas Savienībā (II)

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm citi ierobežojumi, izņemot akcīzes preču pārvietošanas daudzuma ierobežojumu, nepastāv. Ievedot Latvijā akcīzes preces, kas ir iegādātas brīvā apgrozījumā citā ES dalībvalstī savam patēriņam un par kurām ir samaksāti visi nodokļi attiecīgajā dalībvalstī, noteiktie apjomi ir lielāki, nekā tie ir, iebraucot no trešajām valstīm. Infografikā piedāvājam iepazīties ar akcīzes preču pārvietošanas daudzuma ierobežojumiem, ceļojot ES.

Ja Latvijā pieļaujamā apjomā tiek ievestas akcīzes preces, par kurām nodokļi jau ir samaksāti kādā citā ES dalībvalstī, par tām nav jāmaksā vēlreiz. Kā apliecinājums nodokļu vai nodevu samaksai der gan pirkuma čeki, gan maksājuma kvīts u.tml. Taču jāvērš uzmanība, ka akcīzes preces noteiktā apjomā, nemaksājot nodokļus, drīkst ievest tikai personīgai lietošanai, proti, savam patēriņam vai dāvināšanai. Savukārt, ja persona no citas ES dalībvalsts ieved lielākus akcīzes preču apjomus par normatīvajos aktos noteiktajiem, tad par virsnormas preču apjomu jānomaksā akcīzes nodoklis iekšzemes Valsts ieņēmumu dienesta (VID) iestādē.

Jāņem arī vērā, ka Ālandu salās, Normandijas salās, Helgolandes salā un Bizingenas teritorijā (Vācijas Federatīvā Republika), Livinjo, Kampjoni d’Italia un Lugāno ezera Itālijas teritoriālajos ūdeņos (Itālijas Republika), Seūtā, Meliljā un Kanāriju salās, kā arī Francijas Republikas Aizjūras departamentos, lai arī minētās teritorijas ir ES teritorijas, akcīzes preču pārvietošanas ierobežojumi ir piemērojami tādi, kā ceļojot ārpus ES robežām. Ar tiem var iepazīties LV portāla publikācijā "Infografika: Preču pārvietošanas ierobežojumi un aizliegumi muitā (I)".

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI