NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
11. martā, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Noziedzība
5
5

Netīrās naudas apkarošanas politika – ar ko rēķināties nākotnē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēšanas prasības netiks mazinātas vai atceltas. Tieši pretēji – tas, kas ir izdarīts, ir jāizmanto, lai tālāk virzītu Latvijas ekonomikas attīstību, pilnveidotu dažādas jomas, Finanšu izlūkošanas dienesta forumā “Kurp ved naudas li(ī)kumi jeb ceļš uz drošām finansēm Latvijā” uzsvēra politikas veidotāja – Finanšu ministrija.

Forums, kas dažādu jomu ekspertus AML (saīsinājums no starptautiski lietotā jēdziena anti-money laundering jeb cīņa ar naudas līdzekļu legalizāciju) pulcēja kopā jau ceturto gadu, notika 9. martā.

Foruma mērķis bija saprast, kādi ir nākamie soļi, lai veidotu vēl noturīgāku Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) sistēmu Latvijā, tādējādi stiprinot valsts drošību un veicinot tautsaimniecības attīstību, foruma atklāšanā teica Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšniece Ilze Znotiņa.

Prasības netiks atceltas

Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece finanšu politikas jautājumos Līga Kļaviņa ieskicēja NILLTPFN politiku turpmākajos gados un vidējā termiņā. Ar ko rēķināties?

“Daudz esmu dzirdējusi, ka pēdējos divus gadus, mainot AML regulējumu, esam radījuši uzņēmējiem lieku slogu, tas kaut kādā mērā ir kavējis Latvijas ekonomikas attīstību, ka esam iebraukuši kādos grāvjos,” teica L.Kļaviņa, norādot, ka “tie, kas sagaida, ka prasības varētu tikt mazinātas vai atceltas, vilsies. Tieši pretēji – tas, ko esam izdarījuši AML jomā, ir jāizmanto, lai tālāk attīstītu un tieši caur šo dimensiju virzītu Latvijas ekonomikas attīstību, pilnveidotu dažādas jomas.”

Starptautiskā tirdzniecība

Kādi ir noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas (NILL) politiku ietekmējošie faktori? Kā pirmo FM pārstāve uzsvēra globalizāciju un starptautisko tirdzniecību.

L. Kļaviņa: “Arvien vairāk nostiprinās un attīstās globālā sadarbība, starptautiskā tirdzniecība. Mainījusies uztvere, mazinājusies tolerance pret tiem, kas apzināti ignorē likuma prasības, nostiprinājies praksē starptautiskais standarts cīņai ar NILL.”

Šajā regulējumā tuvākajos gados nevarētu sagaidīt būtiskas izmaiņas, normatīvi būs vērsti uz to, lai skaidrāk izprastu pieņemto regulējumu, plašāk apmācītu AML jomā strādājošos gan privātajā, gan publiskajā sektorā. “Labāk izprotot normatīvus, varam veiksmīgāk izmantot regulējuma un AML jomas starptautisko standartu priekšrocības,” bilda FM pārstāve.

Virtuālo aktīvu joma

Savukārt izmaiņas varētu skart virtuālo aktīvu jomu. Ņemot vērā virtuālo aktīvu jomas decentralizēto dabu un to, ka ir iespējama anonimitāte, tā ir joma, kurā iespējams sagaidīt jaunu regulējumu, jaunas prasības, kā īsti drīkst darboties starpnieki virtuālo aktīvu jomā.

Kā vēl vienu faktoru L.Kļaviņa uzsvēra digitalizācijas straujo attīstību gan Covid-19, gan dažu citu procesu ietekmē – attīstās jauni pakalpojumi, esošie pakalpojumi tiek pārvērsti digitālā formā. Visticamāk, AML regulējums tiks pielāgots jauniem digitālajiem procesiem, lai prasības attiecinātu kā uz tradicionāliem pakalpojumiem, tā arīdzan uz digitālajiem.

Vienots regulējums visā ES

Kā būtiskas FM ierēdne uzsvēra Eiropas Savienības (ES) līmeņa AML reformas, kurās ir vairāki pozitīvi aspekti. Pirmkārt, ir plānots, ka Eiropas līmenī tiks ieviestas vienotas regulējošās prasības, starp dalībvalstīm nebūs atšķirību. Uzņēmumiem, kas darbojas vairākās dalībvalstīs, līdz ar to būs mazākas izmaksas.

Otrkārt, paredzēts izveidot jaunu ES līmeņa uzraudzības iestādi.

Pēdējās nedēļās ALM politikā nozīmīga ir ģeopolitiskā situācija un ieviestās sankcijas. “Sankcijas pret konkrētām personām un sektoriem būs tās, kas mūs pavadīs ikdienā. Būs jāvērtē, kādā veidā pielāgot un attīstīt regulējumu,” tā L.Kļaviņa.

FM pārstāve minēja, ka jau šobrīd var redzēt atteikšanos no sadarbības ar klientiem, ņemot vērā finanšu sektora riska apetīti un pieaugot atbilstības izmaksām AML prasību un sankciju dēļ.

FID prioritātes

Kādas ir FID nākotnes prioritātes? Jau otro gadu dienests daudz uzmanības pievērš otrajam riska profilam jeb tiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas ģenerē netīro naudu Latvijā vai ES. Proti, tā ir krāpšana, nodokļu noziegumi, korupcija, kontrabanda, kas tiešā veidā ietekmē katru no mums un valsts labklājību, uzsvēra I.Znotiņa.

FID šogad plāno audzēt arī “kibermuskuļus”, bet šī mēneša laikā plānots atklāt AML inovācijas centru, kura izveidei no Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna tika piešķirti 1 474 010 eiro. Centra izveide uzlabos NILL identificēšanu, īstenojot datu analīzē un tipoloģijās balstītu nepārtrauktu zināšanu pārnesi no pētniecības uz finanšu izlūkošanu drošās publiskās un privātās partnerības platformas ietvaros.

Valsts policija stiprinās spējas kibervidē

Savukārt Valsts policijas (VP) galvenie virzieni šogad ir kapacitātes stiprināšana kibervidē un analītisko spēju palielināšana kriptovalūtas jomā, forumā atklāja VP priekšnieks Armands Ruks.

Viņaprāt, būtu jāturpina sabiedrības izglītojošais darbs netīrās naudas atmazgāšanas jomā, jo iedzīvotājos jūtams izpratnes trūkums, ka NILL ir smags un sevišķi smags noziegums atkarībā no Krimināllikuma daļas, kas tiek inkriminēta.

Jāpiebilst, ka Krimināllikuma 195. pants par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz divpadsmit gadiem.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI