NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
09. septembrī, 2011
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Politika
1
1

Rīga – ES elektronisko sakaru regulēšanas galvaspilsēta

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vai varam cerēt, ka BEREC biroja atrašanās Rīgā veicinās arī elektronisko komunikāciju attīstību?

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Pēc tam, kad Eiropadome vienojās ar Eiropas Parlamentu par tiesību aktu paketi, kas ES regulē telekomunikācijas, radās nepieciešamība izveidot arī atbilstošu institūciju, kura šo rīcībpolitiku īstenotu visās dalībvalstīs. Lai administratīvo pārvaldi decentralizētu, līdz šim ir izveidotas jau diezgan daudzas specializētas ES institūcijas, kuras strādā visā Eiropā. Šādu konkrētu uzdevumu veikšanai arī 2009. gadā tika izveidota Eiropas Elektronisko komunikāciju regulatoru iestāde (Body of European Regulators for Electronic Communications – BEREC). Par tās priekšsēdētāju šogad ievēlēts Kriss Fonteijns.

BEREC ir ES dalībvalstu regulatoru konsultatīvā grupa, kuras mērķis ir nodrošināt elektronisko sakaru nozares tiesiskā regulējuma piemērošanu Eiropas Savienībā. Iestāde ir atbildīga par iekšējā tirgus harmonizāciju elektronisko komunikāciju jomā, kā arī sniedz atbalstu ES digitālās programmas ieviešanā, nodrošinot eiropiešiem jaunas darbavietas un veicinot Eiropas globālo konkurētspēju informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā.

BEREC ir uzdots nodrošināt ekspertīzi un visu ES dalībvalstu pieredzes analīzi, veicinot elektronisko komunikāciju pakalpojumu, tai skaitā platjoslas interneta un mobilo sakaru, pieejamību, kvalitāti un zemākas pakalpojumu cenas.

Soli pa solim

Gandrīz vai visās ES dalībvalstīs ir vismaz viena vai – parasti vecajās dalībvalstīs – vairākas šādas ES mēroga institūcijas. Latvija bija zaudējusi cīņu par Enerģētikas lietu aģentūras izvietošanu mūsu valstī, tāpēc šoreiz tika sakoncentrēti visi spēki, lai par BEREC mītnes vietu tiktu izvēlēta Rīga. Tā arī notika – 2010. gada maijā ES Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas ministru padomes balsojumā par biroja mītnes vietu kļuva Rīga. Premjerministrs Valdis Dombrovskis atzinis, ka šis Latvijai pozitīvais lēmums pieņemts, pateicoties tam, ka trīs mēnešu laikā noticis intensīvs un profesionāls ekspertu konsultāciju darbs.

"BEREC atrašanās Rīgā ir veiksmīgas lobēšanas piemērs ES līmenī."

Jūnijā LR Saeima pieņēma likumu "Par mītnes līgumu starp Latvijas Republikas valdību un Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādes biroju". Tajā noteikts, ka Latvija apņemsies uzraudzīt un segt telpu rekonstrukcijas un renovācijas izmaksas, kā arī nodrošināt to atbilstību Eiropas Komisijas prasībām. Paredzēts, ka "Valsts nekustamie īpašumi", BEREC birojs un Satiksmes ministrija noslēdz līgumu par telpu nomu Rīgā, Z.A. Meierovica bulvārī 14, uz desmit gadiem ar iespēju šo līgumu pagarināt. Ministru kabinets savukārt ir apņēmies pirmos divus gadus segt biroja telpu nomas maksu.

Biroja oficiālā atklāšana paredzēta oktobra vidū. Taču praktiski tas darbojas jau kopš 2010. gada. Ir notikušas sanāksmes, pieņemti dokumenti, kā arī rīkoti konkursus, lai sameklētu nepieciešamos speciālistus.  

Kāds labums Latvijai?

"ES līmeņa aģentūras atrašanās Latvijā neapšaubāmi varētu veicināt mūsu valsts tapšanu par elektronisko sakaru nozares kompetences centru, palielinot iespēju izglītoties vietējiem speciālistiem, rīkot šeit starptautiskas konferences un piesaistīt labākos speciālistus," ir pārliecināts Roberts Zīle, Eiropas Parlamenta deputāts, kurš daudz strādājis ar telekomunikāciju jautājumiem.

"Lai panāktu pozitīvu ES Transporta ministru padomes lēmumu par BEREC izvietošanu Rīgā, gan Satiksmes ministrija, gan Ministru prezidenta birojs, gan citas ministrijas veikušas lielu lobēšanas darbu. Būtisks arguments, protams, bija tas, ka Latvija līdz šim bija viena no dažām ES dalībvalstīm, kurā vēl nebija izvietota neviena ES līmeņa aģentūra. Tiešs ekonomisks labums no iestādes ar dažiem desmitiem darbinieku, protams, nav liels. Taču ir pastarpinātais efekts – pirmkārt jau politiskais ieguvums, Latvijai kļūstot par valsti, no kuras tiek pārraudzīta visas ES telekomunikāciju politikas īstenošana."

"ES līmeņa aģentūras atrašanās Latvijā varētu veicināt valsts tapšanu par elektronisko sakaru nozares kompetences centru. "

Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece Aivita Ļubļina-Goldmane, kura vadīja Ministru kabineta darba grupu, kas izstrādāja līgumu ar BEREC, uzskata: "Pirmo reizi ES līmeņa iestāde tiek izvietota Latvijā, kas apliecina pārējo dalībvalstu uzticēšanos Latvijas spējām organizēt tik nozīmīgas iestādes darbu un atbalstīt tās funkciju izpildi ikdienā. BEREC ir respektabla nozares koordinācijas un uzraudzības institūcija. No tās mītnes atrašanās Rīgā viennozīmīgi iegūs Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, kas varēs saņemt BEREC biroja konsultācijas ikdienas darbā. Tāpat tiks veicināta plašāka Latvijas atpazīstamība Eiropā, kā arī piesaistīti vadošie elektronisko sakaru nozares pārstāvji, kuri piedalīsies Latvijā rīkotajās konferencēs un sanāksmēs.

Patlaban BEREC birojā strādā 18 darbinieki, bet līdz 2012. gada beigām plānots nodarbināt 33 darbiniekus. Uz šiem amatiem ir iespēja kandidēt arī Latvijas pilsoņiem."

Citas ES regulatīvās institūcijas

ES aģentūru un biroju izvietošana ES dalībvalstīs ir viens no veidiem, kā tiek veicināta ES administratīvā decentralizācija un ES institūciju tuvināšanās tās pilsoņiem. Ikvienas ES aģentūras uzdevums ir veidot komunikāciju, ne tikai skaidrojot ES darbības principus, bet atsevišķos jautājumos iesaistot ES pilsoņus diskusijā par konkrētās jomas attīstību un prioritātēm.

"Tas ir apliecinājums pārējo dalībvalstu ticībai Latvijas spējām organizēt tik nozīmīgas iestādes darbu. "

Politikas aģentūras ir Eiropas publisko tiesību regulētas struktūras; tās nav atkarīgas no ES iestādēm (Padomes, Parlamenta, Komisijas), un tām ir juridiskas personas statuss. To mērķis ir kāda ļoti specifiska tehniska, zinātniska vai pārvaldes uzdevuma izpilde. Dažas no šādām aģentūrām ir:

  • Eiropas Aviācijas drošības aģentūra (EASA) – Vācijā;
  • Eiropas Savienības Pamattiesību aģentūra (FRA) – Austrijā;
  • Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centrs (EMCDDA) – Portugālē;
  • Eiropas Dzimumu līdztiesības institūts (EIGE) – Lietuvā;
  • Eiropas Aģentūra operatīvās sadarbības vadībai pie Eiropas Savienības dalībvalstu ārējām robežām (FRONTEX) – Polijā.

Aģentūras policijas un tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās

Atsevišķa aģentūru grupa izveidota, lai palīdzētu ES dalībvalstīm sadarboties starptautiskās organizētās noziedzības apkarošanā. Viena no aģentūrām ir

  • Eiropas Policijas birojs (EUROPOL) – Nīderlandē.

Kopējās drošības un aizsardzības politikas aģentūras

Šīs aģentūras izveidotas, lai pildītu īpašus tehniskus, zinātniskus vai pārvaldes uzdevumus saskaņā ar ES kopējās drošības un aizsardzības politiku. Tās ir

  • Eiropas Savienības Satelītcentrs (EUSC) – Spānijā;
Eiropas Aizsardzības aģentūra (EDA) – Beļģijā.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI