E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9641
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Par adopcijas atcelšanu, ja adoptētājs ir miris

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. maijā, 2016
Gunda

Man ir jautājums, vai iespējama adopcijas atcelšana pilngadīgiem bērniem, ja adoptētājs ir miris? Civillikuma 175. pants paredz, ka izņēmuma gadījumā adopciju var atcelt arī tad, ja nav savstarpējas vienošanās par adopcijas atcelšanu, taču pilngadīgais adoptētais pierāda, ka adopcijas rezultātā starp adoptētāju un adoptējamo nav izveidojušās patiesas vecāka un bērna attiecības. Vai šo var attiecināt uz gadījumu, kad adoptētājs ir miris, ja var pierādīt, ka bērnībā viņš nav rūpējies par bērniem u.tml.? (Konkrētajā gadījumā adoptētājs bija alkoholiķis, pēc grozījuma Civillikumā mēs ar māsu vēlējāmies pašas atcelt adopciju, jo viņš negribēja, cerot uz labumu gūšanu no adoptētajām meitām. Taču viņš gāja bojā nelaimes gadījumā un nepaguvām sakārtot dokumentus. Īstais tēvs ir dzīvs, ar viņu ir labas attiecības.)

A
atbild:
03. jūnijā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 175. pants paredz, ka adopciju var atcelt tiesa, ja pilngadīgais adoptētais ar adoptētāju vienojušies par adopcijas atcelšanu. Kā pareizi norādāt situācijas izklāstā, izņēmuma gadījumā adopciju var atcelt arī tad, ja šādas vienošanās nav, taču pilngadīgais adoptētais pierāda, ka adopcijas rezultātā starp adoptētāju un adoptējamo nav izveidojušās patiesas vecāka un bērna attiecības. Atceļot adopciju, tā izbeidzas ar dienu, kad stājies spēkā tiesas spriedums par adopcijas atcelšanu.

Normatīvais regulējums neparedz aizliegumu celt prasības pieteikumu tiesā adopcijas atcelšanai, ja adoptētājs ir miris. Tādējādi Jūs varat vērsties rajona tiesā ar prasības pieteikumu par adopcijas atcelšanu. Taču, ņemot vērā, ka šis ir izņēmuma gadījums, un Jums tiesā būs jāpierāda, ka ar adoptētāju neizveidojās patiesas vecāka un bērna attiecības.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas