SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Signe Krūzkopa
LV portāls
02. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
10
10

Personu apliecinošo dokumentu izsniegšana ārkārtējās situācijas laikā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Līdz ārkārtējās situācijas beigām visā Latvijā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajās nodaļās pārtraukta klientu apkalpošana klātienē. Tas nozīmē, ka personas nevar pieteikt un saņemt personu apliecinošos dokumentus (pasi un personas apliecību), izņemot gadījumus, ja ir noskaidrota neatliekama vajadzība.

īsumā
  • Personām nebūs iespējams pieteikt un saņemt personu apliecinošos dokumentus (pasi un personas apliecību), izņemot gadījumus, ja ir noskaidrota neatliekama vajadzība.
  • Ja personu apliecinošajam dokumentam beidzies derīguma termiņš, tas joprojām ir izmantojams personas identificēšanai ārkārtējās situācijas laikā.
  • Ārzemnieki var turpināt uzturēties Latvijas Republikā ārkārtējās situācijas izsludināšanas laikā, nenoformējot jaunu uzturēšanās atļauju.

Ministru kabineta rīkojums Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” paredz:

  • ja Latvijas Republikā izsniegtam personu apliecinošajam dokumentam beidzies derīguma termiņš, tad šis personu apliecinošais dokuments joprojām ir izmantojams personas identificēšanai ārkārtējās situācijas laikā;
  • ārzemnieki, kuri Latvijas Republikā uzturējās likumīgi līdz 2020. gada 13. martam un kuru likumīgās uzturēšanās termiņš beidzies pēc 2020. gada 13. marta, var turpināt uzturēties Latvijas Republikā ārkārtējās situācijas laikā, nenoformējot jaunu uzturēšanās atļauju vai nesaņemot vīzu un saglabājot tiesības uz nodarbinātību, ja tādas ir noteiktas ar minēto uzturēšanās atļauju vai vīzu;
  • ārzemniekiem, kuri vēlas turpināt uzturēties Latvijas Republikā ar uzturēšanās atļauju, dokumenti uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai vai reģistrēšanai jāiesniedz elektroniski, apstiprinot pieteikumu un pievienotos dokumentus ar drošu elektronisko parakstu vai nosūtot pa pastu.

Dokumentus saņemt nebūs iespējams

Šajā laika posmā personām nebūs iespējams pieteikt un saņemt personu apliecinošos dokumentus (pasi un personas apliecību). PMLP informē – ja Latvijas Republikā izsniegtam personu apliecinošajam dokumentam ir beidzies derīguma termiņš, tad šis personu apliecinošais dokuments joprojām ir izmantojams personas identificēšanai ārkārtējās situācijas izsludināšanas laikā. PMLP priekšnieks vai viņa pilnvarota amatpersona var izdarīt izņēmumus, ja personu apliecinošais dokuments jāizsniedz neatliekamas vajadzības dēļ.

Ārkārtējās situācijas laikā tiek izskatīti personu lūgumi saņemt personu apliecinošu dokumentu gadījumos, ja ir noskaidrota neatliekama vajadzība:

  • ja personas rīcībā nav personu apliecinoša dokumenta;
  • ja tas ir zudis (un personas rīcībā nav otra veida dokumenta);
  • ja personai mainīts personvārds.

Lūgumi tiek pieņemti, ievērojot apmeklētāju plūsmas ierobežošanas un saprātīga intervāla nosacījumus. Neatliekamu jautājumu risināšanai saistībā ar personu apliecinošajiem dokumentiem telefoniski jāsazinās ar tuvāko PMLP teritoriālo nodaļu vai PMLP Personu apliecinošu dokumentu departamenta Metodiskās vadības nodaļu: 67219244. Saziņai ieteikts izmantot arī e-pastu: pases@pmlp.gov.lv.

Ārzemniekiem jauna uzturēšanās atļauja nav nepieciešama

Ārzemnieki, kuri Latvijas Republikā uzturējās likumīgi līdz 2020. gada 13. martam un kuru likumīgās uzturēšanās termiņš beidzies pēc 2020. gada 13. marta, var turpināt uzturēties Latvijas Republikā ārkārtējās situācijas izsludināšanas laikā, nenoformējot jaunu uzturēšanās atļauju vai nesaņemot vīzu un saglabājot tiesības uz nodarbinātību, ja tādas ir noteiktas ar iepriekšminēto uzturēšanās atļauju vai vīzu.

Jānorāda, ka ārzemniekiem dokumenti uzturēšanās atļaujas un vīzas pieprasīšanai vai reģistrēšanai jāiesniedz tikai elektroniski, apstiprinot pieteikumu un pievienotos dokumentus ar drošu elektronisko parakstu vai nosūtot pa pastu.

Par jautājumiem, kuri saistīti ar uzturēšanās atļaujām un vīzām, PMLP aicina telefoniski sazināties ar PMLP teritoriālajām nodaļām, izmantot PMLP informatīvo tālruni 67209400 vai sazināties pa e-pastu mn@pmlp.gov.lv.

Lai nodrošinātu klientu informēšanu, darbosies PMLP informatīvais tālrunis 67209400. Tāpat par PMLP sniegtajiem pakalpojumiem ir iespējams uzzināt vairāk, sazinoties ar PMLP teritoriālajām nodaļām, kuru kontakti pieejami PMLP oficiālajā tīmekļvietnē www.pmlp.gov.lv.

***

MK rīkojuma Nr.103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" aktuālā versija un citi ar Covid-19 saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti ir pieejami vietnes likumi.lv sadaļā “Covid-19”.  Visus aktuālos normatīvos aktus oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis" publicē nekavējoties pēc to saņemšanas.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI