E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8668
Lasīšanai: 3 minūtes

Izpildu dokumenta noilgums

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2016
kristine

Labdien. Saņēmu no tiesu izpildītājas vēstuli, ka man ir līdz galam nenomaksāts rēķins. Izpildraksts izdots 2005.gada 23.aprīlī. Man ir ticis nosūtīts 2005.gada 24.aprīlī. Jautāju tiesu izpildītājai, kādēļ 11 gadus nav sūtījusi atgādinājuma vēstuli, saņēmu atbildi, ka tiesu izpildītājs sūta tikai 1 vēstuli un tiesu izpildītājam nav pienākums atgādināt. Par to, vai man ir šie rēķini samaksāti, apgalvot nevaru, jo čeki nav saglabāti, ilgs laiks ir pagājis. Un uzzināt jebkādu informāciju no firmas, kam esmu palikusi parādā, arī nav iespējams, jo firma HOBBY HALL Latvijā beigusi savu darbību 2009.gadā. Jautāju tiesu izpildītājai, vai nav iestājies noilgums, tiesu izpildītāja atbildēja, ka šādās lietās likums neparedz noilgumu, un civillietās noilgums neiestājas. Procenti par šiem gadiem arī, protams, ir sarēķināti krietni. Pierādīt, protams, neko nevaru, jo pēc 11 gadiem to arī ir grūti izdarīt, nav arī firmas, pret kuru ir it kā parāds. Man ir jautājums, vai varu lūgt šajā lietā noilgumu, vai ir kādi civillikumi, kas to paredz? Šeit forumā lasīju, ka 10 gadi ir noilgumu, un noilgumu pārtrauc atgādinājuma vēstule. Šajā gadījumā neesmu saņēmusi. Un vai noilgumu pārtrauc tas, ka tiesu izpildītāja pirms 3 gadiem ir prasījusi no VSAA informāciju par manu darbavietu? Paldies.

A
atbild:
11. janvārī, 2016

Atbilstoši Civilprocesa likumā noteiktajai kārtībai, Jums 2005.gada aprīlī tiesu izpildītāja noteikti ir ierakstītā pasta sūtījumā uz Jūsu deklarēto dzīvesvietas adresi vai adresi, kas bija norādīta tiesas nolēmumā, nosūtījusi priekšlikumu tiesas nolēmumu izpildīt labprātīgi. Par to, ka vēstule ir nosūtīta,  Jūs varat pārliecināties, iepazīstoties ar tiesu izpildītājas ierakstīto vēstuļu sarakstu, kas tiek reģistrēts un atrodas pie tiesu izpildītājas. Atgādinājumu vēstules nosūtīt parādniekam Civilprocesa likums par pienākumu tiesu izpildītājam neuzliek.

Šajā gadījumā par noilgumu runāt nevar, un tas nav iestājies. Ja izpildu dokuments par parāda piedziņu tiesu izpildītājam ir iesniegts, tas lietvedībā var atrasties arī vairākus gadu desmitus, pat ja tiesu izpildītājs neveic nekādas piespiedu izpildes darbības.

Par noilgumu 10 gadi var runāt tikai tādā gadījumā, ja izpildu dokuments ir izdots un to kopš izdošanas dienas 10 gadus kreditors tiesu izpildītājam neiesniedz. Vai arī tas atrodas pie tiesu izpildītāja, tiek izņemts un 10 gadus vairs netiek no jauna iesniegts tiesu izpildītājam.

Tas, ka tiesu izpildītāja konkrētajā gadījumā ir veikusi kādus pieprasījumus publiskajiem reģistriem, tai skaitā VSAA, juridiski nav attiecināms uz noilgumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas