E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7625
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Iegūt ziņas par citu pretendentu uz darba vietu bez tā piekrišanas nevar

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2015
Māris

Labdien. Esmu iesniedzis savu CV darba vietā, kur pēc manām domām esmu piemērots. Man atteica. Atbilde bija šāda - informējam, ka Amata pretendentu vērtēšanas darba grupa ir izvērtējusi Jūsu iesniegtos dokumentus un Jūsu pieredzi, bet šoreiz cits amata pretendents ir uzrādījis augstākus rezultātus. Vai man ir tiesības pārliecināties par mana kandidāta augstākiem rezultātiem, jo man ir aizdomas, ka tā nav? Paldies.

A
atbild:
10. augustā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pirmkārt. Fizisko personu datu aizsardzības likums nosaka ikvienai fiziskajai personai tiesības uz savu personas datu aizsardzību.

Otrkārt. Darba likuma 38.pants  (Ziņas par pretendentu un darbā pieteikšanās dokumenti) nepārprotamai pasaka:  lai izraudzītos nākamo darbinieku, darba devējam ir tiesības atbilstoši šā likuma 33., 35. un 36.pantam iegūtās ziņas, kā arī pretendenta iesniegtos darbā pieteikšanās dokumentus nodot tikai tām personām, kas uzņēmumā darba devēja uzdevumā sagatavo lēmumu par darbinieka pieņemšanu darbā. Minētās ziņas un dokumentus drīkst darīt zināmus trešajām personām tikai ar pretendenta piekrišanu.

Savukārt gadījumā, ja, dibinot darba tiesiskās attiecības, darba devējs pārkāpis atšķirīgas attieksmes aizliegumu (diskriminācijas u.c. pazīmes ir uzskaitītas likumā), pretendentam ir tiesības celt prasību tiesā triju mēnešu laikā no dienas, kad saņemts darba devēja atteikums nodibināt ar viņu darba tiesiskās attiecības. Ja darba tiesiskās attiecības nav nodibinātas atšķirīgas attieksmes aizlieguma pārkāpšanas dēļ, pretendentam nav tiesību prasīt šo attiecību nodibināšanu piespiedu kārtā (DL 34.pants).

Vēl jāpiebilst, ka arī valsts pārvaldes amatu konkursu nolikumos parasti ir norāde uz to, ka ziņas par pretendentiem, kas iegūtas konkursa gaitā, ir konfidenciālas un konkursa locekļiem, kā arī konkursa norisē iesaistītajiem darbiniekiem nav tiesības tās izpaust.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas