NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Signe Krūzkopa
LV portāls
04. septembrī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas Tiesību institūta asambleja Rīgā pulcē prominentus juristus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 5. līdz 7. septembrim Rīgā norisinās Eiropas Tiesību institūta Ģenerālā asambleja un ikgadējā konference. Konference iekļauta arī Latvijas simtgades pasākumu plānā, simbolizējot Latvijas jurisprudences attīstību un piederību Eiropas videi.

īsumā
  • Eiropas Tiesību institūta asambleja Rīgā paver virkni nozīmīgu iespēju Latvijas juristiem un Latvijas iestādēm kontekstā ar ES tiesību piemērošanu, dažāda līmeņa projektu īstenošanu, tālāku integrāciju un iesaisti Eiropas tiesību vidē.
  • Latvija daudz vairāk varētu iesaistīties Eiropas Tiesību institūta darbībā, gan institūciju līmenī, gan profesionāļu līmenī, tā iegūstot nenovērtējamu pieredzi, zināšanas un intelektuālo peļņu.
  • Konferencē paredzēts diskutēt par aktuālajiem jautājumiem ES tiesību attīstībā un Latvijas redzējumu par ES tiesību attīstības tendencēm.

Eiropas Tiesību institūts (ETI) dibināts 2011. gadā nolūkā uzlabot ES tiesību kvalitāti. Tā darbības principi ir balstīti izpētē un praktisku rekomendāciju izstrādē Eiropas tiesību attīstības un integrācijas kontekstā. Gadu gaitā tas ir kļuvis par nozīmīgu forumu gan juridiskās domas attīstībai, gan kontaktu dibināšanai. Tādējādi institūta asambleja Rīgā paver virkni nozīmīgu iespēju Latvijas juristiem un Latvijas iestādēm kontekstā ar ES tiesību piemērošanu, dažāda līmeņa projektu īstenošanu, tālāku integrāciju un iesaisti Eiropas tiesību vidē.

Kā norāda projekta “Justīcija attīstībai” vadītāja un Eiropas Tiesību institūta biedre Anna Skrjabina, konferences galvenais mērķis ir veicināt Latvijas ekspertu, tiesnešu un iestāžu lielāku iesaisti un pārstāvniecību Eiropas Tiesību institūta darbībā. “No Baltijas valstīm un Skandināvijas ir salīdzinoši neliela pārstāvniecība. Aktīvākas ir Spānija, Itālija, Vācija, Austrija. Viņi rada savas projektu idejas, virza tās, tādā veidā attīstot savas universitātes, juridiskos birojus, ministrijas, iestādes, kas piedalās šo projektu tapšanā. Tā ir būtiska iesaiste Eiropas Savienības tiesību interpretācijā, jaunradē, labākas prakses un zināšanu gūšanā.”

A. Skrjabina uzskata, ka Latvija daudz plašāk varētu iesaistīties Eiropas Tiesību institūta darbībā, gan institūciju, gan profesionāļu līmenī, tā iegūstot nenovērtējamu pieredzi, zināšanas un intelektuālo peļņu. A. Skrjabina: “Kā vienu no piemēriem varu minēt ģimenes tiesību projektu, kurā bija aktīvi iesaistījušies arī pārstāvji no Latvijas. Institūts veica pētījumu kopā ar Oksfordas Universitāti un katras dalībvalsts pārstāvjiem, kuri sniedza informāciju par to, kā konkrētās valsts nacionālais regulējums savienojas ar Eiropas regulējumu pārrobežu ģimenes tiesību jomā, lai atvieglotu visu regulu piemērošanu situācijās, kas attiecas uz šķiršanos, adopciju, mantas sadali šķiršanās gadījumos u. c.”

Pēc Latvijas prezidentūras ES radusies doma, ka ar foruma norisi Rīgā iespējams sekmēt lielāku Latvijas iesaisti Eiropas Savienības procesos, tāpēc jau 2015. gada nogalē uzsāktas sarunas ar Eiropas Tiesību institūtu par iespēju rīkot konferenci Latvijā. Forums varētu piesaistīt Latvijas juristu, akadēmiķu, praktiķu, speciālistu, advokātu biroju, tiesnešu un iestāžu uzmanību, lai iesaistītos ETI projektos. “Šobrīd Latvijai ir iespēja kļūt par vadošo valsti starp Baltijas valstīm un Skandināviju, lai dibinātu apvienību, tālāk virzot mums svarīgas un aktuālas idejas, attīstot tās institūta projektos,” akcentē A. Skrjabina.

Pasākuma dalībniekus uzrunās Eiropas Tiesību institūta prezidente Kristiane Vendehorsta, Amerikas Tiesību institūta direktors Lānss Lībmans, Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnese Paulīne Koskelo, Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele, Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs, Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks, Juridiskās fakultātes dekāne Anita Rodiņa, kā arī citi prominenti juristi.

Konferencē paredzēts diskutēt par tādiem ES tiesību jomā aktuāliem jautājumiem kā datu ekonomijas principi, regulējums attiecībā uz tiešsaistes starpnieku platformām, kopējās Eiropas konstitucionālās tradīcijas, blokķēdes un gudrie līgumi, nodokļu tiesības, ģimenes tiesības. Paredzēts, ka arī Latvijas akadēmiķi un praktiķi atspoguļos Latvijas redzējumu par ES tiesību attīstības tendencēm, konferencē apvienojoties paneļdiskusijā “Eiropas Tiesību institūta projekti no Latvijas perspektīvas”.

Pasākumu organizē Tieslietu ministrija, Tiesu administrācija un Latvijas Universitāte. Plašāka informācija pieejama Eiropas Tiesību institūta Ģenerālās asamblejas mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI