E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7945
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Televīzija viesnīcās un autortiesības

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. septembrī, 2015
Laura

Labdien! lvportals.lv ir BA "Turība" asociētās profesores Igrīdas Veikšas 2013.gada raksts par publiskā izpildījuma definīciju. Raksta apkopojumā minēts, ka par mūzikas atskaņošanu ir jāmaksā izklaides vietu, kafejnīcu, veikalu, viesnīcu un tamlīdzīgu sabiedrisko vietu īpašniekiem vai valdītājiem,  ja tie atskaņo mūziku ar mērķi izveidot patīkamu atmosfēru saviem klientiem vai apmeklētājiem, kas uz šo vietu nav nākuši ne strādāt, ne atpūsties radu draugu vai darba biedru lokā. Savukārt – nav jāmaksā par mūzikas atskaņošanu slēgtos birojos, kuros pastāvīgi atrodas vieni un tie paši cilvēki; zobārstu kabinetos, kuros cilvēki ienāk pa vienam, vai darba biedru ballītēs, vai, protams, kāzās un kristībās, lai cik tās plaši tiktu organizētas. Man ir nesaprotams attiecībā uz viesnīcām. Vai jāmaksā autortiesību organizācijām par atsevišķos numuros esošiem televizoriem, jo tos skatās savstarpēji saistītas personas? Un nav fakts, ka viņi ieslēdz kādu mūzikas kanālu vai vispār lieto šo televizoru. Kāda atšķirība no publiska izpildījuma viedokļa starp zobārstniecības kabinetu un viesnīcas numuru? Paldies par skaidrojumu jau iepriekš!

A
atbild:
09. oktobrī, 2015
Laura Studente
LV portālam

Biznesa augstskolas „Turība” Juridiskās fakultātes prodekāne Ingrīda Veikša skaidro: par mūzikas atskaņošanu viesnīcu istabās ir spriedusi Eiropas Savienības Tiesa, un Latvijai ir saistoša tās judikatūra (EST spriedums C-306/05).

Spriedumā teikts, ka, lai gan televizoru uzstādīšana pati par sevi nav izziņošana (atbilstoši Direktīvai 2001/29), tomēr viesnīcas nodrošinātā signāla pārraidīšana ar televizoru starpniecību, kas ļauj klientiem, kuri ir apmetušies šajā viesnīcā, izziņot darbus neatkarīgi no izmantotās signāla pārraidīšanas metodes, ir izziņošana sabiedrībai.

Tā kā pārraidītais darbs tiek izziņots jaunai sabiedrībai, šī publiskā uztveršana dod autoram ekskluzīvas tiesības to atļaut.

Viesnīcas klienti ir šāda jauna sabiedrība, jo ēterā pārraidīta darba izplatīšana šiem klientiem, izmantojot televizorus, nav vienkāršs tehnisks līdzeklis kā garantēt vai uzlabot sākotnējā raidījuma uztveršanu savā pārklājuma zonā. Tieši pretēji – viesnīca ir iestāde, kas, pilnībā apzinoties savas rīcības sekas, iejaucas, lai nodrošinātu saviem klientiem piekļuvi aizsargātiem darbiem.

Kā ir paskaidrots Bernes konvencijas par literatūras un mākslas darbu aizsardzību rokasgrāmatā, autors, atļaujot sava darba pārraidīšanu ēterā, ņem vērā tikai tiešos lietotājus, proti, signāla uztvērēju īpašniekus, kas individuāli vai savā privātajā telpā, vai ģimenes lokā uztver raidījumus. Līdzko šī uztveršana notiek nolūkā sasniegt visplašāko auditoriju, veicot neatkarīgu darbību, ar kuru viesnīcas istabām piemītošais privātās telpas raksturs ļauj signāla izplatīšanu uzskatīt par izziņošanu sabiedrībai.

Tātad arī televīzijas kanālu pieejamību viesnīcas numuros skar autortiesību aizsardzība.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas