NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
22. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Veselības aprūpe
3
3

Turpmāk Covid-19 analīzes apmaksās visiem ar saslimšanas simptomiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

No šodienas, 22. aprīļa, ģimenes ārsts uz valsts apmaksātām Covid-19 analīzēm varēs nosūtīt pacientus, kuriem būs saslimšanas simptomi (paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, kakla sāpes, apgrūtināta elpošana). Tātad, ja parādās saslimšanas simptomi, jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, kurš pieteiks analīzēm.

īsumā
  • Turpmāk ģimenes ārsts varēs pieņemt lēmumu par pacienta nosūtīšanu uz analīzēm, ja pacientam būs saslimšanas simptomi.
  • Ģimenes ārsts izveidos nosūtījumu e-veselības portālā vai nosūtījumu Centrālās laboratorijas vai Gulbja laboratorijas mājaslapā vai pieteiks pacientu telefoniski.
  • Analīzes tiks veiktas arī bez Covid-19 slimības pazīmēm, ja pacientam būs hroniskas slimības saasinājums vai ieplānota operācija.
  • Tāpat kā līdz šim, plaša testēšana tiek organizēta arī sociālās aprūpes centros un slimnīcās hospitalizētajiem pacientiem.
  • Vairākām iedzīvotāju grupām, piemēram, mazumtirdzniecības darbiniekiem, analīzes var veikt ar darba devēja norīkojumu, ja ir parādījušies simptomi.
  • Līdz 22. aprīlim kopumā Latvijā ir pārbaudītas 39 336 personas, no kurām 761 konstatēta saslimšana ar Covid-19.

Valsts operatīvā medicīniskā komisija ir lēmusi paplašināt personu loku, kam veic valsts apmaksātas Covid-9 analīzes. Tas nozīmē, ka turpmāk ģimenes ārsts varēs pieņemt lēmumu par pacienta nosūtīšanu uz analīzēm, ja pacientam būs saslimšanas simptomi. Ja būs saslimusi visa ģimene, ģimenes ārsts izvērtēs, kurām personām veikt Covid-19 analīzes, informē Veselības ministrija.

Analīžu veikšanu organizēs ģimenes ārsts

Cilvēkam, kuram parādījušies augšējo elpošanas ceļu simptomi, jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, kurš pēc tam pacientu nosūtīs uz analīzēm.

Ģimenes ārsts izveidos nosūtījumu e-veselības portālā vai nosūtījumu Centrālās laboratorijas vai E. Gulbja laboratorijas mājaslapā vai pieteiks pacientu telefoniski.

Kad laboratorija saņems nosūtījumu uz izmeklējumu, tā 12 darba stundu laikā sazināsies ar pacientu, lai vienotos par laiku un vietu, kur analīzes nodot.

Ja ģimenes ārsts uzskatīs, ka pacients pats nevar doties uz analīžu nodošanas punktu, analīzes tiks veiktas pacienta mājās.

Tāpat ģimenes ārsti uz Covid-19 analīzēm varēs nosūtīt visas personas, kurām ir pneimonijas klīniskās pazīmes.

Kādos gadījumos analīzes veiks, ja simptomu nav

Savukārt, lai, pievērstu īpašu uzmanību pacientiem ar hroniskām saslimšanām (piemēram, cukura diabēts, hroniskas elpceļu slimības, sirds asinsvadu slimības, onkoloģiskas slimības u. tml.), ģimenes ārsts varēs nosūtīt uz analīzēm arī šos pacientus, ja viņiem būs hroniskās slimības saasinājums arī bez Covid-19 slimības pazīmēm.

Tāpat uz pārbaudēm bez slimības pazīmēm varēs nosūtīt pacientus, kuri saņem orgānu aizstājējterapiju, tos, kuriem ir imūndeficīts, un personas, kam paredzēta operatīva ārstēšana, piemēram, pirms operācijas.

Tā kā šīm personām nav augšējo elpceļu slimības simptomu, uz analīžu nodošanas punktiem viņas, izmantojot sejas masku, var doties arī ar sabiedrisko transportu vai citādi. 

Kad uz analīzēm var nosūtīt darba devējs

Tāpat kā līdz šim, plaša testēšana tiek organizēta arī sociālās aprūpes centros un slimnīcās hospitalizētajiem pacientiem.

Vienlaikus ir vairākas iedzīvotāju grupas, piemēram, ārstniecības personas, farmaceiti un farmaceitu palīgi, operatīvo dienestu darbinieki, Valsts vides dienesta inspektori, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku aktīvā militārā dienesta pārstāvji, ziņu žurnālisti, TV un skaņu operatori un fotoreportieri, mazumtirdzniecības (arī pasta) darbinieki, kurus uz analīzēm var sūtīt arī ar darba devēja norīkojumu, ja šīm personām ir saslimšanas simptomi.

14 dienas pēc atgriešanās no ārzemēm

Tāpat kā līdz šim, valsts apmaksātas Covid-19 analīzes veic arī personām, kurām 14 dienu laikā no atgriešanās Latvijā parādījušies saslimšanas simptomi un ir iespēja ar savu automašīnu doties uz analīžu nodošanas punktiem.

Lai pieteiktos valsts apmaksātu analīžu veikšanai, pacientiem vieglu simptomu gadījumos jāzvana uz Centrālās laboratorijas tālruni 8303 (darba dienās – no plkst. 8.00 līdz 20.00, sestdienās – no plkst. 9.00 līdz 15.00 un svētdienās – no 9.00 līdz 12.00).

Līdz 22. aprīlim pārbaudītas 39 336 personas

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ziņo, ka līdz 22. aprīlim kopumā Latvijā ir pārbaudītas 39 336 personas, no kurām 761 konstatēta saslimšana ar Covid-19. Šobrīd 42 pacienti ir stacionēti, tai skaitā 37 ar vidēju slimības gaitu un 5 ar smagu slimības gaitu. 71 pacients no slimnīcas ir izrakstīts.

Līdz šim 133 iedzīvotājiem ir noteikti divi negatīvi Covid-19 kontroles testu rezultāti, kas liecina, ka šie pacienti ne tikai izveseļojušies no Covid-19, bet arī atbrīvojušies no jaunā koronavīrusa klātbūtnes organismā. Lēmumu par izolācijas pārtraukšanu Covid-19 pacientiem pieņem ģimenes ārsts.

SPKC informē, ka līdz šim Latvijā miruši 11 cilvēki, kas bija inficējušies ar Covid-19.

Pārsvarā mirušie bija gados veci cilvēki ar nopietnām hroniskām slimībām, kas veicināja smagu Covid-19 slimības gaitu un intensīvās terapijas nepieciešamību. Ne visiem pacientiem Covid-19 bija tiešais nāves cēlonis, dažos gadījumos saslimšana ar koronavīrusa slimību atzīta par nozīmīgu stāvokli, kas veicināja nāves iestāšanos, saasinot hronisko slimību norisi.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI