E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7611
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses

Par ziedojumiem un nodokļiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2015
Ričards

Labvakar. Kāds ir juridiskais regulējums ziedojumu vākšanai noteiktas organizācijas darbības finansēšanai (ja, piemēram, šīs organizācijas mērķis ir panākt noteiktas politiskas izmaiņas vai vienkārši organizācijas funkciju veikšanai)? Vai par ziedojumiem ir jāmaksā nodokļi, jāatskaitās valsts iestādēm u.tml.? Runa ir par ziedojumiem, kas nav labdarības nolūkos.

A
atbild:
13. augustā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ziedošanas noteikumi attiecas uz abām pusēm – ziedotājiem un saņēmējiem.

Ziedoto summu aplikšana ar nodokļiem un atbrīvojumi ir noteikti likumos „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” un „Par uzņēmumu ienākuma nodokli”. Gan fiziskās, gan juridiskās personas,  kuras  ziedo  sabiedriskā  labuma  organizācijai,  ir  tiesīgas  saņemt  likumos noteiktos nodokļu atvieglojumus. To paredz Sabiedriskā labuma organizāciju likums.

Politiskām organizācijām (politiskajai partijai vai politisko partiju apvienībai) ziedojumu saņemšanas noteikumi ir reglamentēti Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā. Likumā noteikts: par katru pārskata gadu politiskā organizācija (partija) sagatavo gada pārskatu saskaņā ar likumu “Par grāmatvedību” un citiem normatīvajiem aktiem.

Aktivitātes, kas vērstas uz noteiktu mērķu, kam nav peļņas gūšanas raksturs, sasniegšanu, atbilst biedrību vai nodibinājumu darbībai. Tādējādi, lai darbības, kas vērstas uz ziedojumu vākšanu un izlietošanu noteiktiem mērķiem, būtu caurskatāmas, kā arī juridiski korekti noformētas, tās būtu jāorganizē, reģistrējot biedrību vai nodibinājumu.

Biedrību un nodibinājumu likums nosaka šo organizāciju darbību, tajā skaitā iespēju saņemt ziedojumus.

Biedrības nemaksā peļņas (uzņēmumu ienākuma) nodokli, ja to dibināšanas mērķis nav peļņas vai kapitāla pieauguma gūšana to biedriem. Biedrībām,  kas  nav  sabiedriskā  labuma  organizācijas,  nav  ierobežojumu  ziedojumu saņemšanai un izlietošanai.

Nevalstiskajām organizācijām ir saistoši grāmatvedības normatīvie akti.  Pēc pārskata gada beigām saskaņā ar likumu "Par grāmatvedību" un citiem normatīvajiem aktiem grāmatvedības kārtošanas un pārskatu sagatavošanas jomā valde sagatavo biedrības gada pārskatu vai tā daļas — ieņēmumu un izdevumu pārskatu un ziedojumu un dāvinājumu pārskatu. Biedrības gada pārskatu vai tā daļas — ieņēmumu un izdevumu pārskatu un ziedojumu un dāvinājumu pārskatu — pārbauda saimnieciskās un finansiālās darbības revīzijas institūcija vai zvērināts revidents. Biedrības biedriem ir tiesības iepazīties ar gada pārskatu vai tā daļām — ieņēmumu un izdevumu pārskatu un ziedojumu un dāvinājumu pārskatu.

Katru gadu ne vēlāk kā līdz 31.martam biedrība gada pārskatu vai tā daļas — ieņēmumu un izdevumu pārskatu un ziedojumu un dāvinājumu pārskatu — normatīvajos aktos par pārskatu sagatavošanu un iesniegšanu noteiktajā kārtībā iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas