E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9357
Lasīšanai: 7 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
15
1
15

Par nodokļu atbrīvojumu auto, pārceļoties no trešās valsts

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2016
Anastasija

Divus gadus atpakaļ es pārcēlos uz Krieviju. Nopirku tur mašīnu, kuru reģistrēju arī Krievijā. Tagad es plānoju pārcelties atpakaļ uz Latviju. Cik es zinu, ievedot mašīnu no Krievijas un lai to reģistrētu Latvijā, ir jāsamaksā PVN 21% un 10% nodoklis no mašīnas cenas. Muitas darbinieki man teica, ka ir nodokļa atvieglojums uz mašīnu, ja es esmu Latvijas pilsone un uzturējos ar to mašīnu Krievijā vairāk par gadu un pārcēlos atpakaļ uz Latviju. Likumos nevaru sameklēt tādu informāciju. Iepriekš paldies par Jūsu konsultāciju.

A
atbild:
28. aprīlī, 2016

Ievedot preces Eiropas Savienībā (turpmāk – ES) no trešajām valstīm, tajā skaitā no Krievijas Federācijas, jāievēro ES un nacionālajos normatīvajos aktos noteiktā kārtība.

Saskaņā ar Regulas Nr. 2913/92 79. pantu, lai ārpuskopienas jeb trešo valstu preces iegūtu Kopienas preču statusu un būtu brīvā apritē Kopienas teritorijā, tās ir jāpiesaka muitas procedūrai – laišana brīvā apgrozībā – un jāsamaksā ES un nacionālajos normatīvajos aktos noteiktie nodokļi.

Gadījumus, kad īpašu apstākļu dēļ precēm tiek piešķirts atbrīvojums no ievedmuitas nodokļiem, tās ievedot Kopienas teritorijā, nosaka Padomes 2009. gada 16. novembra Regula (EK) Nr. 1186/2009, ar kuru izveido Kopienas sistēmu atbrīvojumiem no muitas nodokļiem (turpmāk – Regula Nr. 1186/2009).

Regulas Nr. 1186/2009 3.– 5. pantā noteikts, ka:

1)  fiziskas personas, kuras pārceļas no pastāvīgās dzīvesvietas trešā valstī uz pastāvīgu dzīvesvietu Kopienas muitas teritorijā, ar atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļiem var ievest personisko mantu;

2)  atbrīvojums attiecas tikai uz personisko mantu, kas ir bijusi attiecīgās personas valdījumā vai, nepatērējamu lietu gadījumā, persona tās izmantojusi savā iepriekšējā pastāvīgajā dzīvesvietā vismaz 6 mēnešus pirms dienas, kad personas pastāvīgā dzīvesvieta ir beigusi atrasties trešā, izbraukšanas valstī un paredzēta izmantošanai tādiem pašiem nolūkiem šīs personas jaunajā pastāvīgajā dzīvesvietā;

3)  atbrīvojumu var piešķirt vienīgi personām, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ārpus Kopienas muitas teritorijas bijusi vismaz 12 mēnešus no vietas;

4)  kompetentās iestādes tomēr var pieļaut izņēmumus no vismaz 12 mēnešu noteiktās normas ar nosacījumu, ka attiecīgās personas nodoms patiešām bijis dzīvot ārpus Kopienas muitas teritorijas vismaz 12 mēnešus no vietas.

Saskaņā ar Regulas Nr. 1186/2009 2. panta 1. punkta c) apakšpunktu „personiskā manta” nozīmē visu mantu, kas paredzēta attiecīgo personu personiskai lietošanai vai arī to mājsaimniecības vajadzībām. „Personiskā manta” ir mājsaimniecības priekšmeti, velosipēdi un motocikli, privāti mehāniskie transportlīdzekļi un to piekabes, dzīvojamās piekabes, izpriecu kuģi un privātas lidmašīnas. Personiskā manta ne īpašību, ne daudzuma ziņā nedrīkst liecināt par ievešanu komerciāliem nolūkiem.

Regulas Nr. 1186/2009 7. panta 1. punkts nosaka, ka, izņemot īpašus gadījumus, atbrīvojumu piešķir tikai attiecībā uz personisko mantu, ko brīvai apgrozībai ieved 12 mēnešos pēc dienas, kad attiecīgā persona iedibinājusi pastāvīgu dzīvesvietu Kopienas muitas teritorijā.

Saskaņā ar Regulas Nr. 1186/2009  8. panta 1. punkta nosacījumiem, kamēr nav beidzies 12 mēnešu termiņš no dienas, kad apstiprināta personiskās mantas ievešana brīvai apgrozībai, personisko mantu, kas ievesta bez nodokļiem, nedrīkst patapināt, ieķīlāt, izīrēt vai atsavināt par atlīdzību vai par brīvu, par to iepriekš nepaziņojot kompetentajām iestādēm.

PVN piemērošanas kārtība importa darījumos noteikta Pievienotās vērtības nodokļa likuma 5. panta otrajā daļā, 36. pantā, 85. panta pirmajā daļā un 123. panta pirmajā daļā, un tā paredz, ka ar PVN apliek jebkuru preču importu un nodokli maksā jebkura persona, izlaižot preces brīvam apgrozījumam. PVN par preču importu kļūst iekasējams tajā brīdī, kad kļūst iekasējams muitas nodoklis.

PVN likuma 53. panta trešajā daļā noteikts, ka ar PVN neapliek preču importu, kas netiek aplikts ar muitas nodokli saskaņā ar Regulu Nr. 1186/2009 (izņemot šīs regulas 23. pantā minētos preču sūtījumus).

Tādējādi, ja no Krievijas,  pārceļoties uz  pastāvīgu dzīvi Latvijā un ievedot automašīnu, faktiskie lietas apstākļi atbilsti Regulas Nr. 1186/2009 II sadaļas I nodaļā minētajiem un PVN likuma  nosacījumiem, t.i.,  personas pastāvīgā dzīvesvieta  trešajā valstī bijusi vismaz 12 mēnešus no vietas, automašīna iepriekšējā pastāvīgajā dzīvesvietā personiskajām vajadzībām izmantota vismaz 6 mēnešus pirms pārcelšanās un ir paredzēta izmantošanai tādiem pašiem nolūkiem personas jaunajā pastāvīgajā dzīvesvietā, tad  automašīnai  var piemērot atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļiem un PVN. Savukārt, ja lietas apstākļi neatbilst minētajiem nosacījumiem, tad, ievedot automašīnu un laižot to brīvā apgrozībā, ir maksājams  muitas nodoklis 10% un PVN 21%.

Ņemot vērā minēto, lai fizisku personu, kas pārceļas no pastāvīgas dzīvesvietas trešā valstī uz pastāvīgu dzīvesvietu Kopienā, personiskajām mantām, tajā skaitā automašīnai, tiktu piemērots ievedmuitas nodokļu un PVN atbrīvojums, personai muitas iestādē jāiesniedz:

  • personu apliecinošs dokuments;
  • preču saraksts, kas satur informāciju par šo preču veidu, daudzumu, svaru un to vērtību;
  • dokumenti, kas apliecina, ka pastāvīgā dzīvesvieta ārpus Kopienas muitas teritorijas bijusi vismaz 12 mēnešus no vietas (piem., atzīmes pasē, darba līgums u.c.);
  • dokumenti, kas apliecina, ka persona ievestās personīgās mantas izmantojusi savā iepriekšējā pastāvīgajā dzīvesvietā vismaz 6 mēnešus (piem., preču iegādes vai reģistrācijas dokumenti, automašīnas tehniskā pase u.c.);
  • dokumenti, kas apliecina, ka persona iedibinājusi pastāvīgu dzīvesvietu LR (piem., deklarētās dzīvesvietas izziņa,  profesionālās darbības veikšanu apliecinoši dokumenti, ģimenes locekļu fizisko klātbūtni apliecinoši dokumenti u.c.);
  • personas iesniegums (apliecinājums), ka personiskās mantas paredzētas lietot tikai personiskām vajadzībām un ka persona ir informēta, ka saskaņā ar Regulas Nr. 1186/2009  8. panta 1. punkta nosacījumiem, 12 mēnešu laikā no dienas, kad personiskās mantas laistas brīvā apgrozībā, tās nedrīkst patapināt, ieķīlāt, izīrēt vai atsavināt par atlīdzību vai par brīvu, par to neziņojot Latvijas Republikas VID Muitas pārvaldei un nesamaksājot ievedmuitas nodokli atbilstoši Regulas Nr. 1186/2009 8. panta 2. punkta un Latvijas Republikas Pievienotās vērtības nodokļa likuma 5. panta otrās daļas, 36. panta pirmās daļas, 41. panta pirmās daļas 1. punkta, 85. panta pirmās daļas, 123. panta pirmās daļas nosacījumiem;
  • informācija, ka automašīna ir noņemta no uzskaites Krievijas Federācijā.
Labs saturs
15
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas