E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9354
Lasīšanai: 2 minūtes

Maznodrošinātas personas statusu nosaka pašvaldība

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2016
Valentīna

Jēdziens (termins) - „maznodrošināta persona” likumā „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”.

A
atbild:
15. aprīlī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums nosaka mērķi sniegt materiālu atbalstu krīzes situācijā nonākušām trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm (personām), lai apmierinātu to pamatvajadzības un veicinātu darbspējīgo personu līdzdarbību savas situācijas uzlabošanā.

Visā valstī vienāds ir tikai trūcīgā statusa ienākuma minimums - ģimene (persona) atzīstama par trūcīgu, ja tās vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro. To paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 299 par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu.

Taču maznodrošinātā statusa piešķiršanai vienots ienākumu līmenis netiek noteikts. Kritērijus, lai iegūtu maznodrošinātas personas statusu, nosaka katra konkrētā pašvaldība saistošajos noteikumos. Maznodrošinātā statusam ienākumu līmenis parasti ir lielāks nekā trūcīgai personai. Tas jāuzzina savas pašvaldības sociālajā dienestā.

Lai statusu iegūtu, jāaizpilda iztikas līdzekļu deklarācija, kā arī jāiesniedz visi prasītie dokumenti. Tad sociālais dienests izvērtēs personas atbilstību maznodrošinātā statusam un to piešķir vai nepiešķir.

Likumā „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" ir noteikts, uz kādu palīdzību ir tiesības maznodrošinātām personām, tātad iedzīvotājiem, kuru ienākumi un materiālais stāvoklis nepārsniedz attiecīgās pašvaldības domes noteikto maznodrošinātā ienākumu līmeni.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas