NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
08. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Finanses

No 1. augusta stiprajam alkoholam mazāka akcīze

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Čīka, LETA

Saeima pirmdien, 8.jūlijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus akcīzes nodokļa likumā, kas paredz no 1.augusta samazināt akcīzes nodokļa likmi stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Akcīzes nodokļa samazinājums plānots par 15 procentiem, un likmi paredzēts noteikt 1564 eiro apmērā par 100 litriem absolūtā spirta. Līdz šim likme bija 1840 eiro, bet no nākamā gada 1.marta par 100 litriem absolūtā spirta to plānots noteikt 2025 eiro apmērā.

Par grozījumu virzību Saeimā atbildīgās Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars iepriekš atzīmēja, ka “šis pasākums plānots tikai kā īstermiņa risinājums, reaģējot uz Igaunijas lēmumu no 1.jūlija par 25 procentiem samazināt akcīzes nodokļa likmi daļai alkohola – alum, sidram un stiprajiem dzērieniem. Šo soli speram tikai tāpēc, lai, paredzot būtisku ieņēmumu kritumu, stabilizētu un aizsargātu mūsu ekonomiku, valsts budžetu, komersantus”.

Grozījumi noteic, ka samazinātā likme piemērojama līdz nākamā gada 29.februārim.  

Akcīzes nodokļa likuma grozījumi rosināti, jo izmaiņas kaimiņvalsts alkohola tirgū negatīvi ietekmēs Latvijas komersantu uzņēmējdarbību un alkoholisko dzērienu apriti, īpaši Igaunijas pierobežā, teikts likumprojekta anotācijā. Finanšu ministrija prognozē, ka šāda situācija negatīvi ietekmēs valsts budžetu 92 miljonu eiro apmērā, un, lai saglabātu konkurētspēju un iekšējo tirgu, likmi stiprajam alkoholam piedāvāts samazināt vismaz par 15 procentiem. Tādējādi negatīvo fiskālo ietekmi plānots samazināt līdz 32 miljoniem eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI