NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
04. septembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
4
4

Ar ASV atbalstu veicinās Latvijas spējas cīņā pret finanšu noziegumiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edija Pālens, LETA

Šodien, 4. septembrī, Latvija un Amerikas Savienotās Valstis (ASV) vienojušās par ciešāku Latvijas un ASV sadarbību tiesībaizsardzības jomā.

Likuma “Par Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgumu par sadarbību tiesībaizsardzības jomā” grozījumus parakstījis Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns un ASV vēstniecības Latvijā pagaidu pilnvarotais lietvedis Pols Polītiss (Paul Poletes). Likuma izmaiņas vēl nepieciešams apstiprināt Saeimā.

Starpvaldību līguma grozījumi paredz ciešāku Latvijas un ASV sadarbību, lai veicinātu Latvijas tiesībsargājošo iestāžu spēju efektīvi novērst un apkarot finanšu un ekonomiskos noziegumus, tostarp koruptīvās un naudas atmazgāšanas shēmas, informē Tieslietu ministrija.

Līgumā paredzētas tiesnešu, izmeklēšanas iestāžu, prokuratūras un citu iestāžu speciālistu apmācības, kā arī semināri un juridiskā analīze, lai noteiktu iespējas efektivizēt kriminālprocesu un stiprināt tiesiskumu. Tiesībsargājošo iestāžu kapacitātes paaugstināšana ļaus samazināt arī pirmstiesas izmeklēšanas un iztiesāšanas laiku sarežģītu ekonomisko un finanšu noziegumu lietās.

Līguma parakstīšanas ceremonijā J. Bordāns uzsvēra, ka ASV puses atbalsts ir būtisks tieslietu nozarē uzsāktajām aktivitātēm ekonomisko noziegumu efektīvākai apkarošanai. Šis atbalsts veicinās Latvijas iestāžu cīņu pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu. Viens no plānotajiem soļiem ir specializētas ekonomisko lietu tiesas izveide ar mērķi nodrošināt ātru un kvalitatīvu iztiesāšanu sarežģītās ekonomisko un finanšu noziegumu lietās. LV portāls jau rakstīja, ka ieceri izveidot ekonomisko lietu tiesu konceptuāli atbalstījis Ministru kabinets, prognozējot, ka tiesa savu darbību varētu uzsākt jau 2021. gada janvārī. Specializētajā tiesā pirmajā instancē plānots izveidot desmit tiesneša amata vietas un 27 tiesas darbinieka amata vietas, un tiesas izveidei paredzētais finansējums ir mazliet vairāk nekā miljons eiro.

Savukārt, lai nodrošinātu kvalitatīvu un pilnvērtīgu ekonomisko un finanšu noziegumu izmeklēšanu, būtiska loma ir pirmstiesas procesa efektivitātei, izmeklēšanas un prokuratūras darba kvalitātei, norādīja J. Bordāns. Arī ASV puses pārstāvis P. Polītiss uzsvēra nepieciešamību gādāt par drošu un investīciju piesaistei draudzīgu tiesisko vidi.

Jau rakstīts, ka Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas “Moneyval” 5. kārtas novērtēšanas 2018. gada 23. augusta ziņojumā par Latvijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas sistēmas efektivitāti tika norādīts, ka no 11 analizētajiem efektivitātes rādītājiem divos – “Juridiskās personas un veidojumi” un “Mērķētas finanšu sankcijas proliferācijas finansēšanas apkarošanai” – saņemts zems novērtējums, par mazefektīvu atzīstot rīcību divās jomās: patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā. Līdz ar to Latvija no “Moneyval” saņēmusi daudzus ieteikumus: daļa rekomendāciju attiecas uz normatīvā regulējuma atbilstību, daļa – uz šībrīža sistēmas efektivitāti.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI