NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
29. decembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tava drošība
3
12
3
12

Gadumijas svētkos ievieš komandantstundu jeb mājsēdi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Plašāk par to, kādi ierobežojumi jāievēro svētku brīvdienās un kā kontrolēs to ievērošanu –Pārvietošanās ierobežojumi svētku brīvdienās – izņēmumi un kontrole.

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Ņemot vērā Covid-19 infekcijas izplatību un ārkārtas situāciju veselības aprūpē, Ministru kabinets ir konceptuāli vienojies par ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz 7. februārim. Lai novērstu cilvēku pulcēšanos svētku brīvdienās, laikā no 30. decembra līdz 4. janvārim, kā arī 8. un 9. janvārī no plkst. 22.00 līdz plkst. 5.00 tiks ieviesta komandantstunda jeb “brīvdienu mājsēde”, kad visiem iedzīvotājiem jāuzturas savā dzīvesvietā.

Lai uzraudzītu, ka iedzīvotāji svētku laikā ievēro papildu drošības pasākumus, tiks piesaistīti visi pieejamie Valsts policijas un pašvaldību policijas spēki, kā arī Valsts robežsardze, armija un citi dienesti, sarunā ar plašsaziņas līdzekļiem uzsvēra Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Pašlaik nav plānots ierobežot pārvietošanās iespējas pa dienu. Līdz ar to tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietas drīkstēs strādāt no plkst. 6.00 līdz plkst. 21.00, lai darbinieki varētu nokļūt no mājām uz darbu un atpakaļ, nepārkāpjot noteikumus, informē Ministru kabineta preses sekretārs Reinis Grāvītis. 

Šādi mēri nepieciešami tāpēc, ka joprojām cilvēku klātienes tikšanās dēļ Covid-19 izplatība ir pārāk augsta, lai veselības aprūpes sistēma arī turpmāk varētu pilnvērtīgi nodrošināt ārstēšanu visiem pacientiem. Covid-19 pacientu skaits slimnīcās 29. decembrī sasniedza 1048. Ik dienu vidēji 17 cilvēki zaudē cīņā ar šo slimību. Jaunatklāto inficēšanās gadījumu skaits nesarūk. Aptuveni 15% no visiem inficētajiem ir nepieciešama ārstēšanās slimnīcā, līdz ar to tuvākajās nedēļās nevar prognozēt stacionēto pacientu skaita samazināšanos, gluži otrādi, tas pieaugs, sacīja Jurijs Perevoščikovs, SPKC Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors.

SPKC epidemiologs arī atklāja, ka 150 personas, kuras pēdējās nedēļas laikā saslimušas ar Covid-19, kā inficēšanās avotu atklāja pulcēšanos privātās svinībās, lai gan tās ir aizliegtas. J. Perevoščikovs pieļauj, ka šādi inficējušos personu skaits varētu būt lielāks, bet cilvēki baidās par to pastāstīt, neskatoties uz to, ka SPKC par epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpumiem nesodīs un tāds arī nav mērķis. Tomēr šī tendence apliecina, ka ir jāpieņem vēl stingrāki mēri, citādi veselības aprūpes sistēma drīzumā nespēs palīdzēt visiem, kam tas nepieciešams.

Ministru kabinets un eksperti turpina darbu, lai vienotos par skaidrām regulējuma detaļām. Nākamā Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēde plānota trešdien, 30. decembrī.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI