NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Signe Krūzkopa
LV portāls
14. februārī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tiesu sistēma
5
5

Jauni rīcības virzieni efektīvas tieslietu sistēmas attīstībai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts kanceleja

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns 12. februāra valdības sēdē iepazīstināja ar informatīvo ziņojumu “Par tieslietu ministra prioritāriem rīcības virzieniem efektīvas tieslietu sistēmas attīstībai, lai veicinātu tautsaimniecības izaugsmi”. Ziņojumā aktualizēti jautājumi par nepieciešamību izvērtēt tieslietu sistēmas efektivitāti, par tiesu un tiesnešu specializāciju, kā arī par tiesu un prokuratūras darbinieku atalgojuma palielinājumu.

īsumā
  • Būtiski, lai katrs nākamais solis balstītos uz rūpīgi veiktu pētījumu un analīzes bāzes, nevis tiktu sāktas straujas un nepārdomātas darbības.
  • Tieslietu sistēmas padziļinātā izpēte izmaksās līdz pusmiljonam eiro, un šī summa jau iezīmēta 2019. gada budžetā.
  • Informatīvajā ziņojumā norādīti vēl divi būtiskākie tuvāko gadu laikā veicamie un jau uzsāktie darbi – tiesu un tiesnešu specializācija, kā arī tiesu un prokuratūras darbinieku adekvāta atalgojuma nodrošinājums.

Kā uzsver tieslietu ministrs Jānis Bordāns, plānots veikt rūpīgu tieslietu sistēmas izvērtējumu, lai spētu efektīvāk reaģēt uz starptautiskajiem ziņojumiem, veikt nepieciešamās izmaiņas, kas balstītas izpētē un ir pamatotas: “Šobrīd svarīga ir rīcībpolitika. Arī Valsts kontrole ir atzinusi, ka būtiski ir nevis uzsākt straujus grozījumus un darbības, bet gan katrs nākamais solis jābalsta uz rūpīgas pētījumu un analīzes bāzes.”

Tieslietu sistēmas padziļinātā izpēte izmaksās līdz pusmiljonam eiro, un šī summa jau iezīmēta 2019. gada budžetā. Tieslietu ministrs gan norāda, ka vēl tiks vērtēts, kādus tālākos soļus nepieciešams veikt, un, iespējams, izmaksas būs mazākas. “Manuprāt, šis ir viens no vērtīgākajiem ieguldījumiem šīs valdības laikā, jo tieslietu sistēma diezgan fundamentāli ietekmē pilnīgi visas nozares, jo īpaši ekonomiku. Tādēļ, domāju, ienākot investīcijām Latvijas ekonomikā sakārtotas tieslietu sistēmas dēļ, šis ieguldījums tiks atpelnīts,” uzsvēra ministrs.

Informatīvajā ziņojumā norādīti vēl divi būtiskākie tuvāko gadu laikā veicamie un jau uzsāktie darbi:

  • tiesu un tiesnešu specializācija;
  • tiesu un prokuratūras darbinieku atalgojuma palielināšana.

Specializācija ir viens no tiesu darba organizatoriskajiem rīkiem – ar tās palīdzību var nodrošināt augstu nolēmumu kvalitāti augstas juridiskās sarežģītības lietās, kas no tiesneša prasa specifiskas zināšanas un pieredzi, teikts ziņojumā. J. Bordāns norādīja, ka šobrīd tiek analizēti visi pieejamie materiāli un apzināti soļi, kādā veidā tiesas un tiesnešus specializēt nolūkā, lai kvalificēti tiesneši un prokurori veidotu jaunu judikatūru. Tiekot domāts arī par spēcīgu profesionāļu piesaisti tieslietu sistēmai.

Nākamgad plānots pievērsties tiesu un prokurora atalgojuma sistēmas sakārtošanai un atalgojuma palielināšanai. “Tas, ko šobrīd jau zinām, kas būtu nepieciešams, – tiesneša palīga statusa noteikšana likumā. Šobrīd tā ir gandrīz vai brīvā profesija, kā tehniskais darbinieks tiesā, lai gan ļoti labi zinām, ka tiesneša palīgs ir augsta ranga profesionālis. Tam tā vismaz vajadzētu būt,” norāda J. Bordāns.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI