NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
12. maijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Ģimene
7
7

Saudzējiet, mīliet un sargājiet savas māmiņas!

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika; Avots: Labklājības ministrija

Šodien Latvijā, tāpat kā daudzviet pasaulē, tiek svinēta Mātes diena, kas ir starptautiski svētki. Lai gan dažādās valstīs māmiņdienu svin atšķirīgos datumos, Latvija kopš 1992. gada ir to valstu vidū, kur Mātes dienu svin maija otrajā svētdienā.

Pirmoreiz Mātes diena maija otrajā svētdienā tika svinēta 1908. gadā ASV, kad svētdienas skolas skolotāja Anna Rīsa Džārvisa no Rietumvirdžīnijas, godinot savu māti, rīkoja baznīcu dievkalpojumus. Latvijā Mātes diena saskaņā ar likuma “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” 1. pantu maija otrajā svētdienā tiek svinēta kopš 1992. gada.

Sagaidot Mātes dienu, labklājības ministre Ramona Petraviča no sirds sveic visas mātes, vecmāmiņas un krustmātes: “Būt mātei ir svēta misija. Manas vissiltākās bērnības atmiņas saistītas ar māmiņu un vecmāmiņu – tās dod spēku pārvarēt grūtības arī tagad, kad viņu vairs līdzās nav. Saudzējiet, mīliet un sargājiet savas māmiņas! Sveicu šajā dienā ikvienu, jo neviens nav pasaulē nācis bez paša galvenā – mātes.”

Atbalsts jaunajām māmiņām un ģimenēm

Labklājības ministrija atgādina, ka pēdējo gadu laikā ir stājušās spēkā vairākas būtiskas izmaiņas normatīvajos aktos, kas skar jaunās māmiņas. Tagad vecāku pabalstu var saņemt arī tad, ja darba tiesiskās attiecības beigušās grūtniecības vai pēcdzemdību atvaļinājuma laikā.

Sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju kapitālā bērna kopšanas atvaļinājuma laikā līdz bērna pusotra gada vecumam palielinātas līdz 171 eiro. Ja vecāks vienlaikus aprūpē divus vai vairākus bērnus vecumā no 1 līdz 20 gadiem, tiek izmaksāta papildu piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanas jomā pakāpeniski ik gadu tiek palielināts atvieglojums par apgādībā esošām personām (t.sk. bērniem) un palielināts attaisnoto izdevumu limits bērnu interešu izglītības izdevumiem. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošu personu tagad var saņemt arī par nestrādājošu laulāto, kura apgādībā ir, piemēram, bērns vecumā līdz trim gadiem vai trīs vai vairāk bērnu līdz 18 gadu vecumam u. c.

Koncerti un svinīgi pasākumi

Svētdien, 12. maijā, galvaspilsētas kultūras centros, muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” un Rīgas Sv. Pētera baznīcā māmiņām un vecmāmiņām par godu notiks vairāki koncerti un sirsnīgi pasākumi. Svinīgi Mātes dienas pasākumi norisināsies arī daudzviet citur Latvijā.

“Latvijas Pasts” sadarbībā ar Latvijas vecāku organizāciju “Mammamuntetiem.lv” šogad izdevis īpašu – Mātes dienai veltītu – pastmarku, kuras dizainu veidojusi māksliniece Kristīne Lapsa-Kalniņa. Kā LV portālu informē “Latvijas Pasta” vecākā sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Vineta Danielsone, šā gada septembrī plānots izdot arī Tēva dienai veltītu pastmarku, tādējādi veidojot komplektu, kas ietver vēstījumu par ģimenes vērtību un nozīmi sabiedrībā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI