SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Signe Krūzkopa
LV portāls
02. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
15
15

Ārkārtējās situācijas laikā ierobežota arī bēru norise

Stājas spēkā 29.03.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Lita Krone, LETA

No 29. marta Latvijā noteikti vēl stingrāki pulcēšanās ierobežojumi ne tikai publiskās vietās, bet arī privātos pasākumos. Ierobežojumi skar arī bēru norisi. Ārkārtējās situācijas laikā bēru ceremonijas atļautas tikai ārpus kapličas, ievērojot savstarpēju divu metru distanci starp personām un citus epidemioloģiskās drošības noteikumus. Bēru mielastu, kurā pulcējas vairāki cilvēki vienkopus, rīkot ir aizliegts.

īsumā
  • Ierobežojumi paredz, ka bēru mielastu, kurā pulcējas vairāki cilvēki vienkopus, rīkot ir aizliegts.
  • Ieteicams pēdējā gaitā mirušo pavadīt tikai pašiem tuvākajiem, līdz 10 cilvēkiem.
  • Aicina ievērot drošību un piesardzību arī bēru ceremonijas laikā ārtelpās.

Kā skaidro Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments, ārkārtējās situācijas laikā pašvaldību dzimtsarakstu nodaļas klātienē nodrošina dzimšanas un miršanas fakta reģistrāciju, tomēr savu apmeklējumu vēlams pieteikt telefoniski vai pa e-pastu.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojumu Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” ir aizliegti jebkādi privāti pasākumi, personām ir jāietur savstarpēja divu metru distance (gan publiskās iekštelpās, gan publiskās ārtelpās), kā arī jāievēro citi noteiktie sociālās (fiziskās) distancēšanās un epidemioloģiskās drošības pasākumi.

Ievērojot Ministru kabineta rīkojumu, liela daļa pašvaldību slēgusi kapličas.

Atļauta tikai bēru ceremonija

Ierobežojumi paredz, ka bēru mielastu, kurā pulcējas vairāki cilvēki vienkopus, rīkot ir aizliegts. Atļauta tikai bēru ceremonijas noturēšana ārtelpās, ievērojot visus drošības noteikumus.

Arī apbedīšanas biroji skaidro, ka bēru mielastu organizēšana vairs nenotiek, kā arī nav vēlams pulcēties kapsētā pēc bēru ceremonijas. Ieteicams pēdējā gaitā mirušo pavadīt tikai pašiem tuvākajiem, līdz 10 cilvēkiem. Ņemot vērā, ka daudzās kapsētās kapličas ir slēgtas un tajās bēru ceremonija notikt nedrīkst, ārtelpās ceremonija tiek novadīta saīsinātā veidā, nodrošinot, lai būtu ievēroti visi drošības noteikumi un vienlaikus cieņpilni no aizgājēja varētu atvadīties paši tuvākie. 

Apbedīšanas biroju pārstāvji iesaka ievērot noteiktos ierobežojumus, atgādinot, ka ikvienam pēc vēlēšanās būs iespējams aizgājēja piemiņas pasākumu organizēt arī pēc ārkārtējās situācijas beigām.

Savukārt Katoļu baznīca bērēs lūdz aicināt piedalīties tikai pašus tuvākos ģimenes locekļus un piederīgos, ievērojot divu metru distanci, kā arī atteikties no bēru mielastu rīkošanas.

***

MK rīkojuma Nr.103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" aktuālā versija un citi ar Covid-19 saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti ir pieejami vietnes likumi.lv sadaļā “Covid-19”.  Visus aktuālos normatīvos aktus oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis" publicē nekavējoties pēc to saņemšanas.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI