NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
29. janvārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Veselība
13
13

Uzsāk Baltijas Biomateriālu ekselences centra projektu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 2020. gada 29. janvārī, Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē, klātesot Valsts prezidentam Egilam Levitam, svinīgi uzsākts Baltijas Biomateriālu ekselences centra projekts. Tas būs visaptveroša biomateriālu pētījumu platforma, kas nodrošinās zinātnieku ideju nonākšanu mediķu rīcībā pacientu veselības uzlabošanai. Centrs stiprinās biomateriālu nozari reģionā – ļaus zinātniekiem pētīt, izstrādāt un komercializēt jaunus biomateriālus kaulaudu atjaunošanai, sejas, mutes un žokļa ķirurģijai, ortopēdijai un citām jomām. Tiek lēsts, ka centrs Latvijas tautsaimniecībai nākamo 20 gadu laikā varētu pienest vismaz 74 miljonus eiro.

Latvijas Organiskās sintēzes institūts (OSI) ir Baltijas, Eiropas un pasaules līmenī pazīstama jaunu zāļu atklāšanas vieta. Līdz šim OSI ir atklātas un attīstītas 18 oriģinālas zāļvielas un vairāk nekā 70 tehnoloģijas patentbrīvo zāļu ražošanai. Baltijas Biomateriālu ekselences centrā (Baltic Biomaterials Centre of Excellence – BBCE), izmantojot uzkrātās zināšanas, sāksim arī pētīt biomateriālus,” norāda profesore Maija Dambrova, OSI Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas vadītāja.

Lai īstenotu vērienīgo zinātnisko projektu, apvienojušās starptautiski atzītas pētniecības institūcijas un industrijas pārstāvji – OSI, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), Rīgas Stradiņa universitāte (RSU), RSU Stomatoloģijas institūts, AO Pētniecības institūts Davosā, Šveicē, un Fridriha-Aleksandra Erlangenas-Nirnbergas universitātes Biomateriālu centrs Vācijā, ziņo Latvijas Organiskās sintēzes institūts.  

“Projekts vērsts uz jaunu zināšanu ieguvi, kas ļaus vairot efektivitāti un sasniegt izcilību cilvēkresursu, zināšanu, pētniecības, tehnoloģiju attīstības un infrastruktūras jomā. Lieli līdzekļi tiks investēti zinātniskā un medicīnas personāla mācībās, zinātniskās kompetences paaugstināšanā un pētniecības infrastruktūras modernizācijā. Aplēses rāda, ka BBCE ietekme uz Latvijas tautsaimniecību nākamo 20 gadu laikā sasniegs vismaz 74 miljonus eiro,” norāda Jānis Ločs, Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta direktors.

Plašāk par Baltijas Biomateriālu ekselences centru intervijā “Mērķis – ražot cilvēka rezerves daļas” LV portālam  stāsta Rīgas Tehniskās universitātes Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra direktore inženierzinātņu doktore Dagnija Loča.

Uzziņai

Projekta īstenošanai 15 miljonus eiro liels finansējums piešķirts Eiropas Savienības (ES) pētniecības un inovāciju pamatprogrammas “Apvārsnis 2020” projektu konkursā, savukārt 15 miljonus eiro nodrošina valsts, Eiropas Reģionālās attīstības fonds un projekta partneri. BBCE ir ES “Apvāršņa 2020” pētniecības un inovāciju programmas “Teaming Phase 2” finansēts projekts Nr. 857287.

Projektu atklāja Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, Eiropas Komisijas Izpētes un inovāciju ģenerāldirektorāta (Research & Innovation, Widening) pārstāvis Stefans Veiers un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis. Atklāšanā piedalījās arī Ekonomikas ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas vadošās amatpersonas un projektā iesaistīto zinātnisko institūciju pārstāvji, diskutējot par to, kā vairot zinātnisko ekselenci mūsu valstī un uzlabot apstākļus, lai perspektīvie zinātnieki veiktu pētījumus un gūtu panākumus Latvijā, informē RTU.

GALERIJA

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

4
Labs saturs
13
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI