E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7484
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Līgumā vienojas par pakalpojuma saturu, pienākumiem un atbildību

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūnijā, 2015
Olga

Sveicināti! Ja es kā privātpersona vēlos nolīgt cilvēku (privātpersonu bez pašnodarbinātā statusa), kurš par samaksu pieskatītu vecāku invalīdu, kā lai izdara to likumīgi, lai, pirmkārt, pret mani nerodas pretenzijas valsts iestādēm, (piem.,VIDam), un otrkārt, lai esmu tiesiski pasargāta gadījumā, ja nolīgtais cilvēks pilda savus pienākumus negodprātīgi? Paldies!

A
atbild:
27. jūlijā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Civiltiesiskās attiecības ( slēgt līgumus) savstarpēji var dibināt arī fiziskas personas. Ja tiek slēgts līgums, tajā jāapraksta gan tā mērķis, gan līguma priekšmets - kāda civiltiesiska saistība tiek nodibināta līdzēju starpā, attiecīgo līgumu noslēdzot. Līgumā jāparedz pakalpojuma apjoms, samaksas apmērs un kārtība, iespējami precīzi pušu pienākumi, atbildība, līguma laušanas kārtība. Ja nav zināšanu un pieredzes līgumu slēgšanā, ieteicams vērsties pie jurista. Uzņemto saistību nekvalitatīvas izpildes gadījumā noslēgtais līgums ir pamats turpmākām rīcībām, t.sk. laušanai, prasības sniegšanai tiesā u.tml.

Savukārt fiziskajai personai, kura sniedz pakalpojumu, ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā nodokļu maksātājai – saimnieciskās darbības veicējai –, norādot jomu, kurā persona veiks saimniecisko darbību. Jo par fiziskās personas saimniecisko darbību uzskata jebkuru darbību, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Informācija saimnieciskās darbības veicējiem par nodokļu maksāšanu atrodama VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas