NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
06. janvārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Veselība
4
4

Līdzšinējie ierobežojumi – līdz 25. janvārim

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Ņemot vērā, ka situācija veselības aprūpē pasliktinās, Ministru kabineta ārkārtas sēdē 5. janvārī panākta vienošanās par spēkā esošo drošības pasākumu Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai pagarināšanu līdz 25. janvārim. Ceturtdien, 7. janvārī, valdība precizēs regulējuma detaļas, informēja Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis. Vienlaikus piešķirts papildu finansējums, lai pārprofilētu vai izveidotu jaunas gultasvietas slimnīcās Covid-19 pacientu ārstēšanas vajadzībām.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs atklāja, ka iespējamie precizējumi varētu attiekties uz tirdzniecības regulējumu, paplašinot pieejamo preču klāstu vai pat pilnībā atsakoties no aizliegto preču saraksta. Taču labvēlīgāki nosacījumi nav paredzēti skaistumkopšanas nozares darbībā, sacīja ekonomikas ministrs.

Par divām nedēļām tiks pagarināts brīvlaiks skolēniem, kas mācās 1.–4. klasē, taču jārēķinās, ka tas nozīmē mācību gada pagarinājumu vasarā, sarunā ar plašsaziņas līdzekļiem sacīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska. Savukārt 7.–12. klases skolēni turpinās mācīties attālināti. Ceturtdien, 7. janvārī, vēl spriedīs par turpmāko mācību procesu 5.–6. klases skolēniem, kā arī papildu atbalsta pasākumiem pedagogiem.

Papildu 11,7 miljoni Covid-19 pacientu ārstniecībai

Ierobežojumus nepieciešams saglabāt, jo saslimstība ar Covid-19 turpina pieaugt, tāpat arī pacientu ar vidēju un smagu slimības gaitu pieplūdums slimnīcās. “5. janvārī slimnīcās ārstējas 1180 Covid-19 pacienti, no kuriem 68 ar smagu slimības gaitu. Vienlaikus vairākās slimnīcās šiem pacientiem paredzētu gultu noslodze pārsniedz pat 90%. Turklāt, ņemot vērā prognozes, stacionēto Covid-19 pacientu skaits turpinās augt,” informē Veselības ministrija.

“Viens no risinājumiem ir izvērst papildu gultas Covid-19 pacientiem,” skaidro ministrija.

Tomēr jāuzsver, ka ar gultu nav domāta vienkārši mēbele, bet medicīniskās iekārtas, aprīkojums, aprūpes personāls.

“Arī medicīnas personāls slimo. Covid-19 pacientu ārstēšanai tiek piesaistīti mediķi, kuri ikdienā nestrādā ar infekcijas slimībām,” īsumā problēmu iezīmē Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Lai papildu pārprofilētu 462 gultasvietas Covid-19 pacientu ārstēšanai, kā arī izveidotu 124 jaunas gultasvietas un aprīkotu tās ar nepieciešamajām medicīniskajām iekārtām, valdība pieņēma lēmumu piešķirt papildu 1,99 miljonus eiro. Savukārt papildu medicīnisko iekārtu, medicīnisko ierīču iegādei un to nomaiņai, kā arī dezinfekcijas līdzekļu iegādei piešķirti 9,35 miljoni eiro. 

389 tūkstoši eiro piešķirti, lai izveidotu 50 gultas Covid-19 pacientu ārstēšanai Rīgas 1. slimnīcā. Tur plānots pārvest Covid-19 pacientus, kuri sākotnējo ārstēšanu būtu saņēmuši universitātes slimnīcās.

Lai īstenotu minēto, no kopējās summas – 11,73 miljoniem eiro – 4,7 miljoni eiro tiks novirzīti pamatkapitāla palielināšanai: Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcai 1,7 miljonu eiro apmērā, savukārt 2,9 miljoni eiro Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcai. Savukārt 6,8 miljoni eiro tiks novirzīti 14 pašvaldību slimnīcām.

Plānots, ka gultasvietu skaitu izdosies palielināt pakāpeniski – daļa slimnīcu šo procesu jau ir uzsākušas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI