NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
28. martā, 2018
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Finanses
3
3

Jaunas mikrokreditēšanas iespējas uzņēmumiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Marta sākumā Eiropas Investīciju fonda un “Swedbank” parakstītais mikrofinansēšanas līgums ļaus atbalstīt vairāk nekā 1600 mikrouzņēmumus Latvijā par kopējo summu 41 miljons eiro. Joprojām turpinās arī vairākas citas kredītu garantiju programmas, kuras administrē “Attīstības finanšu institūcija “Altum””.
īsumā
  • Finansējumu ar EaSI atbalstu mikrouzņēmumiem "Swedbank" plāno sākt piešķirt šogad aprīlī.
  • "Cosme" programma vēl turpināsies līdz 2019. gada jūlijam.
  • "Swedbank", kā arī 19 citām bankām un līzinga kompānijām ir cieša sadarbība ar "Altum" vairākās citās kredīta garantiju programmās.
  • Kredīta garantija ļauj saņemt kredītu vajadzīgajā apjomā un ar labākiem nosacījumiem.

"Swedbank" ar Eiropas Investīciju fondu (EIF) noslēgtā līguma mērķis ir atbalstīt mikrouzņēmumus Igaunijā, Latvijā un Lietuvā saskaņā ar Eiropas Savienības Nodarbinātības un sociālās inovācijas programmu (EaSI). Ar Eiropas Komisijas finansiālo atbalstu EIF sniegtās garantijas ļaus "Swedbank Baltic" turpmāko trīs gadu laikā piešķirt līdz 123 miljoniem eiro lielu finansējumu 5000 Baltijas valstu mikrouzņēmumiem. Šo darījumu atbalsta arī investīciju plāna Eiropai galvenais virzītājs — Eiropas Stratēģisko investīciju fonds (ESIF), skaidro "Swedbank" mediju attiecību vadītāja Kristīne Jakubovska.

Maksimālā summa – 25 000 eiro

Latvijā "Swedbank" šobrīd ir vienīgā banka, ar kuru EIF ir parakstījis šādu līgumu. Trešdaļa no Baltijai paredzētā atbalsta limita būs pieejama Latvijas uzņēmumiem. Šī programma uzlabos mikrouzņēmumu un jauno uzņēmēju piekļuvi finansējumam, palīdzot uzņēmumiem augt un attīstīties, tādējādi veicinot arī nodarbinātību.

Pretendēt uz atbalstu jaunās programmas ietvaros var visi mikrouzņēmumi un mazie uzņēmumi, izņemot dažus programmā noteiktos aizliegumus, piemēram, ieroču tirdzniecība un ražošana, azartspēles u. c. Maksimālā programmā paredzētā kredīta summa ir 25 000 eiro, apgrozāmajiem līdzekļiem aizdevumu var piešķirt līdz vienam gadam ar iespēju pagarināt, aizdevumu investīcijām, kā arī līzingu ar termiņu līdz sešiem gadiem. Procentu maksājumu un ķīlu apmēri tiek noteikti individuāli, savukārt nodrošinājums šādiem kredītiem ir konta apgrozījums un galvojums. Līzinga gadījumā nodrošinājums ir līzinga objekts. Lai saņemtu atbalstu garantijas programmas ietvaros, klientam un darījumam jāatbilst EaSI garantijas programmas nosacījumiem.

Finansējumu saskaņā ar EaSI atbalstu mikrouzņēmumiem "Swedbank" plāno sākt piešķirt šogad aprīlī. Tad arī bankas mājaslapā būs pieejama sīkāka informācija par to, kad varēs iesniegt dokumentus, lai pieteiktos šai programmai, kā arī detalizētāks nosacījumu apraksts.

Ir labi jebkādi centieni

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis, izsakoties par jauno mikrofinansēšanas līgumu, uzsver, ka "ir ļoti labi jebkādi centieni un atbalsta mehānismi mazajiem uzņēmējiem, lai tie spētu augt un pilnveidoties. Pašreiz daudziem nākas saskarties ar apgrozāmo līdzekļu trūkumu, lai veiktu investīcijas, tādēļ papildus pieejamie kredītresursi un fondi ir laba lieta. Būtiski, lai uzņēmēji mērķtiecīgi ieguldītu līdzekļus izaugsmē, radot jaunas darbvietas un attīstot tautsaimniecību. Regulāri apmeklējot reģionus, zinu, ka tieši mazais bizness pelnījis daudz lielāku uzmanību, nekā tas bija līdz šim, tādēļ prieks, ka visas Baltijas mērogā panākta šāda vienošanās par finansējuma pieejamības veicināšanu".

"Būtiski, lai uzņēmēji mērķtiecīgi ieguldītu līdzekļus izaugsmē, radot jaunas darbvietas un attīstot tautsaimniecību."

Arī "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte norāda, ka uzņēmumi joprojām bieži saskaras ar situāciju, kad tiem nav pietiekama nodrošinājuma, lai bankā saņemtu finansējumu biznesa attīstībai vai saņemtu to nepieciešamajā apjomā. Īpaši raksturīgi tas ir uzņēmumiem izaugsmes fāzē, arī jauniem uzņēmumiem.

"Cosme" programma

EaSI nav vienīgā programma, kuras īstenošanā "Swedbank" sadarbojas ar EIF. Jau vairāk nekā divus gadus banka strādā ar EIF garantiju programmu "Cosme" mazo un vidējo uzņēmumu atbalstam. Līgums ar EIF "Cosme" programmas ietvaros ļauj bankai ievērojami samazināt nodrošinājuma prasības aizdevumiem un pirmās iemaksas līzingam.

Kopš programmas sākuma kredītos Latvijā izsniegti 26,1 miljons eiro (171 līgums), līzingā Latvijā – 15,4 miljoni eiro (252 līgumi), kā arī bankas garantijas 0,9 miljonu eiro apmērā. Kopā Latvijā līdz šim finansēti vairāk nekā 450 klienti. Vidējā līguma summa līzingam ir aptuveni 51 000 eiro, bet vidējā līguma summa kredītiem – aptuveni 150 000 eiro.

"Cosme" programma vēl turpināsies līdz 2019. gada jūlijam. 2017. gadā "Cosme" limits Baltijas valstīs tika palielināts no 165 miljoniem eiro līdz 325 miljoniem eiro.

Vairāk ar "Cosme" noteikumiem var iepazīties šeit.

Citas kredītu garantiju iespējas

"Swedbank", kā arī 19 citām bankām un līzinga kompānijām ir cieša sadarbība ar "Altum" vairākās citās kredīta garantiju programmās. Visas "Altum" izsniegtās kredītu garantijas ir valsts pārgalvotas.

"Altum" kredītu garantiju programma paredzēta visa veida uzņēmumiem, garantija ir līdz 80% no finansējuma pamatsummas. Valsts garantijas maziem un vidējiem uzņēmumiem ir līdz pat 3 miljoniem eiro, bet lielajām kompānijām – līdz 1,5 miljoniem eiro. Sīkāk par nosacījumiem lasiet šeit.

"Uzņēmumi joprojām bieži saskaras ar situāciju, kad tiem nav pietiekama nodrošinājuma, lai bankā saņemtu finansējumu biznesa attīstībai vai saņemtu to nepieciešamajā apjomā."

Speciāla kredīta garantiju programma izveidota arī lauksaimniecības un lauku attīstības jomā, kur maksimālais garantijas apmērs ir līdz vienam miljonam eiro. Vairāk informācijas šeit.

LV portāls publikācijā "Aizdevumu un līzinga darījumu garantijām pieejami 30 miljoni eiro" jau rakstīja, ka "Altum" pirms pusotra gada parakstīja līgumu ar EIF par investīciju programmas "InnovFin" ieviešanu Eiropas Savienības (ES) Investīciju plāna ietvaros inovatīviem maziem, vidējiem un lieliem (līdz 499 darbiniekiem) uzņēmumiem. Tā ietvaros pieejamais aizdevumu un līzinga darījumu garantiju portfelis ir līdz 30 miljoniem eiro. "Altum" līdz šim ir piešķīrusi septiņas kredītu garantijas, atklāj finanšu  konsultants Emīls Raiks.

Vairāk par "InnovFin" programmu lasiet šeit.

Vasaras vidū uzņēmējiem varētu būt pieejamas arī portfeļgarantijas. LV portāls par to jau rakstīja publikācijā "Jauns atbalsta instruments mazajiem uzņēmējiem – portfeļgarantijas".

Kāpēc nepieciešamas garantijas?

"Altum" sabiedrisko attiecību speciāliste S. Eglīte skaidro, ka kredītu garantijas kā finanšu instruments ir veiksmīgs biznesa katalizators, kas uzņēmējam kredīta saņemšanu no bankas padara vienkāršāku. Kredīta garantija ļauj saņemt kredītu vajadzīgajā apjomā un ar labākiem nosacījumiem (zemāku % likmi, mazāku līdzdalību, kā arī situācijā, ja ir nepietiekošs nodrošinājums). Tā ir izmantojama jebkuram bankas kredīta veidam, kuram vajag nodrošinājumu. Bankai garantija kalpo kā drošības spilvens, turklāt tā bankai samazina kapitāla pietiekamības prasības.

Straujākais pieaugums – kredītu garantijām

"Altum" finanšu instrumentu portfelis pagājušajā gadā pēc apjoma pieauga par 7% jeb 28,6 miljoniem eiro. No visiem finanšu instrumentiem straujākais pieaugums bija tieši kredītu garantiju portfelim, proti, tas pēc apjoma palielinājās par 25% (par 29 miljoniem eiro) un pēc darījumu skaita par 63%. 2017. gadā no jauna tika izsniegtas garantijas par gandrīz 41 miljonu eiro un atbalsts sniegts vairāk nekā 200 uzņēmumiem, norāda E. Raiks.

"Altum" kredītu garantiju atbalsts ļāvis Latvijas uzņēmumiem 2017. gada laikā piesaistīt komercbanku finansējumu vairāk nekā 70 miljonu eiro apjomā.

Aktīvākās nozares 2017. gada laikā bijušas būvniecība (+ 46% pret 2016. gadu) un apstrādes rūpniecība (+ 68% pret 2016. gadu).

"Altum" prognozē, ka nākamo trīs gadu laikā izsniegs kredītu garantijas 150 miljonu eiro apmērā un piesaistīs uzņēmumiem vismaz 200  miljonu eiro komercbanku finansējumu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI