NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
16. maijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Finanses
4
4

ASV atbalsta reformas Latvijas finanšu sistēmā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Paula Čurkste, LETA

ASV atbalsta reformas Latvijas finanšu sistēmā un vēlas, lai tās notiktu ātrāk. Tāpat ASV ir gatavas sniegt tehnisko atbalstu reformu veikšanā.

“ASV Valsts kases departaments augsti novērtē ar finanšu sistēmas uzlabojumiem saistītos likumprojektus, kas jau ir iesniegti Saeimā. Sniegsim Latvijai visu nepieciešamo tehnisko palīdzību, ja tāda būs vajadzīga,” 16. maijā preses konferencē teica ASV Valsts kases sekretāra vietnieks terorisma finansēšanas jautājumos Maršals Bilingslijs.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš informēja, ka viņš ar ASV augsto amatpersonu pārrunājis, kā virzās uz priekšu Latvijas finanšu sektora sakārtošana. “No valdības un Saeimas puses tiks darīts viss, lai ne tikai sakārtotu finanšu sektoru, bet lai to padarītu par vienu no spēcīgākajiem visā Eiropā,” teica K. Kariņš. “Veidojot šo valdību, mūsu prioritāte bija finanšu sektora sakārtošana. Ieviešot “Moneyval” rekomendācijas, valstī veidojam tādu finanšu sistēmu, kas ir stabila un ilgtspējīga, jo tas ir mugurkauls visas ekonomikas attīstībā.”

Vai ir politiskā griba

M. Bilingslijs atzina, ka “naudas atmazgāšana notiek visur, arī ASV. Jautājums nav tikai par to, vai šo darbību novēršanai ir atbilstošs tiesiskais regulējums, bet arī par to, vai ir kapacitāte naudas atmazgāšanu apkarot un vai ir politiskā griba to darīt. Latvijas premjers [Krišjānis Kariņš] vieš mums drošu pārliecību, ka Latvijai ir politiskā griba naudas atmazgāšanu apkarot.  Valdības sagatavotās korekcijas tiesību aktos, kas iesniegtas parlamentā, un deputātu darbs to pieņemšanā ir progresa signāls. Atbalstīsim Latviju ar visu, ko varēsim.”

M. Bilingslijs uzsvēra, ka ASV ļoti gaida, ka parlaments iespējami ātri pieņems Ministru prezidenta rosinātos likumprojektus, lai parādītu “Moneyval” komandai, ka notiek progress.

Savukārt, vaicāts par Latvijas finanšu sektora sakārtošanas progresu kopš pagājušā gada un iepriekšējās valdības darbu, ASV Valsts kases sekretāra vietnieks terorisma finansēšanas jautājumos norādīja: “Likums par “čaulas” kompānijām bija izcils solis. Tāpat nozīmīga aktivitāte bija nerezidentu depozītu samazināšana, kas radīja bažas un faktiski nepienesa neko vietējai tautsaimniecībai. Tās ir labas tendences, bet ir vēl, ko darīt.”

Jau ziņots, ka grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, kas stājās spēkā pērn 9. maijā, nosaka aizliegumu kredītiestādēm, maksājumu iestādēm u. c. finanšu iestādēm sadarboties ar “čaulas” veidojumiem.

Maz efektīva rīcība divās jomās

Jāatgādina, ka Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komiteja “Moneyval” pērn 23. augustā nāca klajā ar 5. kārtas novērtēšanas ziņojumu par Latvijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTFN) sistēmas efektivitāti. LV portāls publikācijā “Piecas prioritātes cīņā pret finanšu noziegumiem” jau rakstīja, ka “Moneyval” Latvijai noteikusi pastiprinātu kontroles režīmu, par maz efektīvu atzīstot rīcību divās jomās – patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā. Tāpēc Latvijai īsā laika periodā jādemonstrē būtisks progress efektivitātes paaugstināšanā.

K. Kariņa pieteiktais finanšu sektora “kapitālais remonts” paredz ne tikai stiprināt banku uzraudzību, izslēgt no finanšu sektora bankas, kas necīnās ar finanšu noziegumiem, bet arī izstrādāt grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas paplašinātu legālās prezumpcijas principa piemērošanu attiecībā uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu. LV portāls jau rakstīja, ka grozījumi likumā izstrādāti un tos skatīs Saeimas Juridiskā komisija.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI