NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
01. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts pārvalde
4
4

VID ģenerāldirektora amatam iesaka virzīt Māri Skujiņu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Māris Skujiņš, VID ģenerāldirektora amata konkursa uzvarētājs: „Modernā laikā pārmaiņas ir dzīvesstils. Visus jautājumus, tai skaitā organizatoriskos, risināsim darba kārtībā.”

FOTO: Paula Čurkste, LETA

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora atlases komisija apstiprināšanai šajā amatā ieteiks Māri Skujiņu. Iespējamais nākamais Valsts ieņēmumu dienesta vadītājs no visiem pretendentiem novērtēts kā atbilstošākais un kompetentākais šim postenim.

Secīgi finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai tagad ir jāpieņem lēmums – virzīt Ministru kabinetā komisijas atbalstītā pretendenta iecelšanu amatā uz pieciem gadiem.

Konkursa komisijas vadītājs Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis medijus informēja par konkursa atlases vairākām kārtām. Otrajā kārtā ir vērtēts katra kandidāta redzējums par VID un nozares attīstību. Uz trešo kārtu virzīto četru pretendentu kompetences novērtēja neatkarīga personāla atlases kompānija.

M. Skujiņš, īsumā iepazīstinot ar savu profesionālo pieredzi, pastāstīja, ka 20 gadu viņa darbs bijis saistīts ar finanšu sfēru. Pēdējos gadus viņš atradies ārpus Latvijas, pagājušajā gadā strādājis Azerbaidžānā, vadījis projektu bankā.

Savā pirmajā publiskajā vērtējumā par Valsts ieņēmumu dienestu (VID) konkursa uzvarētājs minēja uzlabojumus, kas iestādē veikti pēdējos divos gados, „ko izjūtam arī mēs kā klienti”. Šajā virzienā – klientu apkalpošanas pilnveidē – viņš paredz darbu turpināt: „Lai mēs katrs kā nodokļu maksātājs pēc katras saskarsmes ar VID, vai tas ir elektroniski vai klātienē, varētu vērtēt – vai man bija ērti, vai man bija viegli, bija saprotami.” Ar to M. Skujiņš domā gan tos cilvēkus, kuri paši aizpilda savas privātās deklarācijas, gan uzņēmējus, kuri varbūt nevar atļauties konsultantus.

Savukārt, lai iecerēto īstenotu, jāskatās uz procesiem, kas notiek, kā VID veic pamatfunkciju – nodokļu administrēšanu. Iespējamais VID vadītājs atzina, ka paredzami arī optimizācijas pasākumi, jo pilnveidošanu turpināt prasa arī pārmaiņu kultūra. Kā optimizēt procesus, viņam zināms no pieredzes citos uzņēmumos un citās nozarēs.

Kā vēl vienu rīcības virzienu M. Skujiņš minēja virsuzdevumu samazināt nodokļu plaisas, nodrošināt ērtus pakalpojumus nodokļu maksātājiem. Lai nodokļu maksāšanas process būtu vienkāršs, ērts un vienlaikus arī taisnīgs.

M. Skujiņš ir bijis Latvijas televīzijas valdes loceklis finanšu un tehnoloģiju jautājumos.

J. Citskovskis izteicās, ka par M. Skujiņa kandidatūru pārliecināja pretendenta ilgstošā pieredze vadošos amatos gan privātajā sektorā, gan valsts kapitālsabiedrībā, kā arī laba pieredze pārmaiņu vadīšanā, dažādu projektu vadīšanā un attīstībā.

Konkursa uzvarētājs īpaši uzsvēra gan VID līdzšinējo sadarbību ar medijiem (ēnu ekonomikas izgaismošanā), gan nepieciešamību nodokļu administrācijai meklēt arī jaunas metodes, jo īpaši digitālajā vidē, lai risinātu ne tikai vecās problēmas, kuras par „ēnām” jau ir zināmas, bet tiktu līdzi arī jaunajiem ekonomiskās darbības veidiem.

M .Skujiņš nav nodokļu speciālists, viņš izteica cerību, ka ar pašreizējiem vadītājiem izveidosies labs darba kontakts, ka varēs veikt arī pārmaiņas. „Modernā laikā pārmaiņas ir dzīvesstils. Visus jautājumus, tai skaitā organizatoriskos, risināsim darba kārtībā,” piebilda konkursa uzvarētājs.

Konkursa komisijā bija pārstāvji no Valsts kases, Finanšu ministrijas un Tieslietu ministrijas. Tāpat pretendentu atlases procesā kā neatkarīgi novērotāji piedalījās arī pārstāvji no Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un Drošības policijas.

Konkursa komisijas lēmums bijis vienbalsīgs. Arī novērotāji – nevalstiskās organizācijas – atbalstījušas M. Skujiņa kandidatūru.

Konkurss uz VID ģenerāldirektora amatu tika izsludināts šā gada 9. aprīlī. Līdz 2. maijam, kas bija kandidātu pieteikumu iesniegšanas termiņš, tika saņemti 19 pieteikumi. Konkursa otrajai kārtai tika izvirzīti 11 pretendenti.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI