NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Signe Krūzkopa
LV portāls
28. martā, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Problēma
TĒMA: Noziedzība
3
3

Ārkārtējās situācijas noteikumu pārkāpumu skaits katru dienu mainās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

“Policijas primārais mērķis nav sodīt, bet gan novērst vai pārtraukt iespējamus epidemioloģiskās drošības un veselības apdraudējumus. Tiek veikts arī skaidrojošais darbs,” norāda Valsts policija. Sadarbībā ar pašvaldības policiju tā uzrauga sabiedriskās vietas, kurās varētu pulcēties cilvēki. Saņemot informāciju, tiek attiecīgi reaģēts un izvērtēti iespējamie pārkāpumi. Diemžēl joprojām ir cilvēki, kas bezatbildīgi neievēro noteiktos ierobežojumus. 

īsumā
  • Lielākā daļa pārkāpumu ir saistīti ar pašizolācijas prasību neievērošanu. Ja persona to dara atkārtoti vai apzināti, tiek piemērots administratīvais sods.
  • Līdz 27. martam Valsts policija kopā ar pašvaldības policiju veikusi kopumā 5383 preventīvas pārbaudes, ir uzsāktas 296 administratīvās lietvedības, noformēti 26 administratīvā pārkāpuma protokoli.
  • Lai iestātos kriminālatbildība, nav nepieciešama tīša vēlme kādu inficēt. Pietiek ar iespējamo seku apzināšanos. Pagaidām nav uzsākts neviens kriminālprocess par ārkārtējās situācijas aizliegumu neievērošanu.
  • Joprojām ir cilvēki, kas bezatbildīgi neievēro noteiktos ierobežojumus. Pārkāpumu skaits katru dienu mainās un ir atšķirīgs.

Administratīvās lietvedības sākšana automātiski nenozīmē, ka personai tiks piemērots sods. Policija vispirms noskaidro apstākļus, un tikai tad tiek pieņemts lēmums, skaidro Valsts policija.

“Katrs gadījums tiek vērtēts individuāli. Kad tiek saņemta informācija, piemēram, par personām, kuras, atgriežoties no ārzemēm, neievēro pašizolāciju vai pulcēšanās pasākumu ierobežojumus, policija attiecīgi reaģē un pārbauda, vai tā ir taisnība,” norāda VP.

Lai Valsts policija varētu efektīvāk kontrolēt pārkāpumus, kas saistīti ar obligātu pašizolāciju, no 25. marta valdības rīkojums “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” paredz, ka Valsts robežsardze nodod informāciju par repatriantiem (iedzīvotājiem, kuri atgriežas Latvijā no ārvalstīm) Valsts policijai. Kad Valsts robežsardze ir sniegusi apliecinājumus par personām, kuras atgriezušās no ārzemēm, policija pārbauda, vai šīs personas ievēro tām noteiktos ierobežojumus.

“Lielākā daļa pārkāpumu ir saistīti ar pašizolācijas prasību neievērošanu. Ja tas tiek darīts atkārtoti vai apzināti, piemēram, sniedzot nepatiesu informāciju varasiestādēm par būšanu ārzemēs, par atrašanos publiskās vietās bez individuālās aizsardzības līdzekļiem, kad personai būtu jāatrodas pašizolācijā utt., tiek piemērots administratīvais sods. Līdz šim tikuši piemēroti sodi amplitūdā no 10 līdz 150 eiro,” informē VP.

Administratīvo pārkāpumu kodeksa 176.2 pants paredz, ka par ārkārtējās situācijas un izņēmuma stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu var tikt piemērots administratīvais sods līdz 350 eiro.

Uzsāktas gandrīz 300 administratīvās lietvedības

No 13. marta līdz 27. martam Valsts policija kopā ar pašvaldības policiju veikusi kopumā 5383 preventīvas pārbaudes, ir uzsāktas 296 administratīvās lietvedības, noformēti 26 administratīvā pārkāpuma protokoli, kā arī uzsāktas 100 resoriskās pārbaudes.

“Ņemot vērā, ka ik dienu policija konstatē pārkāpumus, nevar apgalvot, ka tie samazinās, jo diemžēl joprojām ir cilvēki, kas bezatbildīgi neievēro noteiktos ierobežojumus. Pārkāpumu skaits katru dienu mainās un ir atšķirīgs,” norāda Valsts policijas pārstāvji.

Izpildot Ministru kabineta uzdevumu Covid-19 izplatības ierobežošanai, Valsts policijas un pašvaldības policijas pienākums ir arī uzraudzīt, vai tirdzniecības vietās un tirdzniecības organizēšanas vietās tiek ievērotas tirgotājiem noteiktās prasības.

Par pašizolācijas neievērošanu (ja ir zināma konkrētās personas atrašanās vieta) un citiem pārkāpumiem jāziņo 110!

Piemērojama arī kriminālatbildība

Lai iestātos kriminālatbildība, nav nepieciešama tīša vēlme kādu inficēt. Pietiek ar iespējamo seku apzināšanos.

Krimināllikuma 225.1 pants par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, paredz brīvības atņemšanu līdz trim gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu. Ja minētās darbības izraisījušas smagas sekas, Krimināllikums paredz brīvības atņemšanu līdz astoņiem gadiem.

Joprojām ir cilvēki, kas bezatbildīgi neievēro noteiktos ierobežojumus.

Valsts policija norāda, ka pagaidām nav uzsākts neviens kriminālprocess par ārkārtējās situācijas aizliegumu neievērošanu. “Taču, ja cilvēks būs kādu inficējis ar slimību, neievērojot karantīnu, tad var uzsākt arī kriminālprocesu. Proti, iedzīvotājiem ir jāņem vērā visi Ministru kabineta noteiktie ierobežojumi – ja ir jāatrodas pašizolācijā vai karantīnā, tas arī obligāti ir jāievēro.”

Arī policijas darbiniekiem jāievēro piesardzība

Valsts policijas darbinieki, balstoties uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Slimību profilakses un kontroles centra sagatavotajām rekomendācijām, ir instruēti par individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanu.

“Primāri tie policisti, kas veic reaģēšanas funkciju, tiek nodrošināti ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem – cimdiem, dezinfekcijas līdzekļiem un sejas aizsargmaskām.

Tāpat ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem tiek un arī turpmāk tiks nodrošināti arī citi darbinieki, piemēram, tie, kas strādā iecirkņu dežūrdaļās. Ja Valsts policija saņems informāciju no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, ka viņiem ir nepieciešama palīdzība notikuma vietā, kur ir inficēta persona, mediķi nodrošinās policijas darbiniekus ar papildu aizsarglīdzekļiem,” skaidro Valsts policijas pārstāvji.

****

LV portāls jau iepriekš skaidroja, kāds sods ir iespējams par ierobežojumu pārkāpšanu ārkārtējā situācijā. Padziļināts ieskats tēmā – ko nozīmē ārkārtējā situācija, un kādi ir iedzīvotāju pienākumi epidemioloģiskās drošības ievērošanā –pieejams žurnāla “Jurista Vārds” jaunākajā, 17. marta, numurā: “Ārkārtējā situācija: juristu viedokļi par tiesisko regulējumu un tā piemērošanu”. Šajos ārkārtas apstākļos konkrētā publikācija ir pieejama ikvienam interesentam, ne tikai žurnāla abonentiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI