NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
05. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Veselība
13
13

Darbu uzsāks pieteikšanās vietne vakcinācijai pret Covid-19

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

No šodienas, 5. februāra, plkst. 10.00 iedzīvotājiem būs pieejama agrīnās pieteikšanās vietne vakcinācijai pret Covid-19 www.manavakcina.lv, informē Veselības ministrija.

Apstiprinātais Veselības ministrijas vakcinācijas plāns paredz veidot vienotu un taisnīgu vakcinācijas rindu. Savukārt agrīnās pieteikšanās mērķis ir efektīvi plānot vakcinācijas kabinetu noslodzi un jaudu. “Vakcinācija ir brīvprātīga,” uzsver ministrija.

Elektroniskā vietne www.manavakcina.lv ir tikai pirmais no plānotajiem veidiem, kā iedzīvotāji Latvijā varēs pieteikties vakcīnas saņemšanai. Tuvākajā laikā pieteikties vakcinācijai būs iespējams arī telefoniski.

Plānots, ka pieteikties vakcinācijai iedzīvotāji varēs četros veidos:

  • vietnē www.manavakcina.lv (drīzumā tā būs pieejama arī krievu valodā);
  • zvanot pa bezmaksas tālruni (tālruņa līnija uzsāks darbu februāra laikā);
  • darba devēji varēs iesniegt savu darbinieku sarakstu (tomēr primāri iedzīvotāji tiek aicināti pieteikties individuāli, negaidot darba devēja rīcību);
  • ar ģimenes ārstu palīdzību.

Prioritāri vakcinēs riska grupas

Vienlaikus Veselības ministrija aicina iedzīvotājus  nesteigties reģistrēt savus pieteikumus pirmajās vietnes darbības dienās. Pirmie vakcīnas jebkurā gadījumā saņems tie iedzīvotāji, kas iekļauti prioritārajās grupās.

Visi pārējie iedzīvotāju pieteikumi tiks apstrādāti vienlīdzīgi, pēc nejaušības principa, viena mēneša laikā.

“Nevienam no pieteikšanās kanāliem nav paredzēta priekšrocība vakcinācijas secības plānošanā. Neatkarīgi no tā, vai pieteikums viena mēneša ietvaros tiks saņemts vietnē www.manavakcina.lv vai pa tālruni (vēlāk arī citos veidos), brīdī, kad vakcīnas būs pieejamas, šie dati tiks izmantoti vakcinācijas procesa plānošanai un organizēšanai,” skaidro ministrija.  

Vakcinācijas kārtība tiks plānota pēc prioritāro grupu principa. Priekšroka būs cilvēkiem, kuru dzīvība vai veselība Covid-19 dēļ ir visvairāk apdraudēta.

Iedzīvotāju prioritārās grupas ir šādas:

  • veselības aprūpes darbinieki;
  • ilgstošas sociālās aprūpes centru darbinieki un to klienti;
  • personas virs 60 gadu vecuma;
  • personas ar hroniskām slimībām;
  • personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar bērniem, kam ir noteiktas hroniskas un imūnsupresējošas slimības;
  • personas, kuras mājās aprūpē smagi slimas personas;
  • izglītības iestāžu darbinieki;
  • operatīvo dienestu darbinieki;
  • nozaru identificētie kritiskie darbinieki;
  • uzņēmumu darbinieki, kas saskaras ar lielu skaitu cilvēku un nevar ievērot divu metru distanci.  

Iedzīvotāji tiek aicināti godprātīgi norādīt piederību kādai no šīm grupām, jo šie dati tiks salīdzināti ar informāciju, kas pieejama veselības vai citos reģistros.

Iedzīvotāji saņems aicinājumu vakcinēties uz pieteikumā norādīto e-pasta adresi un tālruņa numuru, tiklīdz būs pieejamas vakcīnas un vakcinācijas punkts.

Uzziņai

www.manavakcina.lv vietnes datu pārzinis un datu apstrādātājs ir Veselības ministrija. Vietne tiek uzturēta ar Nacionālā veselības dienesta (NVD) tehniskajiem resursiem. Vietni izstrādāja SIA “ZZ Dats”.

Atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par vakcinācijas procesu meklē šeit: https://www.spkc.gov.lv/lv/manavakcinalv.

Pēc valstī apstiprinātā vakcinācijas plāna februārī turpināsies mediķu vakcinācija un tiks uzsākta ilgstošas sociālās aprūpes darbinieku un klientu, kā arī senioru vakcinācija.

 

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI