E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9672
Lasīšanai: 2 minūtes
28
28

Vienlaikus var būt darba ņēmējs un pašnodarbinātais

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. maijā, 2016
Andis

Labdien. Ja man ir noslēgts darba līgums ar uzņēmumu, kur esmu nodokļu maksātājs un saņemu visus atvieglojumus, kuri attiecīgi pienākas, bet vēlos reģistrēties kā pašnodarbināta persona un strādāt papildus vēl vienā uzņēmumā. Vai pastāvīgajā darbavietā attiecībā pret nodokļiem un atvieglojumiem nekas nemainās? Un šie ienākumi neskaitās kā pašnodarbinātas personas ienākumi? Paldies par atbildi.

A
atbild:
01. jūnijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašnodarbinātība nav uzņēmējdarbības veids. Fiziska persona var reģistrēt savu saimniecisko darbību Valsts ieņēmumu dienestā, gūt ienākumus, deklarēt šos ienākumus, pati maksāt nodokļus un vienlaikus būt darba ņēmējs/algots darbinieks  kādā uzņēmumā, kurā saņem darba devēja maksāto algu, no kuras darba devējs ietur nodokļus pārskaitīšanai budžetā.

Fizisko personu – saimnieciskās darbības veicēju – uzskata par pašnodarbinātu personu likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē. Jo pašnodarbināta persona veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kad mēneša ienākumi (ieņēmumi, no kuriem atskaitīti ar to gūšanu saistītie izdevumi) sasnieguši 1/12 daļu no Ministru kabineta noteiktā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekta minimālā apmēra – 370 eiro mēnesī.

Informācija saimnieciskās darbības veicējiem atrodama VID mājaslapā. Tur arī paskaidrots, kādu nodokļu režīmu var izvēlēties saimnieciskās darbības veicējs.  Ja izvēle ir mikrouzņēmumu nodoklis (9%), tādā gadījumā nav tiesību uz neapliekamo minimumu un algas nodokļa atvieglojumiem kā darba ņēmējam uzņēmumā, kurā tiek maksāti vispārējie darbaspēka nodokļi – iedzīvotāju ienākuma nodoklis (23%) un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (34,09%).

Labs saturs
28
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 62 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas