NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
26. februārī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Robežšķērsošana
9
9

Latvija gatavojas iespējami attālināt koronavīrusa izplatīšanos. Kas jāzina katram iedzīvotājam (aktuāli līdz 27. februārim)

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijā līdz 25. februārim nav apstiprināts neviens koronavīrusa izraisītās slimības Covid–19 gadījums.

Freepik

“Latvijā viss ir sagatavots, lai iespējami attālinātu vīrusa izplatīšanos un visas iesaistītās puses šobrīd veic vairāk drošības pasākumu nekā citās Eiropas valstīs,” pēc Krīzes vadības padomes sēdes 25. februāra vakarā, apstiprināja veselības ministre Ilze Viņķele. Katram cilvēkam, kurš ir atgriezies no koronavīrusa izraisītās slimības Covid–19 skarta reģiona, gripai līdzīgu simptomu gadījumā, ir jāzvana 113 un pie viņa nekavējoties dosies speciāli aprīkota neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde, lai nogādātu Latvijas Infektoloģijas centrā.

Īsumā

  • Latvijā līdz 27. februārim nav apstiprināts neviens koronavīrusa gadījums.
  • Situācija var strauji mainīties, ņemot vērā saslimstības pieaugumu citās pasaules valstīs, tajā skaitā Itālijā.
  • Tāpēc jau šobrīd Latvijā ir noteikti koronavīrusa izraisītās slimības Covid–19 ierobežojošie pasākumi.
  • Ir paplašināts valstu un teritoriju skaits, uz kurām ir attiecināti ierobežojoši pasākumi - Ķīna, Dienvidkoreja, Irāna, Lombardijas un Veneto apgabali Itālijā.
  • Mainoties epidemioloģiskai situācijai atkarībā no notikumu attīstības un starptautiski pieņemtajiem lēmumiem, tiks organizēti arī citi pasākumi.

Kā rīkoties iedzīvotājiem?

  • Visām personām, kurām 14 dienu laikā kopš atgriešanās no šīm valstīm un teritorijām parādās saslimšanas pazīmes – klepus, paaugstināta temperatūra, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana u. c. – ir jāzvana pa tālruni 113, jāizstāsta par simptomiem un jānorāda, ka persona ir atgriezusies no paaugstināta riska reģiona.  
  • Bērniem, kuri atgriežas no koronavīrusa skartajām valstīm un teritorijām, uz kurām attiecināti īpaši piesardzības pasākumi, 14 dienas jāpavada mājās. Pēc tam bērns ar ģimenes ārsta izziņu, kas apliecina, ka bērns ir vesels, var doties uz izglītības iestādi. Ja tomēr parādās slimības simptomi, jāzvana pa tālruni 113.
  • Iedzīvotājiem, kuri šobrīd plāno doties uz koronavīrusa skartajām valstīm, būtu nepieciešams izvērtēt ceļojuma nepieciešamību vai ceļojuma laikā ievērot vispārējos profilakses pasākumus

          - Bieži mazgāt rokas, īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi;

          - Ievērot distanci vismaz 2 metri no cilvēkiem ar akūtas elpceļu infekcijas simptomiem;

          - Klepojot un šķaudot, izmantot vienreiz lietojamās salvetes un pēc tam nomazgājiet rokas;

          - Sekot vietējo varas iestāžu norādījumiem.

Ceļojot ārpus Latvijas, jārēķinās ar iespējamiem strauji mainīgiem pārvietošanās un citiem ierobežojumiem koronavīrusa skartajās valstīs. 

Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle uzsver: Ņemot vērā to, ka koronavīrusa jeb COVID-19 infekcijas skarto teritoriju ģeogrāfija paplašinās, plānojot skolēnu brīvdienu aktivitātes, nebūtu ieteicams doties ārpus valsts. Februāris un marts ir arī tie mēneši, kad daudzi Latvijas iedzīvotāji dodas uz Itāliju un citiem Eiropas kalnu kūrortiem slēpot. Ņemot vērā vīrusa izplatīšanos, arī šo braucienu nepieciešamību būtu ļoti kritiski jāizvērtē."

 Aktuālā situācija pasaulē

Kopumā pasaulē no 2019. gada 31. decembra līdz 2020. gada 27. februārim ziņots par 82 132 laboratoriski apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem, ko raisīja jauns koronavīruss (COVID-19).

Līdz 25. februārim ir reģistrēti 2801 nāves gadījums, no tiem 2745 – Ķīnā, 2 Honkongā, 19 Irānā, 12 Dienvidkorejā, 12 Itālijā.  

Aktuālajai informācijai par slimības izplatību pasaulē iespējams sekot Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.

Visa aktuālā informācija un atjauninājumi tiek ievietoti arī Latvijas Slimību profilakses centra (SPKC) mājaslapā un SPKC un Veselības ministrijas sociālo tīklu kontos.

Atbildīgie dienesti apliecina gatavību

Krīzes vadības sēdē visi atbildīgie veselības nozares dienesti un iestādes apliecināja gatavību nepieciešamības gadījumā rīkoties atbilstoši Valsts katastrofu medicīnas plānā noteiktajam un starptautisko veselības organizāciju rekomendācijām.  

Slimību profilakses un kontroles centrs, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) turpinās nodrošināt regulāru un atbilstošu informācijas apmaiņu ar Pasaules Veselības organizāciju, Eiropas Slimību profilakses un kontroles centru un Eiropas Komisijas Ārkārtējo situāciju koordinācijas centru, kā arī sekos citu valstu veiktajiem pasākumiem saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisīto uzliesmojumu.

Mainoties epidemioloģiskai situācijai atkarībā no notikumu attīstības un starptautiski pieņemtajiem lēmumiem, tiks organizēti arī citi pasākumi.

Lai nodrošinātu ārstniecības iestāžu gatavību veselības aprūpes sniegšanai, strauji pieaugot pacientu skaitam, Veselības ministrija iesniegs Ministru kabinetā pieprasījumu finanšu līdzekļu piešķiršanai no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Finansējums nepieciešams SIA “Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca”, VSIA “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca”, SIA “Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca” un reģionālajām slimnīcām papildu iekārtu un aparatūras nodrošināšanai; individuālo aizsardzības līdzekļu iegādei ģimenes ārstiem, ārstniecības iestādēm, NMPD un SPKC, kā arī reaģentu iegādei laboratorisko izmeklējumu nodrošināšanai, palielinoties iespējamajam pacientu skaita pieaugumam.

Šodien KVP nenoteica papildu ierobežojošus pasākumus, taču, mainoties epidemioloģiskajai situācijai, KVP nekavējoties izvērtēs nepieciešamību un pamatotību noteikt ierobežojošus pasākumus. Par to sabiedrība tiks nekavējoties informēta.  

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI