E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7599
Lasīšanai: 4 minūtes

Par sociālā darbinieka darba samaksu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2015
Oksana

Labdien! 2014.gada 1.augustā darbiniekam ar jaunu darba līgumu ir noteikts jauns amata nosaukums - no sociālās palīdzības organizatora (organizatora amata vieta vispār tika likvidēta) uz sociālā darbinieka amatu ar nosacījumu, ka darbinieks līdz 2015.gada 30.jūnijam iegūst augstāko izglītību. Alga ir saglabāta tāda pati kā sociālās palīdzības organizatoram. Pamatojums - nav iegūta 2.līmeņa augstākā sociālā darbinieka izglītība. 2015.gada jūnijā darbinieks ir ieguvis 2.līmeņa augstāko izglītību, joprojām strādā kā sociālais darbinieks ar sociālās palīdzības organizatora algu. Vai ir likumīgi, ka darba devējs joprojām nepaaugstina darba algu arī pēc izglītības iegūšanas un sola paaugstināt algu tikai no 2016.gada janvāra? Paldies!

A
atbild:
20. augustā, 2015
Labklājības ministrija
Marika Kupče, Komunikācijas nodaļas vadītāja

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 41.pantā ir noteikts, ka tiesības veikt sociālo darbu ir personām, kas ieguvušas otrā līmeņa profesionālo augstāko vai akadēmisko izglītību sociālajā darbā vai karitatīvajā sociālajā darbā. Tas nozīmē, ka, lai veiktu minētajā likumā noteiktos sociālā darbinieka uzdevumus, personai jābūt ar atbilstošu izglītību. No minētā izriet, ka līdz brīdim, kad persona bija ieguvusi sociālā darbinieka kvalifikāciju (2015.gada jūnijs), šai personai nebija tiesības strādāt par sociālo darbinieku.

Lai sociālā darba speciālistiem noteiktu darba samaksu, jāņem vērā šādi tiesību akti:

  • Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums;
  • Ministru kabineta  2010.gada 30.novembra noteikumi Nr.1075 „Valsts un pašvaldību institūciju amatu katalogs”, kas nosaka amatu klasificēšanu.

Sociālais darbs ir klasificēts 39.saimē. Sociālajam darbiniekam piemērojama III A līmeņa 8.mēnešalgu grupa - darba samaksa noteikta ne vairāk kā 874 EUR/mēnesī un III B līmeņa 9.mēnešalgu grupa - darba samaksa noteikta ne vairāk kā 994 EUR/mēnesī. Personai, kas pārrauga citu sociālo darbinieku darbu, iesaistās sarežģītu problēmu risināšanā, piem., struktūrvienības vadītājs, iestādes vadītājs, piemērojama IV līmeņa 10.mēnešalgu grupa - darba samaksa ne vairāk kā 1174 EUR/mēnesī.

Savukārt sociālās palīdzības organizatoram, sociālajam aprūpētājam un sociālajam rehabilitētājam piemērojama II A līmeņa 4.mēnešalgu grupa - darba samaksa noteikta ne vairāk kā 558 EUR/mēnesī un II B līmeņa 5.mēnešalgu grupa - darba samaksa noteikta ne vairāk kā 620 EUR/mēnesī.

Vienlaikus, izstrādājot amata aprakstu, jāņem vērā Ministru kabineta 2010.gada 18.maija noteikumos Nr.461 „Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām un Profesiju klasifikatora lietošanas un aktualizēšanas kārtību” noteiktās profesionālās darbības veikšanai nepieciešamās kompetences, prasmes un zināšanas.

Jautājumus, kas attiecas uz darbinieka un darba devēja tiesībām un pienākumiem, reglamentē starp tiem noslēgtais darba līgums. Ņemot vērā to, ka no sniegtā situācijas apraksta nav skaidrs, kāda veida dokumenti un vienošanās ir noslēgtas, esošās situācijas risināšanai iesakām vērsties Valsts darba inspekcijā, kuras funkcija ir valsts uzraudzības un kontroles īstenošana darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības jomā. Kontakti: tālruņi: 67186522, 67186523; e-pasts: vdi@vdi.gov.lv; mājaslapa: www.vdi.gov.lv.

Vienlaikus, ņemot vērā to, ka darba samaksas jautājumi valsts un pašvaldību iestādēs ir Finanšu ministrijas kompetences jautājums, aicinām vērsties Finanšu ministrijā; vairāk informācijas par iespējām vērsties  ministrijā: http://www.fm.gov.lv/lv/kontakti/kontakti_un_struktura/.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas